Μητσοτάκης στο Υπουργικό: «Δεν συζητάμε τίποτα πέρα από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» – Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης έως το 2030
Μηνύματα προς την Τουρκία και στο εσωτερικό από τον πρωθυπουργό – Στο φινάλε το Ταμείο Ανάκαμψης, από 1η Σεπτεμβρίου οι μειώσεις τιμών και στη ΔΕΘ οι άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027
Με σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ και την οικονομία, άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταβάλει τον σχεδιασμό της εξαιτίας των αντιδράσεων της Άγκυρας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι το μοναδικό ζήτημα που η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα έδωσε το πρώτο στίγμα για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου, όπως είπε, θα παρουσιαστούν οι άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027 αλλά και ένας ευρύτερος «οδικός χάρτης» της χώρας με ορίζοντα το 2030.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο «κάδρο» των μέτρων – Το στίγμα Μαρινάκη
Το μήνυμα προς την Τουρκία
Αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις με αφορμή τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτές δεν επηρεάζουν τον ελληνικό σχεδιασμό.
Όπως υπογράμμισε, οι περιοχές ελληνικής κυριαρχίας καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα είναι έτοιμη να τις προασπίσει.
Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, ωστόσο «δεν συζητούμε τίποτα πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
ΔΕΘ με ορίζοντα το 2030
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός έδειξε προς τη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της επόμενης φάσης του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Στη ΔΕΘ, όπως ανέφερε, θα παρουσιαστούν αφενός οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027 και αφετέρου ο σχεδιασμός της χώρας έως το τέλος της δεκαετίας.
Η κυβέρνηση τοποθετεί ως ορόσημο το 2030, όταν συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως στόχο μία Ελλάδα πιο ισχυρή, παραγωγική και καλύτερα προετοιμασμένη για τις διεθνείς προκλήσεις.
Στο φινάλε το Ταμείο Ανάκαμψης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, με την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου να βρίσκεται πλέον σε απόσταση μόλις λίγων ημερών.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε συνολικά 36 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, το μεγαλύτερο πακέτο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τα 136 μεταρρυθμιστικά ορόσημα απομένουν δύο προς ολοκλήρωση.
Στον απολογισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα και μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, το Κτηματολόγιο, την ενεργειακή αγορά και τις ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά λεωφορεία, το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.
Από 1η Σεπτεμβρίου οι μειώσεις τιμών
Ξεχωριστή θέση στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε η ακρίβεια, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε ορισμένα βασικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, καταγράφονται μειώσεις τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η Εθνική Συμφωνία Μείωσης Τιμών, ενώ αναμένονται παράλληλα πρωτοβουλίες της αγοράς για τα σχολικά είδη, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Στην ατζέντα του Υπουργικού βρίσκονται επίσης η προετοιμασία για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, η «Περιφέρεια 2030», τα νέα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για Τουρισμό και ΑΠΕ και το νέο πλαίσιο για τη διαχείριση και ενίσχυση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Ούτε στο ψυγείο, ούτε στη φρουτιέρα: Το μυστικό για να διατηρήσεις τις μπανάνες φρέσκες για εβδομάδες!
Δεν θέλουν λιγότερη τεχνητή νοημοσύνη θέλουν να μην την προσέχεις
Κουρούτα: Κατάμεστη για επίδειξη γυμναστικής ΦΩΤΟ
5 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά μαγειρεμένα παρά ωμά
Όλα όσα φέρνουν τα νέα iPhone: Η άφιξη του iPhone 18 του Ultra και οι τυχαίες διαρροές λογισμικού
Γιόρτασε η Παναγία των Καταφυγίων στα Χαλκιάνικα της Ακράτας ΦΩΤΟ
«Εάν τρως αυτό το φρούτο κάθε μέρα μπορεί να μειώσεις την χοληστερίνη σου»
Η Tesla «σκότωσε» αθόρυβα ένα από τα πιο φιλόδοξα προϊόντα της
