Kέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Αύξηση 26% της παιδικής κακοποίησης, τι αποκαλύπτει στην «Π» η συντονίστρια Παρασκευή Φραγκοπούλου
Συγκλονιστικά είναι τα ετήσια στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε, η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφεται αύξηση 26% στις καταγγελίες υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης σε σχέση με το 2023.
![Kέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Αύξηση 26% της παιδικής κακοποίησης, τι αποκαλύπτει στην «Π» η συντονίστρια Παρασκευή Φραγκοπούλου Αύξηση](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2023/02/kakopoihsh-1-1-873x432.jpg)
Συγκλονιστικά είναι τα ετήσια στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας. Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται αύξηση 26% στις καταγγελίες υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης (CSAM/CSEM) σε σχέση με το 2023.
«Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές καταγγελίες αφορούσαν ψηφιακά παραγόμενο περιεχόμενο π.χ. manga και anime, κάτι που αναδεικνύει μια νέα πτυχή του προβλήματος: την αυξημένη χρήση τεχνολογιών για τη δημιουργία παράνομου περιεχομένου, το οποίο μπορεί να μην έχει φυσικό θύμα, αλλά παραμένει παράνομο και επικίνδυνο» εξηγεί στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» η συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ITE) Παρασκευή Φραγκοπούλου.
![Kέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Αύξηση 26% της παιδικής κακοποίησης, τι αποκαλύπτει στην «Π» η συντονίστρια Παρασκευή Φραγκοπούλου Αύξηση](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/paraskevi-fragopoulou-300x300.webp)
Η Παρασκευή Φραγκοπούλου
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
SafeLine.gr – Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών:
⦁ 26% άνοδος στις καταγγελίες υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης (CSAM/CSEM).
⦁ Οι μισές καταγγελίες CSAM/CSEM αφορούν ψηφιακά παραγόμενο περιεχόμενο.
⦁ Ανοδος 6% στις καταγγελίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.
⦁ 40% περισσότερες καταγγελίες προωθήθηκαν στη Δ/νση Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Help-line.gr – Γραμμή Βοήθειας:
⦁ 66% περισσότερες κλήσεις σε σχέση με το 2023.
⦁ Η υπερβολική ενασχόληση κυρίαρχο θέμα επικοινωνίας με τη Γραμμή.
⦁ Ανησυχητική αύξηση αναφορών που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και τις διαδικτυακές σχέσεις, όπως grooming, sexting και πορνογραφία.
⦁ Διπλασιασμός αναφορών για θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
«Το 2024, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και για οικονομικές απάτες συγκέντρωσαν το 77% του συνόλου των καταγγελιών που δέχτηκε η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας» προσθέτει η κ. Φραγκοπούλου.
Η ίδια εξηγεί ότι οι καταγγελίες που σχετίζονται με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων σημείωσαν άνοδο κατά 6%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αναφορές για μη συναινετικό διαμοιρασμό εικόνων και βίντεο, φαινόμενο που αποτελεί σημαντική κοινωνική απειλή, επηρεάζοντας σοβαρά την ψυχική υγεία των θυμάτων.
Από την ανάλυση των ετήσιων στοιχείων προκύπτει αύξηση που ξεπερνά το 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στις καταγγελίες που προώθησε η SafeLine στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Η αύξηση αυτή αναδεικνύει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων και τον σημαντικό ρόλο της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του διαδικτυακού εγκλήματος. Αλλωστε η SafeLine.gr είναι από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που αναγνωρίστηκε ως Trusted Flagger στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και μία από τις πρώτες Ανοικτές Γραμμές (Hotlines) στην Ευρώπη. Ο χαρακτηρισμός της SafeLine ως επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ακρίβεια στην αναγνώριση και την αφαίρεση τέτοιου είδους υλικού από το διαδίκτυο συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου για παιδιά και ενήλικες» σημειώνει η κ. Φραγκοπούλου.
Ανησυχεί η υπερβολική ενασχόληση
Eντυπωσιακή αύξηση αιτημάτων βοήθειας της τάξης του 66% σημείωσε το 2024 η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας με την υπερβολική ενασχόληση να παραμένει το κυρίαρχο θέμα που δυσκολεύει γονείς και εκπαιδευτικούς.
![Kέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου: Αύξηση 26% της παιδικής κακοποίησης, τι αποκαλύπτει στην «Π» η συντονίστρια Παρασκευή Φραγκοπούλου Αύξηση](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/safeline2-jpg.webp)
Οι καταγγελίες που αφορούσαν υλικό παιδικής σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 26% σε σχέση με το 2023
Οι αναφορές ποικίλλουν από ήπιες περιπτώσεις, όπου τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολία να απομακρυνθούν από τις συσκευές αλλά παραμένουν λειτουργικά, μέχρι σοβαρότερες μορφές εθισμού, όπου παρατηρείται πλήρης απώλεια λειτουργικότητας, παραμέληση σχολικών υποχρεώσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των ετήσιων στατιστικών της γραμμής είναι ο διπλασιασμός των αναφορών που αφορούν σε θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και η αύξηση των αναφορών για απάτες μέσω διαφημίσεων και μέσω email.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των καταγγελιών που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και τις διαδικτυακές σχέσεις, όπως grooming, sexting και πορνογραφία. Τα στατιστικά καταγράφουν επίσης αυξημένες ερωτήσεις για την πρώιμη έκθεση παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο, καθώς και περιστατικά διανομής ευαίσθητων φωτογραφιών μαθητών.
Η πλειοψηφία όσων επικοινώνησαν με τη γραμμή ήταν ενήλικες.
«Οι αριθμοί που καταγράφονται φέρνουν στο προσκήνιο τη σημασία της ενίσχυσης της ενημέρωσης, της πρόληψης και της υποστήριξης γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες διαδικτυακές προκλήσεις» καταλήγει η κ. Φραγκοπούλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου, τι προηγήθηκε της πρόσκρουσης σε δίκυκλο και λεωφορείο ΦΩΤΟ
Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη
Η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας στην πρώτη γραμμή: Αναχωρεί για την Αμοργό μετά τους ισχυρούς σεισμούς
Κέντρο Μεταναστών Μαλακάσα: Βίαζε μητέρα επί δίμηνο, της έβγαλε τα νύχια!
Σεισμοί Κυκλάδες – Τσελέντης: «Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία»
Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα σήμερα 10/02, πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες
Αίγιο: Αγροτικό «γλέντι» διαμαρτυρίας στο μπλόκο Σελινούντα ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Πρόσωπα της Χρονιάς 2024: Δείτε φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News