Περί τραπεζικών εξόδων και λοιπών δαπανών

Του Γιάννη Σπανού, Οικονομολόγος,φοροτεχνικός, λογιστής

” Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα.”
Λαϊκή ρήση

Σίγουρα τα μάθατε, τα είδατε και τα διαβάσατε τα πρόσφατα νέα. Ο υπουργός Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε και μια και δυο και τρεις φορές, τη μια μάλιστα παρόντος του πρωθυπουργού και ζήτησε από τους Διευθύνοντες Συμβούλους των 4/ρων συστημικών τραπεζών (επί χούντας ονομάζονταν Διοικητές) και τους έκανε κατά κάποιον τρόπο έντονη σύσταση να την πούμε; Παραίνεση να την πούμε; Τέλος πάντων ότι πρέπει σύντομα – άμεσα να προχωρήσουν α) Σε μείωση των επιτοκίων πάσης φύσεως δανείων και κυρίως στεγαστικών, β) Άμεση αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων (σήμερα είναι σχεδόν ή παντελώς μηδενικές) και γ) Σε μείωση ή περικοπή των 12(!) τον αριθμό προμηθειών που χρεώνουν τους πάντες για διάφορες τραπεζικές εργασίες.

Παλαιότερα τον αριθμό 12 οι Ελληνες τον έλεγαν αγγλιστί dozen και στην αργκό «ντουζίνα» και εκκλησιαστικά το 12 θυμίζει την Μεγάλη Πέμπτη και τους μαθητές του Ιησού Χριστού και ιστορικά τους 12 θεούς του Ολύμπου. Πάμε παρακάτω αφού σας παραθέσουμε τις κύριες των περιπτώσεων που οι τράπεζες χρεώνουν.

– Προμήθεια εισερχομένου εμβάσματος.
– Προμήθεια εξερχομένου εμβάσματος.
– Προμήθεια αποστολής χρημάτων.
– Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ.
– Προμήθεια για αγορά χρεογράφων Ελληνικού Δημοσίου.
– Προμήθεια (έξοδα) συναλλαγών πιστωτικών καρτών εξωτερικού.
– Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
– Έξοδα διαφόρων ελέγχων (νομικών – τεχνικών) αιτημάτων δανεισμού.
– Προμήθεια επανέκδοσης καρτών.
– Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
– Προμήθεια έκδοσης αντιγράφου κίνησης λογαριασμού.
– Προμήθεια πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Παρατηρώντας τα ως άνω εύκολα, διαπιστώνει κανείς ότι οι περισσότερες από τις 12 (ως άνω) περιπτώσεις αν όχι δεν έπρεπε καν να υπάρχουν, αλλά και από πλευράς κόστους θα έπρεπε να είναι σε αξία τουλάχιστον κατά 50%-60% μικρότερες.
Αυτά όλα σε συνδυασμό με τα επιτόκια χορηγήσεων που ξεπέρασαν το τελευταίο διάστημα το 7,8% (!) καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης πόσο επιβαρύνθηκαν όλα τα δάνεια.

Για το λόγο αυτό και σε συνδυασμό ότι τα επιτόκια καταθέσεων που κυρίως τα μικρά και μεσαία ποσά παραμένουν στο 0% φαίνεται πόσο δυσανάλογη είναι αυτή η επιβάρυνση των τραπεζών και κυρίως στα στεγαστικά δάνεια που αφορούν αδύνατα πορτοφόλια (μισθωτοί-συνταξιούχοι κ.λπ.).

Θυμήθηκα λοιπόν ένα παλαιό φίλο μου βιομήχανο που δεν είναι στην ζωή αλλά ήταν πολύ πετυχημένος που μου έλεγε«Στην τράπεζα αν δώσεις το δάχτυλο σου υπάρχει κίνδυνος να χάσεις και το χέρι σου».

Τα πιο πάνω έχουν κατά επανάληψη δημοσιευθεί σε όλο τον τύπο (τοπικό και πανελλαδικό) αλλά η παροιμία που έλεγε ότι “αρνήσου κύριε ότι έκλεψες το αρνί και εσύ απαντούσες όχι το αρνίμ θέλω” τι να πούμε; παραπάνω…

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ