Ρούτε στον Λευκό Οίκο: Η δύσκολη αποστολή να «κρατήσει» τον Τραμπ κοντά στο ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Άγκυρα
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026, από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση που πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Ιουλίου στην Άγκυρα, και έχει ως βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων γύρω από τον πόλεμο στο Ιράν, τις αμυντικές δαπάνες και τη στάση των συμμάχων απέναντι στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η δυσφορία Τραμπ για τους συμμάχους
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «χάρτινη τίγρη», εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την απροθυμία ορισμένων μελών της Συμμαχίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή να συμβάλουν στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης απειλήσει με μείωση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφασίσει να περιορίσει το μέγεθος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων που θα διαθέτει στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ επέκρινε τους συμμάχους που, κατά την αμερικανική πλευρά, δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση της ανάπτυξης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις.
Ο ρόλος του Ρούτε απέναντι στον Τραμπ
Ένας από τους βασικούς ρόλους του Μαρκ Ρούτε μετά την επανεκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είναι να διαχειρίζεται τη δύσκολη σχέση του Αμερικανού προέδρου με τη Συμμαχία και να αποτρέπει τις εντάσεις από το να εξελίσσονται σε κρίσεις.
Η σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο αναμένεται να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Ο Στίβεν Βέρτχαϊμ του Carnegie Endowment for International Peace εκτίμησε ότι ο Ρούτε θα προσπαθήσει να διασφαλίσει πως η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχημένη και δεν θα εξελιχθεί σε κρίση. Προειδοποίησε, πάντως, ότι η σύνοδος ενέχει σημαντικούς κινδύνους, λόγω της έντασης που υπάρχει γύρω από τη στάση του Αμερικανού προέδρου.
Το Άρθρο 5 και ο πόλεμος στο Ιράν
Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και ορισμένους συμμάχους έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την άρνηση χωρών του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει ανοικτά αν η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει το Άρθρο 5, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμμαχία.
Σε συνέντευξή του στο Fox News την Τρίτη, ο Ρούτε χαρακτήρισε «μεμονωμένο» περιστατικό την άρνηση κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ να επιτρέψουν τη χρήση στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι εκατοντάδες αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από αμερικανικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη, κάτι που είπε ότι θα εξηγήσει στον Τραμπ κατά τη σημερινή συνάντηση.
Οι αμυντικές δαπάνες και η «μεγάλη εικόνα»
Ο Ρούτε επιδιώκει να στρέψει τη συζήτηση στη συνολική συμβολή των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι πολλές χώρες μέλη αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Θα φύγουμε από αυτό και θα επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα του τι κάνει για το ΝΑΤΟ», δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα παρουσιάσει στον Τραμπ τους «τεράστιους» αριθμούς των αμυντικών επενδύσεων των συμμάχων.
Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί και με μέλη του Κογκρέσου.
Οι προετοιμασίες για την Άγκυρα
Η επίσκεψη Ρούτε στην Ουάσινγκτον εντάσσεται στις τελικές προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Άλισον Χαρτ.
Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους οι σύμμαχοι τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην περσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Στο τραπέζι θα βρεθούν η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων, η επέκταση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Χαμός σε live μετάδοση για το Μουντιάλ: Σκωτσέζος οπαδός άρπαξε το μικρόφωνο και έγινε viral
- Γκέιτς για Επστάιν: Οι δύο γυναίκες, το επίμαχο email και η «σοβαρή πιθανότητα» εκβιασμού
- ΗΠΑ: Σοβαρό τροχαίο στο Ρίνο μετά από κόντρα Porsche και Audi ΒΙΝΤΕΟ
- Τι είναι ο «Εμποδισμός Τύπου Ωμέγα» που φέρνει τον καύσωνα στην Ευρώπη – Πώς λειτουργεί η θερμική «φούσκα»
- Ευρώπη σε πύρινο κλοιό: «Κόκκινος συναγερμός» σε 58 νομούς της Γαλλίας με το θερμόμετρο στους 43 βαθμούς Κελσίου
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
