Ελεγχόμενο σημειωτόν

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του Προγράμματος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα προσέλθουν στην προγραμματισμένη συνάντηση στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου μοιραζόμενοι τον ίδιο ισχυρό κοινό παρονομαστή επιδιώξεων που αφορά τη διατήρηση του θερμομέτρου των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

Ο κοινός αυτός παρονομαστής έθεσε μάλιστα το πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκεκριμένες επιλογές και κινήσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας τις οδήγησαν στο να εγκαλούν η μια την άλλη για παραβίαση του πνεύματος ή/και του γράμματος της «Διακήρυξης των Αθηνών». Η Τουρκία μέσα από επίδειξη μεγαλομανίας και ρητορικές κορώνες του κ. Ερντογάν σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή/και επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις της σχετικά
με τη σύνδεση της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Η Ελλάδα με την ανακοίνωση στο πλαίσιο της 9ης Διάσκέψης για τους Ωκεανούς που διεξήχθη στην Αθήνα της δημιουργίας δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων, το ένα από αυτά στο Αιγαίο, έκτασης 8.000 τ.χλμ., εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και περιλαμβάνοντας ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες γύρω από τη Μήλο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, την ελληνική κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Αγκυρα.

Από τη συνάντηση των Αθηνών μέχρι και την επερχόμενη συνάντηση της Αγκυρας και οι δύο πλευρές, κινούμενες στο πλαίσιο των «παράλληλων μονολόγων»,δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να επαναλάβουν και να επαναβεβαιώσουν τις πάγιες θέσεις τους. Βεβαίως μέσα στο ίδιο διάστημα Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιδείξουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με δύο συγκεκριμένες θεσμικές διαδικασίες, δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη διμερή «Θετική Ατζέντα». Καμία όμως πρόοδος δεν φαίνεται να προκύπτει από τη διαδικασία του «Πολιτικού Διαλόγου», αντικείμενο του οποίου παραμένουν τα ζητήματα «υψηλής πολιτικής» και των σημαντικών διμερών διαφορών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει να πορεύεται στο «αντιδυτικό» μονοπάτι, που του προσφέρει πόντους στο εσωτερικό και ενισχύει το ηγετικό του προφίλ ως προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων στο εξωτερικό, αναμένοντας ταυτόχρονα ότι θα αυξηθούν και θα μεγεθυνθούν τα ρήγματα αμφισβήτησης εντός των ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική και κυρίως στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ. Μεγάλο του στοίχημα παραμένει η ανάληψη κεντρικού ρόλου στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, αν και οι δυναμικές κινήσεις του υπέρ της Χαμάς υπονομεύουν αυτή την προοπτική.

Με βάση τα παραπάνω, η διατήρηση του μετώπου με την Ελλάδα σε καθεστώς ελεγχόμενης στασιμότητας καθίσταται προσώρας για τον Τούρκο πρόεδρο η πιο
συμφέρουσα επιλογή ώστε ούτε να διακινδυνεύσει να απολέσει το όποιο – έστω περιορισμένο – κεκτημένο από την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά ούτε και το
κόστος από τις –πιθανότατα εντεινόμενες στο άμεσο μέλλον– «αντιδυτικές» επιλογές του να συνεπάγεται όφελος για την Ελλάδα. Πιθανή, αν και «παράδοξη» ειδικά για τον Ελληνα πρωθυπουργό, εξέλιξη στην Αγκυρα θα είναι ένας περισσότερο οξύς και αιχμηρός έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ τούρκος πρόεδρος να τον κακίσει που δεν βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ