Πέταξαν τα smartphones – Επιστροφή στα παλιά κινητά χωρίς Ίντερνετ

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη τηλεφωνική κλήση από κινητό, στις 3 Απριλίου 1973, αυτές οι παλιές συσκευές θυμίζουν την προ smartphone εποχή, εκεί γύρω στην αλλαγή του αιώνα, όταν τα κινητά δεν χρησίμευαν παρά για τις συνομιλίες άντε και μέχρι και την ανταλλαγή sms.

Πέταξαν

Αντικατέστησε το smartphone με ένα συμβατικό κινητό, χωρίς Ίντερνετ, χωρίς εφαρμογές και διαβεβαιώνει ότι άλλαξε η ζωή του.

Όταν θέλει να ακούσει μουσική, ο 27χρονος Αμερικανός Jose Briones βάζει CD. Όταν θέλει να πάει κάπου, τυπώνει πριν ξεκινήσει την διαδρομή ή ρωτάει τους περαστικούς! Και δεν είναι ο μόνος. Η επιστροφή αυτή στα παλιά προσελκύει «όσους θέλουν να ξαναβρούν τον χαμένο χρόνο τους ή να ξαναδώσουν γεύση στην ζωή τους», λέει.

Συμμετέχει στον συντονισμό ενός φόρουμ στο Reddit, με 17.000 μέλη που έχουν επιστρέψει στα παλιά κινητά, με τις μικρές οθόνες και πολύ λίγες εφαρμογές, έως και καμία.

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη τηλεφωνική κλήση από κινητό, στις 3 Απριλίου 1973, αυτές οι παλιές συσκευές θυμίζουν την προ smartphone εποχή, εκεί γύρω στην αλλαγή του αιώνα, όταν τα κινητά δεν χρησίμευαν παρά για τις συνομιλίες άντε και μέχρι και την ανταλλαγή sms.

Ο Melanin_King0, μέλος του φόρουμ, αισθάνεται καλύτερα τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή στο συμβατικό κινητό.

«Όταν βρισκόμουν όλη την ώρα στο smartphone, είχα την εντύπωση ότι το μυαλό μου ήταν σε σύννεφο», περιγράφει στο Reddit. «Δεν κατάφερνα να κάνω τίποτε άλλο. Σκρόλαρα βίντεο στο Instagram και το TikTok και αυτό μου κατέστρεφε την ενεργητικότητα».

«Στρεσογόνο»

Το να κουβαλάς πάντα μαζί σου ένα smartphone δημιουργεί «αγχώδη ατμόσφαιρα» και κάνει πιο επιφανειακές τις επαφές με τους φίλους και την οικογένεια, λέει άλλο μέλος του φόρουμ.

Σύμφωνα με τον Jose Briones, τα συμβατικά κινητά γοητεύουν και νεότερους που τα βρίσκουν cool ή ρετρό.

Τα μέλη του φόρουμ δηλώνουν ότι διατηρούν ορισμένες πρακτικές εφαρμογές, όπως το email τους, τα Spotify, Google Maps ή Microsoft Teams, αλλά πολύ λίγοι λένε ότι θέλουν το TikTok, το Instagram και το Facebook.

Οι περισσότεροι διατηρούν το smartphone τους για την δουλειά τους.

Ο Jose Briones μεταφέρει την κάρτα SIM σε ένα iPhone ή τάμπλετ όταν έχει πολλές τηλεδιασκέψεις ή όταν ταξιδεύει, αλλά διαφορετικά λέει ότι χρησιμοποιεί το συμβατικό κινητό του στο 80% του χρόνου του.

«Στην δουλειά μου με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχω πολλά email, υπενθυμίσεις, σημειώσεις…Είναι εξαντλητικό. Δεν πρέπει να εισβάλει στην ιδιωτική μου ζωή», λέει.

Αν και η αγορά είναι περιορισμένη, προς το παρόν, πολλές εταιρείες έχουν λανσάρει «μίνιμαλ» τηλέφωνα που επιτρέπουν τις τηλεφωνικές κλήσεις, την αποστολή sms και ενδεχομένως την εγκατάσταση ενός-δυο apps.

«Είδος υπό εξαφάνιση»

Ο κατασκευαστής του «Light Phone», μια εταιρεία στο Μπρούκλιν, υπόσχεται στην ιστοσελίδα του να μην έχει ποτέ μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλοηγούς ή στρεσογόνο ατελείωτο σκρολάρισμα στις συσκευές του.

Το Light Phone ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως hot spot και υπάρχει δυνατότητα προσθήκης app μουσικής ή χαρτών.

Σύμφωνα με το CNBC, οι πωλήσεις της Light και της Punkt, άλλης κατασκευάστριας συμβατικών κινητών, αυξάνονται.

«Είναι πια καιρός να βάλουμε όρια και να δημιουργήσουμε μία πιο υγιή σχέση με την τεχνολογία», δηλώνει ο Petter Neby, ιδρυτής και διευθυντής της Punkt σε άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι πωλήσεις των συμβατικών κινητών γνώρισαν ελαφρά αύξηση πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και σε πτώση στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου μελετών IDC, διότι οι τιμές των smartphone πέφτουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ορισμένοι λένε «ότι το να είναι διαρκώς καλωδιωμένοι επηρεάζει την ψυχική τους υγεία», σημειώνει η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών στο IDC.

«Αλλά αυτή η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις κινητές συσκευές α λα παλαιά δεν σημαίνει ανατροπή της βασικής τάσης που είναι η παρακμή τους».

Τα συμβατικά κινητά παραμένουν είδος υπό εξαφάνιση, διαπιστώνει η Carolina Milanesi της Creative Strategies.