Γιατί είναι πανάκριβη στην Πάτρα η φοιτητική στέγη – Καταγράφει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μεταξύ 2021 – 2022

Στην Πάτρα η μεσοσταθμική αύξηση στα φοιτητικά ενοίκια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 φτάνει το ποσοστό του 49,23% αμέσως μετά την Αθήνα (53,10%).

Γιατί είναι πανάκριβη στην Πάτρα η φοιτητική στέγη - Καταγράφει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μεταξύ 2021 - 2022

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος » από τα ρεπορτάζ των προηγούμενων εβδομάδων, είχε αποτυπώσει το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα μισθώματα της φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα, ως μέρος της συνολικής εικόνας της ακρίβειας που επικρατεί φέτος στις φοιτητουπόλεις.

Η εικόνα αυτή έρχεται τώρα να επιβεβαιωθεί και με στατιστικές μετρήσεις, σε έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis που επικεντρώνεται σε έξι περιοχές με έντονη φοιτητική παρουσία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Κομοτηνή, Ηράκλειο), όπου από το 2017 μέχρι και τον τρέχοντα μήνα του 2022 οι τιμές των μισθωμάτων καταγράφουν διαρκή άνοδο.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 44,4%. Η εικόνα αυτή αποδεικνύει πόσο κοστοβόρος υπόθεση αποτελεί η εύρεση φοιτητικής κατοικίας για τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη κατάλληλου αποθέματος σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ζήτηση, έχουν εκτοξεύσει τα ζητούμενα ενοίκια τα τελευταία έξι χρόνια. Και αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, εντείνουν τις επενδύσεις τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην πόλη της Πάτρας η μεσοσταθμική αύξηση στα φοιτητικά ενοίκια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 φτάνει το ποσοστό του 49,23% αμέσως μετά την Αθήνα (53,10%), ενώ η μεσοσταθμική αύξηση μεταξύ 2021 και 2022 βρίσκεται στο 20,07% και είναι η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των φοιτητουπόλεων, ακόμα και της πρωτεύουσας.

Στην Πάτρα η μέση τιμή ενοικίου μιας φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται φέτος στα 6,82 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Πάντως, ως προς την παλαιότητα των διαμερισμάτων, η Πάτρα βρίσκεται μάλλον σε καλή θέση, με πρώτη την Θεσσαλονίκη με διάμεση ηλικία τα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Από πλευράς μεγέθους, η Πάτρα έρχεται τελευταία με τις μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων με 40 τ.μ., μάλλον λόγω της ύπαρξης πολλών διαμερισμάτων τύπου γκαρσονιέρα.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης

Στη Πάτρα, σύμφωνα με τον προέδρο του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ. Στρατιώτου. H διαθεσιμότητα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι πλέον περιορισμένη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Στις περιοχές του κέντρου της Πάτρας, από την Αγία Σοφία έως και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα άνω του 1ου ορόφου έως 50 τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 350€, εκ των οποίων τα τρία έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ