Η υπερβολική σιγουριά βλάπτει τους 55άρηδες
Μοιραία μπορεί να αποβεί η λανθασμένη εκτίμηση μιας κατάστασης, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την υγεία. Το σήμα κινδύνου εκπέμπει προς τους ηλικιωμένους που αμελούν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις θεωρώντας πως χαίρουν άκρας υγείας μελέτη που δημοσιεύεται στο The Journal of the Economics of Aging, για τα συμπεράσματα της οποίας αξιοποιήθηκαν στοιχεία περισσότερων των 80.000 Ευρωπαίων 50 ετών και άνω.
Η έρευνα των Δρ Sonja Spitzer και Δρ Mujaheed Shaikh από το Ινστιτούτο Δημογραφίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης και το ερευνητικό Κέντρο Hertie School στο Βερολίνο αντίστοιχα, έδειξε ότι η υπερκτίμηση της ποιότητας της υγείας θα συσχετιστεί με 17% μικρότερη συχνότητα ιατρικών επισκέψεων με δραματικές συνέπειες σε επίπεδο πρόληψης (π.χ. προσυμπτωματικός έλεγχος) και διάγνωσης, ενώ ανεπαρκείς θα είναι οι επισκέψεις για οδοντιατρικές υπηρεσίες. Η προσωπική εκτίμηση της υγείας ωστόσο δεν θα επηρεάσει τη νοσηλεία σε επίπεδο συχνότητας και διάρκειας, συνεπεία ωστόσο ότι εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. υπόδειξη θεράποντος ιατρού) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.
Στον αντίποδα, όσοι υποτιμούν το επίπεδο συνολικής υγείας τους θα αποταθούν σε γιατρό 21% συχνότερα, μια πρακτική εξίσου επιζήμια για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ενπροκειμένω, δεδομένης πάντα της γήρανσης του πληθυσμού και των υψηλών δαπανών για τη δημόσια υγεία. Εντούτοις στην περίπτωση αυτή το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» βρίσκει εφαρμογή, αφού όσοι ελέγχουν τακτικά την υγεία τους ενδεχομένως να προλάβουν ή εντοπίσουν μια ασθένεια είτε άλλη παθολογική κατάσταση έγκαιρα και να η αναγκαία δαπάνη υγείας για τον κρατικό φορέα να είναι μικρότερη απ’ ότι θα απαιτούσε μια διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο.
Ίσως καθένας θα πρέπει να επανεκτιμήσει την εμπιστοσύνη που έχει προς τον εαυτό του και δη την υγεία του για την περίπτωση που η θολή και ακραία αυτοπεποίθηση μπορεί να κρατά αδιάγνωστη μια ευάλωτη υγεία και να επιτρέπει έναν επικίνδυνο τρόπο ζωής με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κακή διατροφή, ελλιπή σωματική άσκηση και ελάχιστο ύπνο.
Η μελέτη προσθέτει νέα δεδομένα σχετικά με την υποκειμενική εκτίμηση της υγείας, για την οποία παλαιότερα ευρήματα είχαν δείξει ότι διαφέρει αναλόγως της ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου. Ειδικότερα, η υπερεκτίμηση της υγείας είχε αποτυπωθεί εντονότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, τη χαμηλότερη μόρφωση και σε κατοίκους της Νότιας Ευρώπης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν καταληκτικά την ανάγκη περισσότερης εκπαίδευσης σχετικά με την υγεία.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πώς να ξεχωρίσετε ένα AI βίντεο σε 5 δευτερόλεπτα: Τα λάθη που κάνουν τα deepfakes και δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά
Πως να φτιάξεις την ανάλυση και να μεγεθύνεις τις παλιές σου φωτογραφίες με AI
Ομορφες στιγμές καλοκαιριού στο Τρεχλό Καλαβρύτων ΒΙΝΤΕΟ
Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε σε ξένο κρεβάτι – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για τον εγκέφαλο
Avengers: Doomsday – «Η κόλαση λογοδοτεί σε εμένα» το νέο trailer αποκαλύπτει ένα νέο έπος
Προσφορά της Humanity Greece προς τους Εθελοντές Πυροσβέστες της Αχαΐας ΦΩΤΟ
Αυτά είναι τα 6 φυτά που μπορείτε να φυτέψετε τον Αύγουστο
Gemini 3.7 Flash: Η Google ανεβάζει ταχύτητα στον ανταγωνισμό της AI
