Συναισθηματική ασφάλεια – Γιατί είναι τόσο απαραίτητη στις σχέσεις μας

Η συναισθηματική ασφάλεια είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, γιατί όσο πιο συναισθηματικά ασφαλής νιώθεις εσύ, άλλο τόσο αισθάνονται και όσοι σε περιτριγυρίζουν.

Συναισθηματική ασφάλεια – Γιατί είναι τόσο απαραίτητη στις σχέσεις μας Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Θέλω για λίγο να σκεφτείς τις πιο υγιείς και απολαυστικές σχέσεις που μπορεί να έχεις στη ζωή σου, εκείνες που γεμίζουν την ψυχούλα σου, σου προσφέρουν τη στήριξη που ζητάς και σου δείχνουν την αποδοχή που έχεις ανάγκη.

Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα σε αυτές τις σχέσεις, είτε είναι με την οικογένειά σου, με τους φίλους ή τον σύντροφό σου, νιώθεις άνετα να είσαι απλά ο εαυτός σου, χωρίς να χρειάζεται να υποδυθείς, χωρίς να λειτουργούν τα συναισθήματα υπό προϋποθέσεις και με την απόλυτη ελευθερία να εκφράζεις την πιο αυθεντική εκδοχή σου.

Αυτό φίλη μου, είναι η συναισθηματική ασφάλεια!

Και συνήθως, είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, γιατί όσο πιο συναισθηματικά ασφαλής νιώθεις εσύ, άλλο τόσο αισθάνονται και όσοι σε περιτριγυρίζουν, όμως παρότι είναι κάτι φαινομενικά αυτονόητο ή εύκολα υλοποιήσιμο, το να νιώσεις πραγματική συναισθηματική ασφάλεια με κάποιον είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο.

Και υπάρχει μία πάρα πολύ απλή εξήγηση, γιατί συναισθηματική ασφάλεια σημαίνει πως έχεις την ελευθερία και την επιβεβαίωση πως μπορείς να εκφράσεις ακόμα και τις πιο δύσκολες πλευρές του εαυτού σου, κάτι που πρακτικά σε αφήνει πρωτόγνωρα ευάλωτη, μία κατάσταση που οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν, εκτιμώντας σε κάθε περίσταση πόσους κινδύνους έχουν να αντιμετωπίσουν, ανεβάζοντας άμυνες και προετοιμάζοντας «όπλα» για κάποια πιθανή επίθεση.

Συναισθηματική ασφάλεια δε σημαίνει πως τυλίγεις τον εαυτό σου με bubble wrap, για να μη σε επηρεάσουν συναισθήματα, όπως ο φόβος, το άγχος, η θλίψη ή σκέψεις που γεννιούνται από τις ανασφάλειες και τα παιδικά σου τραύματα. Και προφανώς δεν είναι η διαρκής ανησυχία να νιώσεις οτιδήποτε πέρα από τη ζώνη άνεσης που έχεις χτίσει με τα χρόνια.

Συναισθηματική ασφάλεια είναι να αισθάνεσαι πως κάποιος σε ακούει και σε «βλέπει», πως μπορείς να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου χωρίς το ρίσκο της κριτικής, της απόρριψης ή της εγκατάλειψης. Να έχεις τον χώρο να εκφράζεις ακόμα και τις αδυναμίες σου, χωρίς να φοβάσαι πως κάποιος θα τις εκμεταλλευτεί εναντίον σου. Να νιώθεις την κατανόηση, την αποδοχή, το συναισθηματικό δέσιμο που γίνεται ολοένα και ισχυρότερο ανάμεσα σε σένα και έναν άλλον άνθρωπο και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την προσωπική σου εξέλιξη.

Όπως είχε πει και η Brene Brown, «ορίζω τη σύνδεση ως την ενέργεια που υπάρχει ανάμεσα σε ανθρώπους όταν αισθάνονται πως κάποιος τους βλέπει, τους ακούει και τους εκτιμά. Όταν μπορούν να προσφέρουν και να λάβουν χωρίς κριτική και όταν αντλούν “τροφή” και δύναμη από τη σχέση».

Και κάπως έτσι, η συναισθηματική ασφάλεια είναι η πιο γερή και σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορείς να οικοδομήσεις σχέσεις που θα αντέξουν σε βάθος χρόνου ή τουλάχιστον, δε θα σε τραυματίσουν περισσότερο ψυχικά. Και αυτό γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη, κάτι που ωφελεί τόσο την ψυχική σου υγεία όσο και τη συνολική σου ευημερία.

Πώς μπορείς να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση σου

1. Εφάρμοσε την ενεργητική ακρόαση
Μην ακούς αυτό που έχει κάποιος να σου πει, περιμένοντας να απαντήσεις ή να αμυνθείς και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, καλύπτοντας δικές σου προβολές και ανασφάλειες. Άκου πραγματικά τι έχει να μοιραστεί μαζί σου η άλλη πλευρά, διατήρησε την οπτική επαφή και κάνε διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα σου προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες. Έτσι, ο σύντροφός σου θα αισθάνεται ασφαλής μελλοντικά να μιλήσει ανοιχτά μαζί σου, το ίδιο και εσύ.

2. Μην κάνεις κριτική
Όταν αισθανόμαστε πως κάποιος μας κάνει κριτική ή ακόμα χειρότερα, μας κατακρίνει, κλεινόμαστε απευθείας στο καβούκι μας και δε θέλουμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία, γιατί νιώθουμε πως η άλλη πλευρά δεν μας «καταλαβαίνει». Χωρίς να κρίνουμε και δίνοντας  το περιθώριο της αμφιβολίας ή με απλή περιέργεια και χωρίς να βρίσκουμε κακή πρόθεση στις κινήσεις και τα λόγια της άλλης πλευράς, μπορούμε να επιτύχουμε ουσιαστικότερη επικοινωνία. Το να δείχνεις ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια μίας διαφωνίας, μπορεί να οικοδομήσει μία σχέση βασισμένη στην κατανόηση, ένα περιβάλλον ασφαλές αρκετά, για να εκφράσουν και οι δύο τις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες τους.

3. Θέσε τα όριά σου και δείξε σεβασμό σε εκείνα του συντρόφου σου
Τα όρια αυτά μπορεί να είναι ψυχολογικά, σωματικά, ακόμα και χωροταξικά και το να θέτεις τα όριά σου είναι ένας τρόπος να προσφέρεις self-love στον εαυτό σου, κάτι που φέρνει θετική ενέργεια μέσα σε μία σχέση, οικοδομώντας την πάνω στην εμπιστοσύνη και την αίσθηση της ασφάλειας παντός είδους.

4. Ειλικρίνεια
Μία ουσιαστική και αυθεντική σχέση δε μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς ειλικρίνεια και την πρόθεση να είναι και οι δύο σύντροφοι ανοιχτοί ο ένας με τον άλλον. Μία ελεύθερη γραμμή επικοινωνίας είναι κομβικής σημασίας, χωρίς να αισθάνεσαι ούτε εσύ, αλλά και ούτε ο σύντροφός σου πως πίσω από συμπεριφορές κρύβονται διαφορετικά κίνητρα και προθέσεις που θα κάνουν triggering σε ανασφάλειες και φοβίες. Η διαφάνεια συμβάλλει στο να αισθάνονται οι άνθρωποι πως «κερδίζουν» και βλέπουν την πιο αυθεντική εκδοχή σου.

5. Η βοήθεια των ειδικών
Μην το φοβάσαι και μην το αντιμετωπίζεις ως ένδειξη πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ψυχοθεραπεία ως ζευγάρι, αφού η αρωγή ενός ειδικού μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική για τη συναισθηματική σας ασφάλεια εάν δεν είστε σίγουροι πώς να την επιτύχετε μόνοι σας. Θα λειτουργήσει ως ένα ασφαλές περιβάλλον, για να βρείτε τις σωστές στρατηγικές επικοινωνίας ανάμεσά σας και έναν τρόπο να διαχειρίζεστε αποδοτικότερα τις όποιες διαφορές σας.

 

Με πληροφορίες από psychcentral.com, psychologytoday.com και masterclass.com

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ