Σεισμός: Δύο γυναίκες βρέθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά – Πάνω από 24.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Θα ξεπεράσουν τους 50.000 εκτιμά ο Ε. Λέκκας

Σοκάρουν οι εικόνες καταστροφής μετά τον σεισμό στην Τουρκία και μεγαλώνουν οι φόβοι πως η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

 

Σεισμός: Δύο γυναίκες βρέθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά - Πάνω από 24.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Θα ξεπεράσουν τους 50.000 εκτιμά ο Ε. Λέκκας

Νεότερη ενημέρωση: Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Περισσότεροι από 24.150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς.

Τουρκία: «Αχτίδα» ζωής στα συντρίμμια- Δύο γυναίκες βρέθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Πρώτη ενημέρωση: Όσο περνούν οι μέρες τόσο και λιγοστεύουν οι ελπίδες για την εύρεση ζωντανών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό στην Τουρκία, εκεί όπου σύγχρονα κτίριο κατέρρευσαν κυριολεκτικά σαν τραπουλόχαρτα.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τους 24.000. Την ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 20.665, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι. Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Στη Συρία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.

Υπεύθυνη η κατασκευαστική αμνηστία

Στο μεταξύ μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για το γεγονός της κατάρρευσης τόσων κτιρίων και το κατά πόσο έχουν τηρηθεί τα αντισεισμικά μέτρα στην ανέγερσή τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές 12.000 κτίρια, ενώ έχουν καταρρεύσει πλήρως τα 6.500.

Ο αντισεισμικός κανονισμός στην Τουρκία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 1999 όταν ο μεγάλος σεισμός στη Νικομήδεια είχε αφήσει πίσω του 17.000 νεκρούς.

Μάλιστα το 2018 υπήρξαν νέες προδιαγραφές όμως το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν τηρείται ο κανονισμός και μάλιστα με τις ευλογίες του κράτους καθώς υπάρχει το «παραθυράκι» της αποκαλούμενης κατασκευαστικής αμνηστίας.

Αυτό σημαίνει πως απαλλάσσονται οι κατασκευαστές από τις υποχρεώσεις και από την τήρηση του κανονισμού, έναντι ενός προκαθορισμένου προστίμου. Μάλιστα επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων της Κωνσταντινούπολης τονίζει πως στις περιοχές που χτύπησε ο σεισμός έχει χορηγηθεί αυτή η αμνηστία σε 75.000 κτίρια.

Τουρκική έρευνα το 2020 την οποία επικαλείται το BBC αναφέρει πως στη Σμύρνη αυτή η αμνηστία έχει χορηγηθεί σε 672 χιλιάδες κτίρια.

Καθηγητής Λέκκας: Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000 εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.

Ήδη έχουν καλύψει για αυτοψία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής με όποιο τρόπο μπορούν. Όπως λέει ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μιλάει επίσης για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά. «Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό.

Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».

Ο κ. Λέκκας προσθέτει ακόμα ότι στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων καθώς όπως λέει, έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ