Φιάσκο στην Κουμουνδούρου: Δεν βγήκε η απαρτία για την Πολιτική Γραμματεία – Όλα κρίνονται στην Κεντρική Επιτροπή
Η πρωτοβουλία Πολάκη και Παππά κατέληξε σε άτυπη σύσκεψη, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 17 μέλη που απαιτούνταν για τη νόμιμη συνεδρίαση
Σε φιάσκο κατέληξε η απόπειρα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάσει το μεσημέρι της Παρασκευής η Πολιτική Γραμματεία, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία και η διαδικασία περιορίστηκε τελικά σε μια άτυπη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου.
Η πρωτοβουλία που αποδίδεται κυρίως στον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή 17 από τα συνολικά 30 μέλη του οργάνου. Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο αναγκαίος αριθμός θα μπορούσε να συγκεντρωθεί, η πλειονότητα επέλεξε να μην προσέλθει, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε επίσημη σύγκληση από την αναπληρώτρια γραμματέα Αναστασία Σαπουνά.
Το αποτέλεσμα ενίσχυσε την εικόνα αποσύνθεσης στο εσωτερικό του κόμματος, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου.
Έξι με επτά στελέχη στην αίθουσα
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφτασαν στα γραφεία του κόμματος ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπουλέκος και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μαζί με ακόμη λίγα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Οι παρόντες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα όπου συνήθως συνεδριάζει το όργανο, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν πραγματοποιήθηκε κανονική συνεδρίαση.
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης, Παππάς και Δούρου στην Κουμουνδούρου για συνεδρίαση που… δεν είχε προγραμματιστεί
Χωρίς απαρτία και χωρίς επίσημη πρόσκληση, η συνάντηση είχε χαρακτήρα άτυπης διαβούλευσης ενόψει της μάχης που μεταφέρεται πλέον στην Κεντρική Επιτροπή.
Η Αναστασία Σαπουνά βρισκόταν επίσης στο κτίριο, δεν συμμετείχε όμως στην πρωτοβουλία των συγκεκριμένων στελεχών. Η ίδια είχε ενημερώσει από το βράδυ της Πέμπτης ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ακυρώνεται, επικαλούμενη την παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου.
Η παρέμβαση Κουβέλη αλλάζει τα δεδομένα
Καθοριστική για τη συνέχεια ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί καταστατική υποχρέωση.
Όπως ανέφερε, το καταστατικό προβλέπει ότι το 25% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να ζητήσει τη σύγκλησή της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν συγκεντρωθεί 73 υπογραφές, αριθμός που υπερβαίνει το απαιτούμενο όριο.
«Η σύγκληση πρέπει να συνοδευτεί και από τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία δεν εξαρτάται ούτε από την παρουσία προέδρου ούτε από τη βούληση της αναπληρώτριας γραμματέως.
Η τοποθέτησή του αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία περί ακύρωσης της συνεδρίασης και δίνει θεσμικό έρεισμα στα στελέχη που επιμένουν να προσέλθουν το Σάββατο στην Κουμουνδούρου.
Η πραγματική μάχη στην Κεντρική Επιτροπή
Μετά την αποτυχία σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας, το βάρος μεταφέρεται στην Κεντρική Επιτροπή.
Η εκτίμηση που διαμορφώνεται είναι ότι το όργανο θα συνεδριάσει κανονικά, έστω και αν συμμετάσχουν κυρίως τα στελέχη που υπέγραψαν το αίτημα σύγκλησης. Παραμένει ανοιχτό αν θα προσέλθουν μέλη που πρόσκεινται στον Σωκράτη Φάμελλο ή έχουν ήδη στραφεί πολιτικά προς την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.
Στο εσωτερικό του μπλοκ που επιδιώκει τη συνεδρίαση δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Από την άλλη κινούνται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Μπουλέκος, που επιδιώκουν διαφορετικούς συσχετισμούς για την επόμενη ημέρα.
Το βαθύτερο ρήγμα για τον Τσίπρα
Πίσω από τη σύγκρουση για τις καταστατικές διαδικασίες βρίσκεται το κεντρικό πολιτικό ερώτημα: ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη.
Για ένα τμήμα των στελεχών, η συμπόρευση με το νέο εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί τη μόνη βιώσιμη διέξοδο για τον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Για την αντίπαλη πλευρά, μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε πολιτική απορρόφηση του ΣΥΡΙΖΑ και οριστική απώλεια της αυτονομίας του.
Η συνεδρίαση του Σαββάτου δεν θα καταγράψει μόνο ποιοι εξακολουθούν να στηρίζουν τη λειτουργία του κόμματος. Θα δείξει ποιοι επενδύουν ακόμη στην επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι έχουν ήδη μεταφέρει το πολιτικό τους βάρος στην επόμενη ημέρα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
