Τα αναδρομικά συνταξιούχων

Του Γιάννη Σπανού, Συνταξιούχος – Οικονομολόγος

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Κωστή Χατζηδάκη, επί της Εργασίας και των Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με το φλέγον και σπουδαίο ζήτημα της χορήγησης των αναδρομικών σε 50.000 χιλιάδες τουλάχιστον συνταξιούχους που βγήκαν σε σύνταξη πριν το 2015, (δηλαδή τους παλαιούς) σημειώνουμε τα εξής:

Το θέμα αυτό έχει πλέον καταντήσει σαν τα σίριαλ της TV της παλιάς εποχής που διατηρούσαν 5, 8 και 10 χρόνια επειδή είχαν “πέραση” στο φιλοθεάμον κοινό και έπαιρναν συνεχώς παρατάσεις.
…………Μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ και αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου σας μετά τους 33 πρώτους μήνες περίπου από την εκλογή σας ως κυβέρνηση χορηγήσατε τα αναλογούντα αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους αυτούς δηλαδή που βγήκαν σε σύνταξη το 2015-2016 και 2017(!). Στους παλαιούς συνταξιούχους με κύρια, επικουρική ασφάλιση και επιπρόσθετα δεύτερη (μικρή έστω) σύνταξη από άλλα ταμεία όπως π.χ. ΟΑΕΕ, έχουν δοθεί από το υπουργείο σας πάνω από 10-15 χρονικές αναβολές(!).

Όμως στον ημερήσιο τύπο έχουν δημοσιευθεί εδώ και 20 μήνες τώρα, πίνακες προσδιορισμού των μηνιαίων αναδρομικών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν δουλέψει πάνω από 30 και έως 42 χρόνια. Ο ημερήσιος τύπος εν τω μεταξύ μας πληροφορεί ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ και κυρίως προσωπικού εκπαιδευμένου για αυτά τα ζητήματα (!).

Όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι (παλαιοί) που ανήκουν στην κατηγορία των συνταξιούχων του “ΠΕΡΙΜΕΝΕ” δεν μπορούν πλέον να αντέξουν μια τέτοια κατάσταση γιατί είναι σε δύσκολη οικονομική θέση. Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που από τα δημοσιευθέντα στοιχεία έχουν δουλέψει 37 έως 42 χρόνια, έχουν ένσημα πλήρη 11.000-11.500-12.000, έχουν καταβάλει στο 100% τις εισφορές του τότε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και υπολογίζεται ότι τα αναδρομικά τους ξεπερνούν τις 2.500€-3.000€ από το ΙΚΑ, και τα 1.000€-1.500€ από τον ΟΑΕΕ χωρίς μέσα σε αυτά να έχουν υπολογιστεί τα δώρα εορτών κλπ.

Επιτρέψτε μου να σας ψέξω, να σας επικρίνω, να σας κατακρίνω, και αν θέλετε να σας μέμφομαι, γιατί έπρεπε να έχετε προβλέψει για αυτό. Για το λόγο αυτό πιστεύω αναλάβατε αυτό το υπουργείο όπως μας διαβεβαιώσατε προσωπικά.

Όταν γράφω να έχετε προβλέψει εννοώ να έχετε “τρέξει” σε αλλαγή σε προσθήκη και σε εκσυγχρονισμό των μηχανογραφικών εφαρμογών έτσι ώστε η υποστήριξη των προγραμμάτων να είχε υλοποιηθεί έγκαιρα και με λιγότερους “φωστήρες”. Με αυτό τον τρόπο θα γινόταν η δουλειά καλύτερα…και σίγουρα συντομότερα.
Δεν είναι δυνατόν από μια σοβαρή κυβέρνηση να ακούγονται πράγματα όπως, “έχουμε έλλειψη υπαλλήλων με ειδική γνώση ή οι περιπτώσεις αυτές των συντάξεων είναι δύσκολες” και τόσα άλλα που μέσω του τύπου μας γνωστοποιείτε.

Δυστυχώς δεν τα σχεδιάσατε καλά και εκτός αυτού, στις 23 Μαρτίου 2022 έγραψε ο τύπος ότι σχεδιάζετε τέσσερα – νέα πακέτα για τα αναδρομικά σε βάθος…πενταετίας(!) όταν θα βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Φτιάξτε πρώτα και δώστε τα παλιά αναδρομικά και μετά πάμε για τα νέα.Μη ξεχνάτε ότι τώρα ή τον Σεπτέμβρη αλλά σίγουρα στις αρχές του 2023 θα ξαναζητηθεί η ψήφος μας και τότε σίγουρα πλην από αυτούς τους 50.000 ανθρώπους θα υπάρξουν και πολλές χιλιάδες άλλοι δυσαρεστημένοι αναίτια θα έλεγα.

Ξαναδείτε τα και βάλτε να δουλέψουν σωστά και μεθοδικά όλοι οι αρμόδιοι και ξαναδείτε το θέμα των προγραμμάτων Η/Υ μέσω εταιρειών του ιδιωτικού τομέα τώρα, όχι αύριο.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Πούντος Διονύσης
Πούντος Διονύσης
1 μήνα πριν

Προσυπογράφω εξ ολοκλήρου κάθε παράγραφο της άποψης του συντάκτη της επιστολής αυτής προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ανήκοντας στη κατηγορία των 50.000 παλαιών συνταξιούχων του ΠΕΡΙΜΕΝΕ, περιμένω κι εγώ με τη σειρά μου να ξαναζητηθεί η ψήφος μου. Αναίτια !


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ