Γκάγκα: Δύσκολος χειμώνας – Έξαρση γρίπης και κορονοϊού, πιο ευάλωτοι όσοι νοσούν 

«Ο χειμώνας θα είναι χειρότερος με τις λοιμώξεις αναπνευστικού» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα.

Γκάγκα: Δύσκολος χειμώνας - Έξαρση γρίπης και κορονοϊού, πιο ευάλωτοι όσοι νοσούν 

«Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα χειμώνα χειρότερο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, προφανώς επειδή για δύο χρόνια δεν είχαμε τη φυσιολογική επαφή και επομένως έκθεση στα μικρόβια και τους ιούς που έχουμε συνήθως. Η ανοσία μας “έπεσε”. Παράλληλα, επειδή όσοι προσβάλλονται από κορονοϊό για κάποιο διάστημα είναι πιο ευάλωτοι, είναι εμφανές ότι ίσως να αρρωσταίνουν λίγο πιο βαριά με γρίπη ή στην περίπτωση των παιδιών με αναπνευστικό ιό, δήλωσε μεταξύ άλλων η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα.

Βλέπουμε λοιπόν, αρκετές λοιμώξεις κυρίως στα παιδιά από γρίπη. Ένα καλό όμως είναι ότι δεν κολλάνε και τόσο οι γονείς στο σπίτι ή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι ένα μεγάλο συν», ανέφερε η κ. Γκάγκα για τον χειμώνα και τον συνδυασμό κορονοϊού, γρίπης και εποχικών λοιμώξεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

Όποιος νοσήσει από κορονοϊό είναι πιο ευάλωτος στο να κολλήσει γρίπη ή αντίστροφα

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ γρίπης και κορονοϊού, η διακεκριμένη πνευμονολόγος απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε, είναι σίγουρα περισσότερες λοιμώξεις από γρίπη και το βλέπουμε από το καλοκαίρι. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι για δύο χρόνια φορούσαμε μάσκες και ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Έτσι, δεν είχαμε έρθει σε επαφή με ιούς της γρίπης. Το δεύτερο είναι ότι όσοι περνάνε κορονοϊό – και τα κρούσματα είναι πολλά, δείξατε ήδη ότι είναι πάνω από 50.000 η εβδομάδα- δείχνει ότι είναι λίγο πιο ευάλωτοι για κάποιο διάστημα, όπως συμβαίνει πάντα με τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Δηλαδή αν κάποιος νοσήσει από Covid είναι πιο ευάλωτος στο να νοσήσει και από γρίπη ή αντίστροφα, αλλά πάντα μετά από μια λοίμωξη αναπνευστικού μέχρι να επουλωθεί τελείως».

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κ. Γκάγκα, εξηγώντας ότι πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορονοϊό.

Τζανάκης: Έρχεται μεγάλο «κύμα» γρίπης – Να κάνουν το εμβόλιο οι ευάλωτοι

Κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει το κύμα γρίπης που αναμένουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.

«Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Επομένως, σημείωσε ο καθηγητής «είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης». Επιπλέον υπογράμμισε την πίεση από τις πραγματικά πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού από τις οποίες «στενάζουν» οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές.

«Φέτος υπάρχει πρώιμα μία πανσπερμία ιών από  την οποία πάσχουν κυρίως τα παιδιά, τα οποία την μεταφέρουν στο σπίτι από τα σχολεία, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια εν συνεχεία να αρρωσταίνουν μεγαλύτεροι άνθρωποι, κυρίως ευάλωτοι, λόγω παθήσεων είτε με τροποποιημένο ανοσοποιητικό λόγω φαρμάκων, είτε υπερήλικοι με αποτέλεσμα να πάσχουν σοβαρά από τέτοιες εμπύρετες, γριπώδεις συνδρομές» ενημέρωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ.

Ωστόσο όπως ανέφερε «σπανίως ανακαλύπτουμε στα νοσοκομεία που και που και κάποια γρίπη, ανάμεσα σε αυτές τις ιώσεις που οδηγούν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ακόμα και ενήλικες».

Υπογράμμισε όμως πως, «εκείνοι που στενάζουν είναι οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές με πραγματικά πολλές λοιμώξεις, κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος προσδίδει μια συνδρομή στα μικρά παιδιά, βαρύτερη πολλές φορές, με βρογχιολίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζεται το παιδί να εισαχθεί και να υποστηριχτεί αναπνευστικά με οξυγόνο ή και με άλλες συσκευές αναπνοής, ώστε να μπορέσουμε να το φροντίσουμε και να επανέλθει.

Συμπερασματικά είπε πως «δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με καταρροή και δέκατα, αποφεύγουμε συγχρωτισμό του παιδιού, πηγαίνοντας με φειδώ σε παιδότοπους και πάρτι».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως «το απόλυτο μέτρο προστασίας από τους αναπνευστικούς ιούς είναι η μάσκα και η σωστή αντισηψία των χεριών. Επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε με πρόσταγμα. Αλλά οι πιο ευάλωτοι από εμάς και οι ηλικιωμένοι, καλό θα είναι να τη φοράμε όπου και όποτε αισθανθούμε ότι είμαστε ανασφαλείς, σε μέρη με συγχρωτισμό, σε χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας».

Για το εμβόλιο της γρίπης, σημείωσε πως «υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Δεν είναι αυτή την οποία επιτύχαμε άλλα χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια εμβολιαστική κόπωση που έχει υποστεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι δηλαδή ακούν εμβόλιο και δεν αισθάνονται καλά, δεν θέλουν να τα κάνουν εξαιτίας ακριβώς των επανειλημμένων εμβολιασμών του κορονοϊού».

Όπως τόνισε «αυτή την στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους.

Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Επομένως, είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Ο κορονοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα. Επομένως, αν μία σε μία περιοχή σε μία κοινωνική δραστηριότητα, όπως είναι τα σχολεία σε μια περιοχή υπάρξει μια τέτοια επιδημιολογική επιβάρυνση, θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να είναι υπόψιν μας και να τα χρησιμοποιούμε ώστε να μην αφήνουμε τα πράγματα να γίνουν ανεξέλεγκτα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ