Γαλλία: Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Η πρόταση μομφής από το «Liot» μπορεί να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής, υπέρ της πρότασης του Liot.

Γαλλία,Μακρόν

Εν μέσω κοινωνικής «έκρηξης» στη Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να ενεργοποιεί το άρθρο 49, διασφαλίζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, η αντιπολίτευση ξιφουλκεί κατά των χειρισμών του προέδρου.

Ένας συνασπισμός από αριστερούς βουλευτές, που υποστηρίζονται από τον αριστερ Ζαν-Λικ-Μελανσόν, όπως και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, κατέθεσαν πρόταση μομφής. Ειδικότερα, οι προτάσεις δυσπιστίας είναι δύο, μία από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot».

Η πρόταση μομφής από το «Liot» μπορεί να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής, υπέρ της πρότασης του Liot.

Oι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας «Liot» ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής με 91 υπογραφές από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η «Nupes» (η συμμαχία της Αριστεράς).

«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατό να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας «LIOT», Μπερτράν Πανσέρ.

To κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που στηρίζει την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Τσιοτί, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.

Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν σήμερα πρόταση μομφής, πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι.

Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου 30 βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «LR» (από τους 61) , κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien.

Οι νέες κινητοποιήσεις

Η οργή των πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση Μακρόν, φουντώνει. Τα συνδικάτα καλούν σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: για σήμερα, στις 7 ώρα Ελλάδος, το Σαββατοκύριακο, ενώ στις 23 Μαρτίου έχουν κηρύξει νέα πανεθνική απεργία.

Μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με διάταγμα, τα συνδικάτα επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «αμφισβήτηση της δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Γαλλία γνωρίζει ένα πρωτοφανές κύμα οργής, με τα συνδικάτα και πλήθος κόσμου να ξεχύνονται στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό που πέρασε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, λόγω των γενικευμένων απεργιών, οι δρόμοι του Παρισιού, τη πρωτεύουσας με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας, έχουν γεμίσει από απορρίμματα.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ