Πάτρα: Πρωτοστατεί το ΠΓΝΠ στη δωρεά οργάνων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το 2023 ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τη δωρεά οργάνων

Πάτρα: Πρωτοστατεί το ΠΓΝΠ στη δωρεά οργάνων - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στη δεύτερη θέση πανελλαδικά έρχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στη δωρεά οργάνων από αποβιώσαντες δότες. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Παίδων πρόσφεραν τη χρονιά που πέρασε οκτώ δότες. Σημαντική η προσφορά και του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών-ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών που κατά την ίδια χρονιά είχε 27 συμβατούς δότες μυελού των οστών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία.

Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς. Εκατοντάδες γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μέσα στο Εθνικό Δίκτυο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, εργάστηκαν άοκνα για να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές επιχειρήσεις του συστήματος υγείας μας, που είναι η δωρεά οργάνων από αποβιώσαντα δότη.

Πάτρα: Πρωτοστατεί το ΠΓΝΠ στη δωρεά οργάνων - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η αγκαλιά του λήπτη στη δότρια μυελού των οστών από παλαιότερη εκδήλωση του ΚΕΔΜΟΠ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΛΙΓΚΟΥ

Η καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ ενηλίκων του ΠΓΝΠ Φωτεινή Φλίγκου, μιλώντας στην «Π» αναφέρει: «Στο Νοσοκομείο μας υπάρχει εμπειρία, διότι ασχολούμαστε χρόνια με το αντικείμενο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η προσέγγιση των συγγενών και θέλει εκπαίδευση των γιατρών που τα τελευταία χρόνια κάνει ο ΕΟΜ. Από κει και πέρα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση του δότη και τα όργανά του να είναι σε καλή κατάσταση μέχρι να οργανωθούν όλες οι διαδικασίες λήψης και ακολούθως μεταμόσχευσης των οργάνων. Δεν είναι μόνο οι γιατροί της ΜΕΘ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων οποιαδήποτε στιγμή και μέρα τους καλέσουμε σπεύδουν στα εργαστήριά τους για τις απαιτούμενες εξετάσεις είτε οι παθολογοανατόμοι, είτε οι καρδιολόγοι κ.ά.».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ μάς είπε: «Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό με την κ. Φλίγκου, απλώς είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Οι μεγάλοι ήρωες είναι άλλοι. Αυτοί που παίρνουν την απόφαση για τη δωρεά των οργάνων. Εμείς τους δείχνουμε τις εναλλακτικές. Εάν η επιθυμία γίνει πράξη, τότε σημαίνει ότι από ένα παιδί μπορούμε να σώσουμε ακόμα και έξι παιδάκια».
Υπενθυμίζουμε ότι πρωτεργάτης της προσπάθειας να μη σβήσει το Μεταμοσχευτικό Κέντρου του ΠΓΝΠ είναι ο καθηγητής Νεφρολογίας Δημήτρης Γούμενος. Σημαντική ώθηση στις μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο έδωσε η ένταξη στην ομάδα των χειρουργών του επίκουρου καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων Νικολάου Καρύδη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, οι ΜΕΘ που διακρίνονται είναι οι εξής: «Αττικόν» (16 δότες), ΠΓΝΠ (8 δότες), «Γ. Παπανικολάου» (7 δότες), «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», Ιωαννίνων (από 6 δότες) και «Παπαγεωργίου» (5 δότες).
Οι παραπάνω δότες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση 138 μεταμοσχεύσεων νεφρού στα «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ευαγγελισμός», ΠΓΝ Πατρών και ΠΓΝ Ιωαννίνων, 40 μεταμοσχεύσεων ήπατος στα «Ιπποκράτειο» και «Λαϊκό» και 14 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Παράλληλα, ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού σημειώθηκε το 2023. 101 ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, προχώρησαν σε δωρεά νεφρού χωρίς προβλήματα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ισχυρών ανθρώπινων δεσμών, που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, αλλά και τη μεγάλη ασφάλεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης για τον δότη.

ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 141 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΑΚ) σε ασθενείς στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Πέραν του ευτυχούς γεγονότος της εύρεσης συμβατού δότη για τους ασθενείς αυτούς, είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα 30% των μοσχευμάτων προέρχονται από Ελληνες εθελοντές δότες. Επιπρόσθετα, Ελληνες εθελοντές δότες πρόσφεραν ζωή και σε πάνω από 80 συμβατούς ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. Το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών πρόσφερε 27 συμβατούς εθελοντές δότες. Επικεφαλής του Κέντρου είναι ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο ΠΓΝΠ Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.

Ο ΕΟΜ

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για 3η συνεχόμενη χρονιά, έχουμε πετύχει βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, αλλά και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η βελτίωση αυτή επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η χώρα μας μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ, εφόσον η προσπάθεια και η στήριξη της πολιτείας στο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων συνεχισθεί. Ετσι, έχουμε βάσιμες ελπίδες να πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι μία ακόμα καλύτερη χρονιά προς όφελος των ασθενών μας και των οικείων τους».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ