Μάλλον θα πέσει γκρίνια… από πολλούς συνταξιούχους!

Του Γιάννη Σπανού, Οικονομολόγος – φοροτεχνικός – λογιστής.

Ως γνωστό η «Οδύσσεια» της καταβολής της 1ης σύνταξης με αύξηση μετά από 12(!) χρόνια θα είναι «ιστορικό» γεγονός. Μακάρι για όλους από τα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους να υπάρχει κάτι για τον καθένα. Από τα όσα όμως γράφονται και λέγονται τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, και από τις δικές μου κατά καιρούς δημοσιεύσεις σε αυτή την εφημερίδα, θα υπάρξουν περίπου 700-750 χιλιάδες που θα δουν αύξηση στην σύνταξη τους όχι όμως στην τσέπη αλλά στα χαρτιά.

Αυτό για όσους έχουν καλό θυμητικό οφείλεται στην λέξη που η Κατρουγκάλιος γλώσσα μας πασάρισε και ήταν η φράση «προσωπική διαφορά». Εδώ είναι όλα τα λεφτά της ιστορίας (!).

Αν δηλαδή η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από την τωρινή αύξηση δηλαδή ακαθάριστη προ φόρου σύνταξη επί 7,75% π.χ. 70€ και η αύξηση 40 ευρώ τότε θα είναι η ίδια σύνταξη η σημερινή αλλά τίποτα στην τσέπη, και ο συνταξιούχος θα υπολείπεται κατά 30€ τα οποία θα συμψηφιστούν προσεχώς και σε άλλη επόμενη αύξηση της σύνταξης. Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Πραγματική αύξηση δηλαδή θα πάρουν οι έχοντες αρνητική προσωπική διαφορά έτσι ώστε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό 7,75% της κρατικής αυξήσεως π.χ. έστω σύνταξη προ φόρου 1.200€ προς 7,75% = 93 ευρώ μείον προσωπική αρνητική διαφορά ας πούμε 70 ευρώ, (δεν υπολογίζεται αφαιρετικά) και ο συνταξιούχος θα πάρει όλη την αύξηση των 93 ευρώ.

Γι’ αυτό και όλες οι μέχρι τώρα δημοσιευθείσες εργασίες είτε εργατολόγων είτε των εγκυκλίων αναφέρουν ότι οι εργασθέντες πάνω από 35 χρόνια και μέχρι 40 χρόνια θα είναι οι «τυχερότεροι» γιατί θα πάρουν όλο το 7,75% της αυξήσεως. Δηλαδή το 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχων επί 85% δηλαδή 1.450.000 άτομα. Ιδωμεν σε 10 το πολύ μέρες από σήμερα και μέχρι 30 Γενάρη 2023.

Με την ευκαιρία και για να μην ξεχνιόμαστε τα οφειλόμενα αναδρομικά κυρίως σε αυτούς που βγήκαν σε σύνταξη πριν τον Μάιο του 2016 δηλαδή: Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και αναδρομικά του 11/μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 για περικοπές από δώρα και επικουρικές, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ να μην καταβληθούν για λόγους έκτακτου ανάγκης και υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Αυτό από ότι διαβάζουμε θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να το ξεπεράσει και να βρει τον τρόπο να τα καταβάλει στους συνταξιούχους. Το ποσό συνολικά θα αγγίξει τα 2,6 δις ευρώ, αλλά αν δεν δοθούν θα πρόκειται για κατάφορη αδικία προς τα «τιμημένα γηρατειά» που έλεγαν το «πάλαι» τη δεκαετία του 1980(!). Ξέρετε άλλωστε ποιος το είπε αυτό.

Ας ελπίσουμε ότι από τα 5,6 δις που άμεσα τώρα περιμένει η χώρα από την ΕΕ και έχουν ήδη εγκριθεί να μας δοθούν, θα μπορέσουν έστω και σε 4/ρεις ετήσιες δόσεις να δώσουν στους συνταξιούχους τα 2,6 δις που στο κάτω-κάτω της γραφής τα έχουν στερηθεί στα χρόνια της καταχνιάς και κυρίως στην οκταετία 2012 έως 2019(!), αλλά και ήδη έχουν πληρώσει τη… ζημιά αυτή από τις μειώσεις της σύνταξης τους που έχουν υποστεί χρόνια τώρα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas Zanakis
Kostas Zanakis
1 μήνα πριν

“… τα «τιμημένα γηρατειά» … Ξέρετε άλλωστε ποιος το είπε αυτό.”
Ναι, ξέρουμε. Εκείνος με τα πάμπερ. Που μας έδινε αύξηση ένα καφεδάκι γλυκύ βραστό την εβδομάδα. Ξεχνιούνται αυτά; Άσε που δεν το εννοούσε αυτό για τους γέρους…