Θέατρο Λιθογραφείον: Έρχεται η παράσταση «Το σώμα που άφησα πίσω μου»

Το έργο, είναι μία σκηνική απόπειρα που δημιουργήθηκε με θεμέλιό της το εξής ερώτημα: εάν και σε ποιο βαθμό μπορώ να ζω ελεύθερα μέσα στο σώμα μου.

Θέατρο

Το Θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Το σώμα που άφησα πίσω μου», το Σάββατο 1 Ιουνίου στις 21:00 μμ και Κυριακή 2 Ιουνίου στις 20:00 μμ.

Το έργο, είναι μία σκηνική απόπειρα που δημιουργήθηκε με θεμέλιό της το εξής ερώτημα: εάν και σε ποιο βαθμό μπορώ να ζω ελεύθερα μέσα στο σώμα μου.

Μπορεί η εργασία, η οικογένεια, η κοινωνική τάξη, η μνήμη, η μιμική ή η συνήθεια να εμποδίσουν αυτήν την ελευθερία; Αισθάνομαι το σώμα μου περισσότερο όταν πονάω ή όταν δεν πονάω; Γιατί άλλοτε με βαραίνει και άλλοτε είναι ελαφρύ; Τί συμβαίνει όταν το σώμα μου ασθενεί και τί σημαίνει το σώμα να γερνάει; Είμαι μέσα στο σώμα μου συνέχεια ή μπαινοβγαίνω και με ποιά συχνότητα; Το σώμα αγαπάει ή δεν αγαπάει σήμερα; Τελικά το σώμα εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται στη ζωή και σε ποιό βαθμό; Τέτοιες είναι οι προβληματικές που η παράσταση επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια διαμέσου εργαλείων όπως οι αφηγηματικές και επιτελεστικές τεχνικές, το θέατρο της επινόησης και το θέατρο ντοκουμέντο.

Το κείμενο της παράστασης προέκυψε από μία μίξη υλικού των συντελεστών και συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν με μία τάση συνομιλίας με: τις Μεταφυσικές εντυπώσεις απ΄τη ζωη ως το θέατρο του Νίκου Καρούζου, τα σύγχρονα φιλοσοφικά κείμενα του Μπιούνγκ-Τσουλ Χαν (Η κοινωνία της παρηγοριάς, Η κοινωνία της κόπωσης, Η αγωνία του έρωτα), Ο Μάλον πεθαίνει του Σάμιουελ Μπέκετ, το ποιητικό έργο του Πέτρου Στεφανέα (Η παραλία της Καλαμάτας, Το ψυγείο μας, Αφροδίτη στα μπλε) αλλά και σημεία της βιολογίας, της κοινωνίας, της θρησκείας.

Διάρκεια: 75’

τρέιλερ παράστασης: https://www.youtube.com/watch?feature=shared&v=CmWhtjNa6EQ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ζήκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Φωτεινάκη

Δραματουργική επεξεργασία: η ομάδα

Σκηνικά-Κοστούμια: Αρχοντούλα Τσατσουλάκη

Μουσική- Ηχητικός σχεδιασμός: Βασίλης Καζής

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Τσαπέκου

Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιάννης Νικέλλης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Άγγελος Καλτσής

Διανομή: Ειρήνη Ζήκα, Βασίλης Καζής, Ηλίας Καρακωνσταντάκης, Παναγιώτης Καστρίτσης, Γιάννης Κουρμπάνης

Παραγωγή: ΓΚΑΝΜΠΑΤΕ THEATRE COMPANY

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΤΣΑΤΣΟΥΛΑΚΗ

Η Αρχοντούλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της ΒΑ το 2017 στον χώρο της ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στο εξωτερικό και να συμμετάσχει στο InSitu3 στούντιο Erasmus Exchange στην Αμβέρσα όπου επιλέχθηκε ένα από τα έργα της με τίτλο ”Neon Tubes” μια μόνιμη ομαδική εγκατάσταση για το Πολυπολιτισμικό κέντρο Huis Voor de Amateurkunsten, Αμβέρσα 2014. Μεταξύ 2017-2018 ολοκλήρωσε πρακτική άσκηση στο Μουσείο Μπενάκη, Δωρεά Μένδη, Κέντρο Διατήρηρης Παραδοσιακών Τεχνικών Υφαντουργίας στην Αθήνα. Το 2018 έλαβε υποτροφία από την Motor Oil (Hellas) S.A. Αποφάσισε να αναλάβει Μεταπτυχιακό Σχεδιασμού Υφαντουργίας και Βιώσιμων Πρακτικών στο Chelsea College of Arts του Λονδίνου που κατέληξε το 2019 με την Merit. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έμαθε παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης και εξερέυνησε τον τρισδιάστατο χαρακτήρα των υφασμάτων. Προς το παρόν, εργάζεται ως δασκάλα τέχνης και ανεξάρτητη σχεδιάστρια υφαντουργίας. Έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, κατοικίες και εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

ΕΙΡΗΝΗ ΖΗΚΑ

Η Ειρήνη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “δήλος” της Δήμητρας Χατούπη. Την περίοδο 2014-2016 εργάστηκε, αφού τελείωσε την περίοδο πρακτικής άσκησης, ως βοηθός παραγωγής στο θέατρο της “Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής”. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη θεατρική δημιουργία, την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το σωματικό θέατρο, με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Άντζελα Μπρούσκου, Δημήτρη Δημητριάδη, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννη Μόσχο, Βασίλη Νούλα, Νίκο Γραμματικό, Jayanta Chatterjee, Robert Wilson, Romeo Castelucci, Ινστιτούτο Grotowski κ.ά. Έχει συνεργαστεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο με την Αλεξάνδρα Καζάζου, την Γεωργία Μαυραγάνη, τον Γιώργο Αδαμαντιάδη, την Πηνελόπη Φλουρή, τον Βασίλη Ανδρέου, την Ναταλία Στυλιανού, την Εύα Τρουπιώτη, τον Δημήτρη Λογοθέτη, τον Χρήστο Γκίνη κ.ά. Έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, τραγούδι πλάι στην Ευαγγελία Καρακατσάνη, κλαρίνο με τον Διονύση Θεοδόση και παρακολουθεί μαθήματα Αlexander με τη Γεωργία Παϊζη και σύγχρονου χορού με την Τζένη Βαγκοπούλου. Από το 2021 εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός με ομάδες νηπίων, παιδιών και εφήβων. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΓΚΑΝΜΠΑΤΕ THEATRE COMPANY.

ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΑΠΕΚΟΥ

Η Μαρίνα Τσαπέκου είναι αριστούχος απόφοιτη της επαγγελματικής σχολής Ακτίνα καθώς και του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια την ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο αυτοσχεδιασμός και το contact improvisation. Έχει συνεργαστεί με την Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Τέτη Νικολοπούλου, Romeo Castelucci, Marina Mascarell, Θάνο Παπακωνσταντίνου, Πηνελόπη Φλουρή, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αμαλία Κοσμά, Πέρσα Σταματοπούλου, Εριφύλη Δαφέρμου, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Νίκο Καλύβα κ.α. Έχει συμμετάσχει ως artist in residency στο φεστιβάλ στον Άη Στράτη, μεσω του Tandem Europa. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (Arlequi, Danseu, ConnectLab) και σε πλήθος σεμιναρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων με τους: Julyen Hamilton, Nitta Little, Tomas Hauert, Georgia Vardarou & Salva Sanchis, Σταυρούλα Σιάμου. Κύριο ενδιαφέρον της πρακτικής της το τελευταίο διάστημα είναι ο αυτοσχεδιασμός και το contact improvisation. Είναι μέλος της κολλεκτίβας Μ54 _ Underscore και της μουσικοχορευτικής ομάδας Dirty Granny Tales.

 

ΣΟΦΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ

Η Σοφία Φωτεινάκη είναι απόφοιτη της Ανώτερης σχολής Δραματικής τέχνης «Αθηναϊκή Σκηνή» Κάλβου – Καλαμπόκη (2008- 2011). Έκτοτε έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, κινηματογράφου, χορού, σκηνοθεσίας αλλά και art Therapy. Έχει καθοδηγήσει παραστάσεις με ερασιτεχνικές ομάδες και εργάζεται ως εμψυχωτής νηπίων με εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι. Έχει σκηνοθετήσει την παράσταση «Αφήνω Ανοιχτά» (θέατρο Πυξίδα/Art Εδέμ) και έχει γράψει και πρωταγωνιστήσει στο θεατρικό έργο «Μαμά» (Δημοτικό θέατρο Πειραιά/χώρος Τέχνης Ασωμάτων). Έχει συμμετάσχει στο off off festival στο θέατρο Επί Κολωνώ με τις παραστάσεις «Μετά Θάνατον», «Ο Αρχάγγελος της Πόρνης» και το «Κλειστό Δωμάτιο». Έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στη μουσικό – θεατρική παράσταση «Δίχως τέλος και Αρχή» στο θέατρο Εμπρός και στο «Ντύσου – Tereza’s Dreams» στο H.ug . Έχει πάρει μέρος σε ταινίες μικρού μήκους και video clips. Παίζει πιάνο και γιουκαλίλι, αρθογραφεί για θεατρικούς ιστότοπους και συνεχίζει να γράφει θεατρικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΓΚΑΝΜΠΑΤΕ THEATRE COMPANY.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΗΣ

Ο Βασίλης Καζής είναι απόφοιτος – με τριετή υποτροφία- της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “δήλος” – Δήμητρα Χατούπη. Έχει κάνει σπουδές πάνω στη μοντέρνα κιθάρα με τον Μιχάλη Καραγιάννη και στο σύγχρονο τραγούδι με την Μαριλένα Τριανταφυλλίδου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην υποκριτική και το σωματικό θέατρο με την Αλεξάνδρα Καζάζου, τον Γιάννη Οικονομίδη και τον Θωμά Μοσχόπουλο καθώς και με τους Jaroslaw Fret, Jakub Wiktor Gontarski και Przemyslaw Blaszczak (Grotowski Institute Πολωνία). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με την Αλεξάνδρα Καζάζου, τον Βασίλης Ανδρέου, την Όλγα Ποζέλη (ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ), τον Γιάννη Οικονομίδη (Splish Splash) τον Δημήτρη Κανέλλο (θέατρο OLVIO) κ.ά. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέλος της ομάδας θεάτρου Artika που δραστηριοποιείται στο θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες. Με την Artika έχει γράψει τη μουσική και έχει παίξει στις παραστάσεις «Καληνύχτα Μέρα», «Κάτι σαν κήπος», «Πάει Έρχεται», «Μια θαυμάσια μέρα», «Η κόρη πάει στον πόλεμο» και «Camp 22» και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ στην Ιταλία την Ουγγαρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Αυτή τη περίοδο ασχολείται με τη μουσική σύνθεση, συμμετέχει στο μουσικό project “Τραγούδια της οδού Στουρνάρη” και παίζει μουσική ως μουσικός δρόμου εντός και εκτός Αθηνών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΗΣ

Ο Γιάννης Κουρμπάνης είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε σεμινάρια με τον Σταμάτη Ευσταθίου «Θέατρο της σύνδεσης –Ποίηση Χαϊκου», την Αλεξάνδρα Καζάζου «Towards a solo within ensemble energies» και«Chorus duet solo» με υλικό τους Βίους Αγίων. Έχει κάνει μαθήματα Τεχνικής Meisner με τον Γιώργο Αδαμαντιάδη, Τεχνικής Alexander με τη Γεωργία Παΐζη και σκηνικής πάλης με τον Κωνσταντίνο Καρβουνιάρη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής γραφής με τον Αντώνη Φλουράκη. Έχει κάνει μαθήματα μπουζουκιού καθώς και φωνητικής και τραγουδιού. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στο Θεατρικό αναλόγιο-δρώμενο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας «Οι πέτρες μιλούν» σκην: Γιάννης Παυλόπουλος, στην παράσταση «Νέκυια» σκην: Νικολέτα Ξεναρίου, στην παράσταση « O Κύκλος του Διονύσου » σκην: Γεωργία Τσαγκαράκη, στην παράσταση « The Show! a real time creation » σκην.-χορογραφία: Ζαφειρία Τσιρακάκη και στην παράσταση « Ο Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς, σκην: Βασίλης Aνδρέου.

 

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗΣ:

Ο Ηλίας Καρακωνσταντάκης είναι επαγγελματίας ηθοποιός και κατάγεται από την Κρήτη. Είναι 33 ετών και τα τελευταία 9 χρόνια ζει στην Αθήνα όπου και σπούδασε ηθοποιός στην ανώτερη δραματική σχολής “δήλος” της Δήμητρας Χατούπη. Αποφοιτώντας το 2019 παρακολουθεί σεμινάρια θεάτρου και έχει δουλεψει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στο παρόν εργάζεται στο μεταναστευτικό και στο θέατρο. Σπουδάζει δραματοθεραπεία και παράλληλα ασχολείται ( εθελοντικά ) ως ηθοποιός με την διδασκαλία μιας θεατρικής συμπεριληπτικης ομάδας που απαρτίζεται από ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία δημιουργώντας συνθήκες και παιχνίδια με σκοπό μια δομημένη παράσταση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ

Ο Παναγιώτης Καστρίτσης είναι ηθοποιός και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “δήλος”- Δήμητρα Χατούπη. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδος ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την εμψύχωση ομάδων προσχολικής και σχολικής ηλικίας χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο του το θεατρικό παιχνίδι. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες.

Θέατρο
Θέατρο Λιθογραφείον/ Lithografeion theater
Μαιζώνος 172Β Πάτρα – Τηλ. επικοινωνίας: 2610328394

 

Διαβάστε επίσης:

 

Λαμία: Στις κάμερες ασφαλείας αναζητούν το γρίφο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στα σχολικά γεύματα

Ν. Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά -Πώς μεταδίδεται

Youth Pass: Πότε γίνεται η καταβολή των 150 ευρώ στους δικαιούχους

ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου