Η πονεμένη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η πονεμένη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η αναδιάρθρωση είναι μια πονεμένη όσο και συνηθισμένη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με πρόσχημα την αναβάθμιση του προϊόντος και τη βελτίωση του θεάματος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν οι ίδιες το ποδόσφαιρο, να ευνοήσουν τους «δικούς» τους για προεκλογικούς λόγους ή για άλλους.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε μια νέα αναδιάρθρωση με τη διαφορά όμως ότι αυτή τη φορά είναι ανάγκη να γίνει με οργανώμενο και όχι με βίαιο τρόπο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, θα φέρει την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για να δούμε τι περιλαμβάνει εκτός από τη κατάργηση της Football League και την ενοποίησή της με τη Super League 2. Οι ποδοσφαιρικές αρχές αντιδρούν και προσπαθούν να μπλοκάρουν την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία όμως δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει.

Ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από το εγχείρημα του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, πριν από δύο χρόνια, να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωση που τελικά απέτυχε. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΡΤ θα μοίραζε χρήμα στις ΠΑΕ, αλλά οι εθνικές εκλογές άλλαξαν τελείως το σκηνικό και το ποσό μειώθηκε δραματικά. Ετσι, η Football League έγινε η τρίτη Κατηγορία και η Γ’ Εθνικής η τέταρτη, κουβαλώντας όλες τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ειδικά στις μικρότερες Κατηγορίες.

Για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967 επιβλήθηκε μια απότομη αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου από τη Χούντα. Η Γ΄Εθνική (η οποία μετρούσε μόλις δυο περιόδους ύπαρξης) καταργήθηκε και στη θέση της επανήλθε το Ειδικό Πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β΄Εθνική, το οποίο υπήρχε και στο παρελθόν (1960-1962) για την άνοδο στην Α΄Εθνική.

Στα τέλη της περιόδου 1974-75, αποφασίστηκε νέα αναδιάρθρωση, που προκάλεσε αντιδράσεις από τις ομάδες της Α’ Εθνικής οι οποίοι βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις.

Το 1983, το 1988 και το 1989 υπήρξαν τρεις νέες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, με τη μείωση των ΠΑΕ της Α΄Εθνικής σε 16, την ενοποίηση των δύο ομίλων της Β΄Εθνικής σε πανελλήνιο όμιλο και την εισαγωγή δύο ομίλων στη Γ΄Εθνική (στην πρώτη περίπτωση), την πειραματική ενοποίηση της Γ΄Εθνικής (στη δεύτερη περίπτωση) και την επάνοδο του αριθμού των συλλόγων Α΄Εθνικής σε 18, με ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων κατάταξης (μπαράζ) μεταξύ ομάδων Α΄Β΄Εθνικής και Β΄-Γ΄Εθνικής, για διεκδίκηση επιπλέον εισιτηρίων ανόδου (τρίτη περίπτωση).

Το 2010, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, είχε προαναγγείλει αναδιάρθρωση, η οποία όμως οριστικοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και προέβλεπε αύξηση των ΠΑΕ της Super League από 16 σε 18 (τουλάχιστον για την περίοδο 2013-14), δύο Ομίλους στη Β΄Εθνική (τουλάχιστον για την περίοδο 2013-14) και συγχώνευση της Γ΄ Εθνικής που τότε ήταν ημιεπαγγελματική με την ονομασία Football League 2 με τη Δ΄ Εθνική, σε μια νέα, καθαρά ερασιτεχνική κατηγορία, τη Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική, η οποία είχε έξι ομίλους και το σχέδιο ήταν σταδιακά η τελική της μορφή να περιλαμβάνει τέσσερις Ομίλους των 16 ομάδων. Ολο αυτό, βέβαια, δεν διατηρήθηκε για πολύ, καθώς στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα, όπως γίνεται συνήθως. Μάλιστα, τότε, οι 56 πρωταθλητές των ΕΠΣ συγκροτούσαν 14 Ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας και αγωνίζονταν σε διπλούς αγώνες για την άνοδο, όπως θα γίνει και στο τέλος της επόμενης σεζόν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ