Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα δεχτώ οι εξτρεμιστές να καταστρέφουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας

Σε μια ομιλία σχεδιασμένη να αντλήσει υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να ενισχύσει την οικονομία της ΕΕ.

Ούσουλα Φον Ντερ Λάιεν

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να είναι ισχυρή ηγέτιδα για την Ευρώπη σε μια περίοδο κρίσης και πόλωσης, εφόσον επανεκλεγεί στο τιμόνι της Κομισιόν.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ενισχυμένη ακροδεξιά η Φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε: «Δεν θα αφήσω ποτέ την ακραία πόλωση των κοινωνιών μας να γίνει αποδεκτή. Δεν θα δεχτώ ποτέ να καταστρέφουν οι δημαγωγοί και οι εξτρεμιστές τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Και στέκομαι εδώ σήμερα έτοιμη να ηγηθώ του αγώνα με όλες τις Δημοκρατικές δυνάμεις σε αυτό το Σώμα», είπε.

Εάν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απορρίψει την υποψηφιότητά της, οι ηγέτες των 27 θα πασχίσουν να βρουν εντός ενός μήνα υποψήφιο αντικαταστάτη σε μια περίοδο που η Ευρώπη παλεύει με κρίσεις που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κλιματική αλλαγή και εν αναμονή της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σε μια ομιλία σχεδιασμένη να αντλήσει υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να ενισχύσει την οικονομία της ΕΕ, την αστυνομία και τις συνοριακές της υπηρεσίες, να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση και να ακολουθήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους αγρότες που έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις κατά της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ,

Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

Η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μιας «αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» με εμβληματικά πρότζεκτ στον τομέα της αεροπορικής και κυβερνοάμυνας.

Μιλώντας στα γαλλικά με το βλέμμα της στο ακροατήριο στο Παρίσι σημείωσε: «Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια γνήσια Ευρωπαϊκή αμυντική ένωση».

Η ίδια τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο πυλώνας της συλλογικής άμυνας της Ευρώπης, αλλά ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν πολύ λίγα για τους στρατούς τους και «πάρα πολλά στο εξωτερικό», αναφερόμενη στο δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο των αμερικανικών βιομηχανιών στην προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα πολιτικός είπε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα σε υπερσύγχρονες αμυντικές δυνατότητες, αναφερόμενη σε μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα.

«Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της (ευρωπαϊκής) ενιαίας αγοράς», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν και επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να διορίσει έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για την Άμυνα σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια «Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας» τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της.

Μεταναστευτικό: 30.000 μέλη της Frontex θα προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ

To μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά θέματα της προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, περιλαμβανόταν στα προγράμματα, όλων των παρατάξεων κι η Φον ντερ Λάιεν προσπάθησε στην ομιλία της να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των διαφορετικών ομάδων.

Σε μια σημαντική παραχώρηση προς το κεντροδεξιό ΕΛΚ ανακοίνωσε την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων με τριπλασιασμό σε 30.000 του προσωπικού της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, της Frontex. «Θα υποβάλουμε μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές, με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο», πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών μεταναστών, επίσης βασικό αίτημα των ηγετών του ΕΛΚ και πολλών χωρών της ΕΕ. Αλλά έδωσε κάτι και στους Σοσιαλιστές: με τη μη συμπερίληψη στην ομιλία της του θέματος της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ.

Στήριξη των ΜμΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτελούν την καρδιά της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, πρέπει να απαλλαγούμε από τα βάρη της μικροδιαχείρισης. Ας τους δώσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και καλύτερα κίνητρα. Το αξίζουν».

Πάταξη της γραφειοκρατίας

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα διορίσει έναν αντιπρόεδρο για να συντονίσει τις προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, επιβεβαιώνοντας την υπόσχεση που έδωσε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές της Τζόρτζια Μελόνι την Τρίτη.

Πυρά κατά του Όρμπαν

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία προειδοποιώντας για τη ρωσική «απειλή».

Σύμφωνα με το iefimerida, και χωρίς να κατονομάσει τον Βίκτορ Όρμπαν επέκρινε το ταξίδι του στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν ειρηνευτική αποστολή, αλλά αποστολή κατευνασμού». Η κάμερα στράφηκε στον Ούγγρο πρέσβη στην ΕΕ Bálint Ódor, ενώ οι ευρωβουλευτές χειροκροτούσαν «Η Ρωσία κάνει τραπεζικές συναλλαγές με την Ευρώπη και η Δύση είναι μαλακή και κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν το παιχνίδι της. Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενη η Φον ντερ Λάιεν.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τον εκβίαζαν εν ζωή, τον έκλεβαν και μετά θάνατον!

Κορονοϊός: Σε έξαρση στην περιφέρεια, αυξάνονται οι εισαγωγές και νοσηλείες, τα στοιχεία για την Πάτρα

ΟΣΕ: Kανονικά η κυκλοφορία του τρένου Ακράτα – Αίγιο

Σταϊκούρας, Ταχιάος και Πιερρακάκης στην Πάτρα

Καιρός: Συνέχεια καύσωνα για 11η ημέρα, τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, η πρόγνωση για την Πάτρα