Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας»

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο Τετάρτη για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία  συστήματος προμηθειών υγείας.

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας»

Τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού συστήματος προμηθειών υγείας με τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου υπό την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», επιδιώκει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια, αύριο Τετάρτη. Στον νέο φορέα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του καταργούμενου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ΕΚΑΠΥ. Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης ρυθμίσεις για την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών στον χώρο των προμηθειών υγείας.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η κυβέρνηση και η ΝΔ διατύπωσαν τη θέση, πως η σημερινή λειτουργία της Ε.Κ.Α.Π.Υ. είναι ανεπαρκής για τον τρόπο που πρέπει να οργανώνονται οι προμήθειες στο χώρο της υγείας..

Η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει δηλώσει πάντως την αντίθεση της με την μετατροπή της ΕΚΑΠΥ σε ΝΠΙΔ, έχει επισημάνει πως σήμερα, οι περισσότερες δαπάνες στα νοσοκομεία και στους φορείς της υγείας γίνονται με απευθείας αναθέσεις και μάλιστα πολλές φορές χωρίς συμβάσεις. Το κράτος νομιμοποιεί εκ των υστέρων τις δαπάνες αυτές, και το αποτέλεσμα είναι πως με τις απευθείας αναθέσεις, δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει χαρακτηρίσει προτεραιότητα την επιλογή, οι προμήθειες να γίνονται κεντρικά για όλους, νοσοκομεία, Υ.ΠΕ., δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το πουργείο. Η “κεντρικοποίηση” του συστήματος, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει υπέρ της δημόσιας υγείας σε επίπεδο τιμών, αλλά και ποιότητος προμηθειών, τονίζει η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης και προσθέτει ότι η διαπραγμάτευση είναι πιο ισχυρή όταν γίνεται συνολικά για μεγαλύτερη ποσότητα υγειονομικών προϊόντων και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Με αυτό το σκεπτικό, η επιλογή της νομικής μορφής ΝΠΙΔ εξυπηρετεί καλύτερα τους επιδιώκομενους αυτούς στόχους.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Λιούπης, εξέφρασε την πεποίθηση πως “όταν ξεφύγουμε από τους περιορισμούς που συνεπάγεται μια αμιγώς δημόσια υπηρεσία, κερδίζουμε σε ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Οι προμήθειες – και μάλιστα προμήθειες στον νευραλγικό χώρο της υγείας – απαιτούν ταχύτητα, εύρος επιλογών και ποιοτικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η νέα Ε.Κ.Α.Π.Υ. ανήκει κατά 100% στο ελληνικό Δημόσιο και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”. Το σχέδιο νόμου περιγράφει τη διαδικασία με την οποία σχεδιάζεται η τριετής στρατηγική των κεντρικών προμηθειών και δίνει επίσης τη δυνατότητα στο νέο νομικό πρόσωπο να λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης για προγράμματα ΕΣΠΑ και για δράσεις που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προβλέπεται επίσης η λειτουργία τεσσάρων ηλεκτρονικών μητρώων, για προϊόντα, υπηρεσίες, προμηθευτές και επίσης Αρχείο Εύρους Αποδεκτών Τιμών. Τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, υποχρεούνται με βάση το νομοσχέδιο, να μην αποκαλύπτουν οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία αναφορικά με τις δραστηριότητες του νομικού προσώπου, τα σχέδια δράσης του, τους προμηθευτές ή τις συνεργαζόμενες εταιρείες, καθώς και πληροφορίες που προκύπτουν μετά από έρευνες που έχουν παραγγελθεί και πληρωθεί από τον φορέα.

Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την ολομέλεια έχουν δηλώσει το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκρέκας: Λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική - ΒΙΝΤΕΟ
Στέφανος Μάνος: «Οι οδηγοί θα έπρεπε να πληρώσουν 2.000 ευρώ για το πρόβλημα που προκάλεσαν στην Αττική Οδό»
Πατούλης για κακοκαιρία: «Το γαϊτανάκι, ότι για όλα φταίει ο Πατούλης πρέπει να τελειώνει» - ΒΙΝΤΕΟ
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόωρες εκλογές ζητά ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας

ΧΡΗΣΙΜΑ