Irida Labs: Η Πατρινή εταιρεία που φέρνει επανάσταση – Το λογισμικό που αναπτύσσει

Irida Labs: Η Πατρινή εταιρεία που φέρνει επανάσταση - Το λογισμικό που αναπτύσσει
Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας, νεοφυών επιχειρήσεων, και της ερευνητικής κοινότητας είναι αναγκαίο βήμα για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερη καινοτομία, και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Innovation Ready» συνεχίστηκε με τη 2η κλειστή διαδικτυακή συνάντηση δικτύωσης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων διάφορων παραγωγικών κλάδων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που ξεχωρίζουν στον χώρο των λύσεων Industry 4.0 που αλλάζουν τα δεδομένα στη βιομηχανική παραγωγή.

Μεταξύ αυτών, ήταν και η πατρινή Irida Labs, η νεοφυής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με έδρα το Ρίο Πατρών, που αποτελεί δημιούργημα τριών συμφοιτητών στο πανεπιστήμιο της αχαϊκής πρωτεύουσας, του Βασίλη Τσαγκάρη, διευθύνοντα συμβούλου, του Χρήστου Θεοχαράτου, προέδρου και επικεφαλής επιστημονικού διευθυντή και Νίκου Φραγκούλη, επικεφαλής τεχνολογικού διευθυντή της Irida Labs.

«ΕΞΥΠΝΗ ΟΡΑΣΗ»
Πως όμως, η Irida Labs, φέρνει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στη λειτουργία μιας επιχείρησης; Η εταιρεία εδώ και χρόνια, αναπτύσσει ένα ενσωματωμένο λογισμικό υπολογιστικής όρασης (embedded vision) για την ανίχνευση, την αναγνώριση και την ιχνηλάτηση (tracking) αντικειμένων σε εικόνες ή βίντεο, σε πραγματικό χρόνο.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), παρέχει τη δυνατότητα σε ένα σύστημα ή μηχάνημα να αναγνωρίσει και να κατανοήσει την οπτική πληροφορία, όπως π.χ. ο ανθρώπινος νους και δη με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες!
Η βασική διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι η τεχνολογία έχει τη μορφή ενσωματωμένου λογισμικού που μπορεί να υλοποιηθεί σε μια συσκευή όσο μικρή και αν είναι με όρους υπολογιστικής ισχύος.

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται δεκάδες φορές το απαιτούμενο κόστος για hardware, να ελαχιστοποιείται η απαιτούμενη υποδομή για αποθήκευση εικόνων ή βίντεο τοπικά, αλλά και σε cloud, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία παρέχει λύσεις που είναι συμβατές με πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Κι αυτό, αφού χρησιμοποιείται μόνο το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και όχι το αρχικό οπτικό υλικό, σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Το βασικό προϊόν της εταιρείας είναι η βιβλιοθήκη EV-Lib, η οποία βασίζεται σε μεθόδους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης για εφαρμογές ανίχνευσης, αναγνώρισης, καταμέτρησης και ιχνηλάτησης ανθρώπων, αυτοκινήτων ή και συγκεκριμένων αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο και σε συσκευές ΙοΤ.
Η EV-Lib μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές στο χώρο των «έξυπνων» πόλεων, του λιανεμπορίου (π.χ. για την καταμέτρηση ατόμων σε έναν εμπορικό χώρο δίχως την παραβίαση δεδομένων GDPR), καθώς επίσης και σε εφαρμογές αναγνώρισης προϊόντων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων που εξελίσσονται στο Industry 4.0.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει αναπτύξει και το λογισμικό IRIS – VISTA για τη σταθεροποίηση βίντεο σε πραγματικό χρόνο (video stabilization), το οποίο έχει ενσωματωθεί σε action cameras στην αγορά της Κίνας! Μάλιστα, το συγκεκριμένο λογισμικό αποτέλεσε την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας της Irida Labs σε προϊόν ευρείας κλίμακας.
Σύμφωνα με τα στελέχη της, βασικός τεχνολογικός στόχος της Irida Labs είναι να μπορέσει να διασφαλίσει τεχνητή νοημοσύνη και «όραση» σε οποιαδήποτε συσκευή ή σύστημα, σε πραγματικό χρόνο!
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ