Τι τους τραβάει τόσο πολύ και ψηφίζουν Κασιδιάρη; – Τέσσερις απόψεις ειδικών

Η «Πελοπόννησος, μέσω 4 ειδικών, επιχειρεί να «ψυχογραφίσει» τους ψηφοφόρους των «Σπαρτιατών» και να εξηγήσει τι τους οδηγεί
να βλέπουν ως ίνδαλμά τους τον πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής;

Κασιδιάρη

Τον Ηλία Κασιδιάρη τον ξέραμε… Δεν περιμέναμε τώρα να τον μάθουμε. Το θέμα μας, λοιπόν, δεν ήταν αυτός, αλλά αυτοί που έτρεξαν μ’ ένα μόνο «σφύριγμά» πλάι του. Αυτοί που τον ψήφισαν. Αυτοί που τον έχουν είδωλό τους, θεό τους.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αυτόν ψήφισαν οι 241.000 ψηφοφόροι την περασμένη Κυριακή. Δεν ψήφισαν Στίγκα, δεν ψήφισαν «Σπαρτιάτες». Κασιδιάρη ψήφισαν!

Επέλεξα 4 ειδικούς και τους έθεσα συγκεκριμένο ερώτημα:

– Ποιο θεωρείτε το βασικό κίνητρο που υποκίνησε αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουν αυτό το κόμμα;

– Πώς εξηγείτε ότι για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας ο Κασιδιάρης έχει γίνει κάτι σαν λαϊκός ήρωας;

– Πώς ερμηνεύετε την τόσο μεγάλη επιρροή που ασκεί σε αυτούς τους ανθρώπους; Και γιατί έλκονται τόσο πολύ από έναν άνθρωπο σαν τον Κασιδιάρη;

– Εχουν φασιστικά-ναζιστικά «κατάλοιπα»; Νιώθουν ότι αντιδρούν; Αισθάνονται ότι τιμωρούν κάποιον με την ψήφο τους;

Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ: «Οι φασιστοειδείς δυνάμεις είναι διαρκώς παρούσες»

ΚασιδιάρηΗ Δρ. Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ είναι καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Το νεοεκλεγμένο ακροδεξιό κόμμα ”Σπαρτιάτες” ψηφίστηκε τον Ιούνιο από 241.625 (4,64%) Ελληνες και Ελληνίδες, ενώ απείχε από τις εκλογές του Μαΐου. Κατά δήλωση του αρχηγού του κ. Βασίλη Στίγκα, η κάθοδός του ήταν εσπευσμένη, γι’ αυτό και η ιστοσελίδα τους εμφάνιζε κενά ενημέρωσης.

Ομως, χωρίς ευκρινή δημόσια παρουσία, πώς ακριβώς γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη των ”Σπαρτιατών” στους πολίτες, προσελκύοντας μάλιστα ένα τέταρτο του εκατομμυρίου εκλογείς; Στατιστικά, εξειδικεύθηκε ότι το 20% των ψηφοφόρων του το απέσπασε από όσους απείχαν στις προηγούμενες εκλογές. Συναφώς δε, ο Β. Στίγκας ευχαρίστησε επισήμως τον φυλακισμένο χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη για το ”καύσιμο” (sic) που του χάρισε, ενώ ομολόγησε ότι περί τους οκτώ βουλευτές των ”Σπαρτιατών” προέρχονται από την απαγορευμένη Χρυσή Αυγή. (28/6/23, Αντέννα).

Ως εκ τούτου, ειδικά στο ποσοστό όσων τους ψήφισαν, ενώ απείχαν το Μάιο, προσμετρώνται κυρίως οι διατεταγμένα ετοιμοπαράδοτοι χρυσαυγίτες ψηφοφόροι. Επομένως, η ΧΑ του Ηλία Κασιδιάρη επανακάμπτει στη Βουλή. Κατάφεραν να διεμβολίσουν εκλογική νομοθεσία, απαγορεύσεις και να παρεισφρύσουν στη Βουλή μετωνυμικά. Αδιαμφισβήτητα, με τις ευχαριστίες για τη συμβολή Κασιδιάρη του αναγνωρίζεται ηγετικός ρόλος.
Οργανωμένες υπόγειες διαδρομές ψηφοφόρων παρατηρούνται διαχρονικά. Ανάλογη τάση λειτούργησε άλλωστε και με την επικράτηση της ”Νίκης”.

Στην Ελλάδα οι φασιστοειδείς δυνάμεις είναι διαρκώς παρούσες. Ωστόσο, ενισχύθηκαν δραστικά, εσχάτως απειλώντας, πλέον, το πολίτευμα.
Τα εμφυλιοπολεμικά, φιλοχουντικά, φιλοβασιλικά κατάλοιπα ούτε υποχώρησαν, ούτε λούφαξαν. Δρουν ανάμεσά μας ως ”οι γνωστοί-άγνωστοι”, προκαλώντας σε ειρηνικές πορείες ή δράσεις και συνδράμοντας στις δυνάμεις καταστολής με βία.

Το μπραντ-νέιμ ”Σπαρτιάτες” δηλώνει μιλιταρισμό. Διαδηλώνει τη μη-πολιτική και την κόντρα στη δημοκρατία. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες γύμναζαν τους ισχυρούς, πετώντας στον Καιάδα τους αδύναμους. Ο Ναζί λάτρεις τούς ξεπερνούν».

Μελέτης Η. Μελετόπουλος: «Είναι μάλλον οργισμένοι συντηρητικοί δεξιοί…»

ΚασιδιάρηΟ Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Και κατέθεσε την απόψή του στην Π»:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι απλοί ανώνυμοι ψηφοφόροι του κόμματος “Σπαρτιάτες” δεν είναι κατ’ ανάγκην νεοναζί, οπαδοί του εθνικοσοσιαλισμού ή θαυμαστές του Χίτλερ. Είναι μάλλον απογοητευμένοι συντηρητικοί δεξιοί, ως επί το πλείστον παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, που αισθάνονται ότι η ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης αφίσταται όλο και περισσότερο των αξιών τους. Οτι έχει υιοθετήσει θέσεις που ταιριάζουν σε κόμματα της κεντροαριστεράς και που απορρέουν από την ατζέντα του δικαιωματισμού, της πολιτικής ορθότητας, της πολυπολιτισμικότητας και του αντινατιβισμού.

Είναι πολιτικά ανέκφραστοι και οργισμένοι, επιλέγοντας να ψηφίσουν ένα ακραίο κόμμα που μπορεί να διοχετεύσει την οργή τους στο κοινοβούλιο. Ο επαναπατρισμός τους στη ΝΔ θα ήταν φυσικά εφικτός εάν η ΝΔ υιοθετούσε ένα πιο παραδοσιακό πρόσωπο.

Στην αντίθετη περίπτωση, θεωρώ σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στην Ελλάδα εξελίξεις τύπου Μελόνι ή Λεπέν, σε μία όμως πολύ πιό ανεξέλεγκτη μορφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σημερινά κόμματα εξουσίας».

Λευτέρης Κουσούλης: «Μια ευρύτερη άρνηση στο πολιτικό σύστημα»

ΚασιδιάρηΟ Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας, δίνει τη δική του εξήγηση για το κίνητρο των ψηφοφόρων των «Σπαρτιατών»:

«Το κόμμα ”Σπαρτιάτες”, που πέτυχε την είσοδό του στη Βουλή, έχει κερδίσει αιφνίδια την προσοχή, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και την επίμονη παρατήρηση. Ενα κόμμα άγνωστο έγινε γνωστό και η καταγραφή του αισθητή από τη στιγμή ο κ. Κασιδιάρης διατύπωσε δημόσια την υποστήριξή του.

Πέρα από το συγκεκριμένο, αυτό που αποδεικνύει η περίπτωση είναι ότι η άρνηση, η τυφλή απόρριψη, η ανορθολογική εναντίωση απέναντι στην επικρατούσα πολιτικοκοινωνική συνθήκη έχει εύρος στη σύγχρονη Ελλάδα και με κάθε ευκαιρία βρίσκει και πολιτική έκφραση. Μας διαφεύγει ότι μια ακροδεξιά, φασιστική, νεοναζιστική και άλλα σχετικά ως αντίληψη πολιτική και φιλοσοφία είναι υπαρκτή στην ελληνική κοινωνία.

Η απαγορευτική προσέγγιση που υιοθέτησε η Βουλή, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος σε αυτή του κ. Κασιδιάρη, δυνάμωσε την απόρριψη και την άρνηση, εκφράζοντας στην κάλπη την ευρύτερη άρνηση σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Αν προσθέσει κανείς και την πριν λίγα χρόνια καταγραφή της ”Χρυσής Αυγής”, έχει μια ερμηνεία των λόγων της συγκέντρωσης του ποσοστού, που οδήγησε του ”Σπαρτιάτες” στη Βουλή. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ψηφοφόρων της αμφιβάλλει κανείς αν γνωρίζουν τι ήταν ο ναζισμός και ο φασισμός, αν γνωρίζουν μια σταγόνα ιστορίας…».

Σταύρος Κοντακτσής: «Νιώθουν μέρος σε κάτι μεγαλύτερο απ’ τους ίδιους»

ΚασιδιάρηΟ Σταύρος Κοντακτσής, σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας και επικοινωνιολόγος, αναλύσει τη διείσδυση του κόμματος στη νέα γενιά:

«Οι Σπαρτιάτες είναι η μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή για χρόνια ζούσε στο περιθώριο, μέχρι που αναπτύχθηκε και κέρδισε μαζικά οπαδούς τη διετία 2010-2012, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση. Το 2019 η Χρυσή Αυγή απέτυχε να μπει στη Βουλή και λίγους μήνες αργότερα η δικαιοσύνη τους καταδίκασε. Κάπου εκεί πιστέψαμε όλοι πως τελειώσαμε μαζί τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, η οργάνωση απλά άλλαξε αρχηγό. Πέρασε στα χέρια του προφυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη και μέσω των συνεργατών του και των πυρήνων της Χρυσής Αυγής άρχισαν μέσα από κλειστά δίκτυα επικοινωνίας και ακολουθώντας τους συνωμοτικούς κανόνες να στρατολογούν νέα στελέχη.

Σε ένα νέο που βράζει το αίμα του και βρίσκεται μετά από 10 χρόνια κρίσης να πρέπει να διαχειριστεί και τις συνθήκες του covid, η ιδέα μιας ομάδας με ένα γοητευτικό ηγέτη στην οποία αποκτάς πρόσβαση ”αν αξίζεις”, γίνεται αυτομάτως ενδιαφέρουσα.

Η ρητορική είναι πατριωτική και επαναστατική. Ασκεί γοητεία. Σε κάνει μέλος ενός κλειστού group. Στο κινητό του νέου έρχονται βίντεο, εικόνες και κείμενα για τη μάχη. Στρατολογεί τους φίλους του. Νιώθει μέλος σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο. Τα εμπόδια που βάζει ο Αρειος Πάγος απλά επιβεβαιώνουν την πεποίθησή του πως το κατεστημένο τούς φοβάται. Ετσι όταν έρθει η ώρα, θα ψηφίσει αυτόν που πρέπει».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop