ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Νέο «τοπίο», παλιοί κίνδυνοι στο ΕΣΥ

Της Παρασκευής Λουκοπούλου, Επιμελήτρια Α’ παθολογικής κλινικής ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την υγεία, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, μηδε και του ΠΙΣ εξαιρουμένου, επειδή διαμορφώνει ένα νέο «τοπίο» τόσο στον Νοσοκομειακό χώρο, όσο και στον χώρο της Α’ θμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Στον Νοσοκομειακό χώρο το «νέο» που φέρνει ο νέος νόμος των κκ Πλεύρη-Γκάγκα, είναι η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων με οικονομική συμμετοχή των ασθενών, προκειμένου αυτοί να χειρουργηθούν γρηγορότερα!

Πρόκειται δηλαδή για ένα «γρηγορόσημο» από τα πολλά που πληρώνουν οι πολίτες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό όμως, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το γνωστό (κι απ’όλους …ξορκιζόμενο) «φακελλάκι», αφού γι αυτή την πρόσθετη ιδιωτική δαπάνη, ο νέος νόμος ΔΕΝ προβλέπει τίποτα! Απλά κάθε πολίτης που θα θέλει να χειρουργηθεί γρηγορότερα από κάποιον άλλο, θα κλείνει το απογευματινό χειρουργείο πληρώνοντας –κατά τις διατάξεις του ΕΚΠΥ/ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές- πρόσθετη αμοιβή 30% στο Νοσοκομείο.

Ετσι απλά. Γνωρίζαμε από παλιότερη νομοθέτηση πώς τα «απογευματινά χειρουργεία» προβλέπονται, αλλά για να υλοποιηθούν θα έπρεπε να εκφράσει γνώμη και το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, κάτι που δεν είχε γίνει ως τώρα. Με τον νέο νόμο, όχι απλά ενεργοποιείται η παλαιότερη διάταξη, αλλά επιπρόσθετα εφαρμόζεται το ισχύον «μοντέλο» του ΕΟΠΥΥ για τις χειρουργικές επεμβάσεις, που γίνονται στις ιδιωτικές κλινικές και στις οποίες ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% της αξίας του ΚΕΝ και το 30% πληρώνει ο πελάτης-ασθενής! Τι σημαίνει αυτή η τακτική, καθένας αντιλαμβάνεται. Οσο θα μεγαλώνει η εφαρμογή του νέου τρόπου διενέργειας των απογευματινών χειρουργείων, τόσο θα φορτώνεται προβλήματα το Νοσοκομείο, αφού στα τακτικά χειρουργεία των αντίστοιχων κλινικών θα προστίθενται και οι χειρουργημένοι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, που ενδεχομένως χρειασθούν ακόμη και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το πρόβλημα των νέων διατάξεων του νόμου θα είναι πολλαπλά και τα Νοσοκομεία θα αναγκασθούν να μετατραπούν σε «ιδιωτικές κλινικές», παρασύροντας πιεστικά στη νέα λειτουργία ένα πλήθος υπηρεσιών και υγειονομικού προσωπικού. Στον ίδιο νόμο, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να συνεργάζονται με τα Νοσοκομεία με ιδιωτικού τύπου αμοιβή (μπλοκάκι), γεγονός που θα επιτείνει τα λειτουργικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα φαλκιδεύσει τον Δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου.

Μπροστά σε αυτές τις εκτρωματικού τύπου διατάξεις, η λύση είναι μία: Καθολική αντίδραση των γιατρών για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος νόμος, που ουσιαστικά εξευτελίζει και τα Νοσοκομεία αλλά και τους ασθενείς!

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ