Πανελλήνιες 2022: Πότε θα ξεκινήσουν φέτος οι εξετάσεις

Πανελληνιες 2022

Πανελλήνιες 2022: Πότε ξεκινούν & τι θα γίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Ποιοι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν θέσεις χωρίς την ΕΒΕ

Στις αρχές Ιουνίου, όπως συνέβαινε και προ πανδημίας, αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλήνιες 2022 και άρα, νωρίτερα αναμένουμε για φέτος και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα επιστρέψουν στην «κανονικότητα» που επικρατούσε προ COVID.

Νωρίτερα οι Πανελλήνιες 2022 – Πιθανές ημερομηνίες με βάση προηγούμενες χρόνιες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 14 Ιουνίου (Τρίτη) ή 15 Ιουνίου (Τετάρτη) αναμένεται να αρχίσουν φέτος οι Πανελλήνιες 2022 για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ στον ίδιο αριθμό με τον περυσινό αναμένεται να και οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Επίσης, υπάρχει και μια δεύτερη εισήγηση για έναρξη τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ή την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022.

Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει να αρχίσουν αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Ημερομηνίες Πανελληνίων τις προηγούμενες χρονιές (2021, 2020, 2019, 2018)

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι Πανελλήνιες 2020 ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου, ενώ οι Πανελλήνιες 2021 στις 14 Ιουνίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, λόγω παράτασης του διδακτικού έτους. Οι Πανελλήνιες 2019 έκαναν πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου, ενώ το 2018 στις 8 Ιουνίου.

Ο σχεδιασμός για έναρξη των Πανελλήνιων Εξετάσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2022, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά οι πρακτικές δοκιμασίες για τις στρατιωτικές σχολές θα ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη, επιτρέπει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Παιδείας, να ανακοινωθούν νωρίτερα οι βάσεις εισαγωγής, είτε στα τέλη Ιουλίου είτε στις αρχές Αυγούστου.

Πέρυσι (2021), οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ήταν 77.415, αριθμός που κατά προσέγγιση αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.

Η τράπεζα θεμάτων

Συνολικά, 4.000 θέματα αναμένεται να κατατεθούν στην τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις των δύο τάξεων και συγκεκριμένα στα οκτώ εξεταζόμενα μαθήματα – Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Άλγεβρα, Ιστορία, Βιολογία, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία Αγγλικά και τα δύο μαθήματα προσανατολισμού – Αρχαία και Λατινικά ή Φυσική και Μαθηματικά.

Από την τράπεζα θεμάτων θα επιλέγονται τα μισά θέματα με ηλεκτρονική κλήρωση το πρωί της ημέρας των εξετάσεων σε κάθε σχολείο. Τα άλλα μισά θέματα θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες καθηγητές οι οποίοι φυσικά θα διορθώνουν και τα γραπτά των μαθητών τους.

Την οργάνωση της τράπεζας θεμάτων έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει και καταθέτουν θέματα. Τα θέματα αυτά θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, ώστε να αξιολογείται όσο το δυνατόν καλύτερα το επίπεδο κάθε μαθητή.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η καταγραφή της διδαχθείσας ύλης, μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η καταγραφή της διδαχθείσας ύλης θα έχει πρακτικά αποτελέσματα, καθώς οι καθηγητές θα αναγκαστούν να ολοκληρώσουν την ύλη και όχι να αποφασίζουν μείωσή της ακόμα και μέχρι 30%.

Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων θα εφαρμοστεί στη Γ΄ Λυκείου από το 2023 μόνο για τις απολυτήριες και όχι για τις Πανελλήνιες, στις οποίες τα θέματα θα ορίζονται, όπως κάθε χρόνο, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (και) στις Πανελλήνιες 2022

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, πέρυσι, οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ήταν 77.415, αριθμός που κατά προσέγγιση αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.

Όπως γίνεται κατανοητό, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσφέρει επικοινωνιακά έναν αριθμό θέσεων που δεν υπολείπεται από άλλες χρονιές, καθώς έχει σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καταληφθεί ένα μεγάλο μέρος από αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι, η μείωση του αριθμού εισακτέων έχει βγει εκτός της «ατζέντας» του Υπουργείου Παιδείας, καθώς κρίνεται ότι πλέον η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό «φίλτρο», το οποίο «εξοστρακίζει» από την είσοδο των ΑΕΙ εκείνους τους υποψήφιους που συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και φέτος, περισσότερο από το 1/3 των υποψηφίων αναμένεται να μείνει εκτός των ανωτάτων Ιδρυμάτων, αφήνοντας κενές χιλιάδες θέσεις.

Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, δηλαδή τη συγχώνευση – κατάργηση Τμημάτων, φαίνεται να μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ, καθώς κανένα από τα πανεπιστήμια (πλην του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) δεν δέχεται να προτείνει περικοπές ή συγχωνεύσεις τμημάτων του.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022, το οποίο ΔΕΝ έχει ανακοινωθεί ακόμα από το ΥΠΑΙΘ, μετά τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να γίνουν ακόμη δύο εβδομάδες μαθημάτων στα σχολεία, έτσι ώστε μετά να ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στη συνέχεια (αφού ολοκληρωθούν αυτές), να μεσολαβήσει ένα μικρό διάστημα πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας.

Πανελλήνιες 2022 ΕΒΕ

Πανελλήνιες 2022: Ποιοι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν θέσεις χωρίς την ΕΒΕ

Υπάρχει μία κατηγορία φετινών υποψηφίων που θα παρακάμψει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Εκτός από τους υποψήφιους που διεκδικούν με τις Πανελλήνιες 2022, μια θέση στα Πανεπιστήμια, έχουμε και εκείνους τους υποψήφιους που έχουν δώσει εξετάσεις προηγούμενες χρονιές (το 2020 ή το 2021) και θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ το 2022.

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2020 ή το 2021 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ).

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2020, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΧΩΡΙΣ την προϋπόθεση της ΕΒΕ και θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των Μηχανογραφικών Δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα (παλαιό ή νέο), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΜΕ την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις Πανελλήνιες 2021.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ