6 σημάδια πως μπορεί να έχεις «daddy issues»

Εάν χρειάζεται να αναγνωρίσεις πως έχεις «daddy issues», για να μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και να φτάσεις στην ανώτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε αυτό πρέπει να κάνεις.

daddy-issues Φωτογραφία από Min An (pexels.com)

Καθόλου μεμπτό δεν είναι να έχεις «daddy issues», αυτό είναι κάτι που θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή. Έτσι είναι η ζωή, αυτή είναι μία πιθανότητα και μάλιστα, κάτι που δεν ήταν στον δικό σου έλεγχο.

Μεγαλώνουμε όμως, και εάν χρειάζεται να αναγνωρίσεις πως έχεις «daddy issues», για να μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και να φτάσεις στην ανώτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε αυτό πρέπει να κάνεις.

Χωρίς ενοχές και ντροπή, αλλά με περιέργεια, αγάπη και κατανόηση, συμπόνια και υπομονή απέναντι σε σένα.

via GIPHY

Τι είναι τα «daddy issues»;

Στην πραγματικότητα είναι προκλήσεις της ενήλικης ζωής ως αποτέλεσμα παρελθοντικών εμπειριών – είτε μεγαλώνοντας με έναν πατέρα που ήταν απών είτε έχοντας μία μη φυσιολογική ή χαμηλού επιπέδου σχέση με έναν πατέρα που βρισκόταν στο ίδιο περιβάλλον. Αυτές οι ψυχολογικές προκλήσεις μπορούν να παρουσιαστούν με διαφορετικούς τρόπους, συνήθως με μία έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ανδρικό φύλο ή/και με μία έντονη σεξουαλική έλξη προς αυτό (κάτι που ίσως υποδηλώνει και άλλες, σκοτεινότερες πτυχές της αρχικής σχέσης με τον πατέρα).

Συνήθως η έκφραση χρησιμοποιείται υποτιμητικά για τις γυναίκες που έχουν περίπλοκες, μπερδεμένες ή δυσλειτουργικές σχέσεις με τους άνδρες. Μπορεί επίσης, να περιγράψει ανθρώπους (συνήθως γυναίκες) που κάνουν προβολή υποσυνείδητων παρορμήσεων προς τους άνδρες συντρόφους τους, είτε θετικών είτε αρνητικών, που προκαλούνται από την μη επαρκή σχέση με την πατρική φιγούρα.

Εν ολίγοις, πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν σε σπίτια με πατεράδες που ήταν σωματικά ή ψυχολογικά απόντες. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται «daddy issues», τα οποία προκαλούν δυσκολίες στη σύναψη ώριμων σχέσεων με το ανδρικό φύλο στην ενήλικη ζωή. Παρότι ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για τις γυναίκες, στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να μεγαλώσει σε μία δυσλειτουργική σχέση με την πατρική φιγούρα που μπορεί αργότερα να φέρει στην επιφάνεια «daddy issues».

Διαφορετικοί τύποι πατεράδων που μπορεί να προκαλέσουν «daddy issues»

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι πατεράδων που μπορεί να προκαλέσουν το τραύμα αυτής της μη υγιούς σχέσης, κάτι που σίγουρα μπορείς να ψάξεις, να αναλύσεις και να εξερευνήσεις στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας.

Εάν μπορούμε όμως, να δώσουμε μερικές κατηγορίες πατεράδων που προκαλούν «daddy issues», είναι οι παρακάτω:

  • Όσοι ασχολούνται υπερβολικά με τα παιδιά τους
  • Όσοι είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι
  • Όσοι είναι βίαιοι ή προσβλητικοί
  • Όσοι είναι χειριστικοί ή τοξικοί
  • Όσοι είναι διαρκώς αγχωμένοι και γεμάτοι αγωνία/απελπισία
  • Όσοι εξαρτώνται σωματικά από τα παιδιά τους

Σημάδια πως έχεις «daddy issues»

Οι παρακάτω περιπτώσεις και τα συμπτώματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδείξεις πως έχει άλυτα θέματα από την παρελθοντική σχέση με τον πατέρα σου. Μπορεί να είναι πιο γενικευμένες περιπτώσεις, όμως εάν νιώσεις πως κάτι σε περιγράφει, ίσως να αξίζει να στρέψεις περισσότερο την προσοχή σου σε αυτή τη σχέση της παιδικής σου ηλικίας.

1. Είσαι κτητική και προσκολλάσαι

Μπορεί να αισθάνεσαι ιδιαιτέρως αγχωμένη για παράδειγμα, όταν ο σύντροφός σου πρέπει να πάει κάπου χωρίς εσένα. Εάν φοβάσαι διαρκώς να μείνεις μόνη σου, με αποτέλεσμα να λειτουργείς κτητικά, ίσως έχεις αγχώδη τύπο προσκόλλησης, κάτι που σε κάνει ευερέθιστη, καχύποπτη και ανήσυχη για την εντιμότητα και την ακεραιότητα της σχέσης σου.

ktitiki-sxeseis-sintrofos

Φωτογραφία από Alena Darmel (pexels.com)

2. Απαιτείς υπεραφθονία αγάπης και επιβεβαίωσης

Όταν μεγαλώνεις χωρίς να καλύπτονται οι ανάγκες σου όσον αφορά στην αγάπη και την επιβεβαίωση που δέχεσαι, τότε μπορεί να ασκείς υπερβολική πίεση στις ενήλικες σχέσεις σου. Μπορεί να ψάχνεις για έναν σύντροφο που να μπορεί να σου προσφέρει αυτό που σου έλειπε στο παρελθόν. Ίσως συγκρίνεις τον εαυτό σου με πρώην του συντρόφου σου, ενώ μπορεί να τον καταπιέζεις επειδή αισθάνεσαι πως δεν παίρνεις αγάπη, ή ακόμα και να νιώθεις εγκαταλελειμμένη, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι η πραγματικότητα.

3. Ζητάς σεξ όλη την ώρα

Ορισμένες γυναίκες που έχουν μεγαλώσει μέσα σε μία δυσλειτουργική σχέση με τον πατέρα, αισθάνονται πως το σεξ μπορεί να τους προσφέρει την αγάπη που δε δέχτηκαν στο παρελθόν. Μπορεί να θεωρείς πως η συχνή ή η υπερβολική σεξουαλική επαφή είναι κάτι που θα κάνει τον σύντροφό σου να σε αγαπήσει περισσότερο. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιείς το σεξ ως έναν τρόπο να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου ή να αισθανθείς πως κάτι έχεις πετύχει, νιώθοντας καλά με σένα.

4. Ενδιαφέρεσαι μόνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες

Είναι ίσως το πιο κλασικό που έχει συνδεθεί με τα «daddy issues». Εάν μεγάλωσες σε ένα σπίτι με δυσλειτουργική σχέση με τον πατέρα σου ή με εκείνον να είναι απών, τότε μπορεί υποσυνείδητα να κρατάς την επιθυμία να βρίσκεσαι με κάποιον που μπορεί να σε προστατεύσει και να σου προσφέρει πράγματα, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είχε κάνει ο μπαμπάς σου. Μπορεί να θεωρείς πως ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας μπορεί να σου δώσει την τρυφερότητα ή/και την οικονομική σταθερότητα που σου έλειπε στην παιδική ηλικία.

megaliteros-sintrofos

Φωτογραφία από Vlada Karpovich (pexels.com)

5. Φοβάσαι να μείνεις μόνη σου

Οι άνθρωποι που περνάνε από τη μία ερωτική σχέση στην επόμενη, χωρίς ουσιαστική σύνδεση, συχνά φοβούνται την μοναξιά. Μπορεί να είσαι τόσο αρνητική στο να μείνεις μόνη σου, που να είσαι έτοιμη να συμβιβαστείς σε μία ενήλικη σχέση, ακόμα και εάν αυτή είναι χειριστική ή καθόλου υγιής. Οι σχέσεις σου μπορεί να είναι θυελλώδεις και να τελειώνουν με έναν τοξικό τρόπο και μπορεί να παρατηρείς πως διαρκώς και με αγωνία αναζητάς τον Έναν.

6. Επανειλημμένα επιλέγεις να είσαι με βίαιους/χειριστικούς/τοξικούς άνδρες

Ορισμένες γυναίκες με «daddy issues» βρίσκουν διαρκώς τους εαυτούς τους μέσα σε σχέσεις με βίαιους συντρόφους. Αυτό μπορεί να έρχεται από μία υποσυνείδητη επιθυμία να γιατρέψεις την χαλασμένη σχέση με τον δυσλειτουργικό ή απόντα πατέρα σου. Μπορεί να νιώθεις έλξη μόνο για άνδρες που είναι abusive ή τόσο εγωκεντρικοί, επειδή αντιπροσωπεύουν τον πατέρα σου, ως το πρόσωπο που θες να σε αγαπήσει.

Σε αυτό το σημείο να σου αναφέρω πως ο καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος να αντιμετωπίσεις με ειλικρίνεια και συναισθηματική ασφάλεια όλα αυτά τα άλυτα θέματα του παρελθόντος, είναι η ψυχοθεραπεία. Για αυτό, μη διστάσεις να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι, γιατί πραγματικά θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις και να διαχειριστείς τη σύνδεση της παιδικής σου ηλικίας με την τωρινή σου πραγματικότητα.

 

Με πληροφορίες από talkspace.com και verywellmind.com