Πατρινό Καρναβάλι: Τι είδαν, τι θέλουν; – Δήμος και αντιπολίτευση απαντούν στην «Π»

Απορίες για την καρναβαλική αποτίμηση της δημοτικής αρχής. Στην «Π» η επεξήγηση Πελετίδη και οι κρίσεις Σβόλη, Αϊβαλή και Ψωμά.

Πατρινό

Θα συνεχίζεται για τις επόμενες ημέρες η συζήτηση στην Πάτρα για το αν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη η διοργάνωση του 2024 που πλέον αποτελεί παρελθόν.

«Το Πατρινό Καρναβάλι 2024 έσπασε όλα τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και τώρα πέρασε στην ιστορία» ανέφερε ο Δήμος Πατρέων σε μία από τις ανακοινώσεις του και προκάλεσε απορίες. Ποια ρεκόρ σημειώθηκαν;

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έθεσε το ερώτημα στη δημοτική αρχή και έλαβε απάντηση:

«Το αναφέραμε στο δελτίο Τύπου γιατί η διοργάνωση ήταν μια χρονιά με ρεκόρ. Φέτος συμμετείχαν στο Καρναβάλι περισσότερα από 190 πληρώματα, ενώ στο Καρναβάλι των Μικρών την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν 120!

Πατρινό

Κώστας Πελετίδης

Συγκρίνοντας τα νούμερα με τις “καλές εποχές”, μπορούμε να διακρίνουμε πως το 2008 είχαμε 108 συμμετοχές στο Καρναβάλι και 74 πληρώματα στο Καρναβάλι των Μικρών. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί και οι συμμετέχοντες στις παρελάσεις και φέτος υπολογίζονται περίπου στις 70.000 άτομα. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να λάβουμε γνώση και για τα στοιχεία που θα μας δείξουν την επισκεψιμότητα. Φέτος είδαμε πως η συμμετοχή και η δημιουργικότητα έχουν ανέβει και απογειώνουν το Καρναβάλι μας». Προφανώς με βάση τα ανωτέρω, στον Δήμο Πατρέων είναι ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και διακρίνουν μια διαρκή αναβάθμιση του θεσμού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η κριτική. Θεσμικά, έχουν λόγο για τη διοργάνωση οι τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης και η «Π» τούς δίνει χώρο να εκφράσουν τις σκέψεις τους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Σβόλης επισήμανε:

Πατρινό

Κώστας Σβόλης

«Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέδραμαν για τη διοργάνωση, από τους εργαζόμενους του Δήμου μέχρι την ΕΛΑΣ, την 6η ΥΠΕ, την Πυροσβεστική, τον Ερυθρό Σταυρό και τα μέλη των πληρωμάτων. Από κει και έπειτα το Καρναβάλι απαιτεί εξωστρέφεια, ανανέωση στα δρώμενα και ελέγχους στην αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε να καλούμε τους δημάρχους των γύρω δήμων αλλά και κυβερνητικά πρόσωπα. Δεν γίνεται να λείπει από τον θεσμό της πόλης, για παράδειγμα, η υπουργός Πολιτισμού. Επιπλέον θεωρώ αναγκαίο η Πάτρα να αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με πόλεις που έχουν καλά καρναβάλια όπως το Ρίο ή η Βενετία για να ανταλλάσσουμε ιδέες. Ο θεσμός μας χρειάζεται ανανέωση. Πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να αλλάξουμε και τι να εντάξουμε στις δράσεις μας, ώστε να επεκταθούμε πέρα από το τελευταίο διήμερο. Τέλος, λείπουν οι έλεγχοι. Η δημοτική Αστυνομία θα μπορούσε να κάνει ελέγχους σε κάθε επίπεδο και να μη βλέπουμε τα φαινόμενα που διαδραματίζονται, τα οποία πλήττουν την εστίαση και τις επιχειρήσεις. Φταίμε σε αρκετά πράγματα. Είδαμε και πώς αντιμετώπισε η ΕΡΤ το Καρναβάλι. Αν τους είχαμε πείσει ότι αξίζει η προβολή, η ΕΡΤ θα ήταν εδώ. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό μας».

Ο Βασίλης Αϊβαλής εκφράζει μέσω της «Π» τη δική του οπτική:

Πατρινό

Βασίλης Αϊβαλής

«Η γνώμη μου είναι ότι το φετινό τριήμερο άφησε ένα θετικό αποτύπωμα χωρίς σοβαρά έκτροπα. Προβλήματα υπήρξαν, μικρότερου μεγέθους, όπως το θέμα των τουαλετών αλλά και της προβολής μέσω της δημοσίας τηλεόρασης. Παρόλα αυτά, το αποτύπωμα είναι θετικό. Κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν τα πληρώματα, οι εθελοντές, ο ΕΕΣ, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και ο κάθε ένας που συνέβαλε με τον τρόπο του. Ηταν ένα αξιόλογο Καρναβάλι.

Το θέμα και ο προβληματισμός είναι αν αυτό το Καρναβάλι θέλουμε. Η βαριά μας βιομηχανία εκφράζεται από αυτό το ύφος; Για εμάς το Καρναβάλι πρέπει να αλλάξει ρότα. Κυρίαρχο ρόλο στον νέο βηματισμό του πρέπει να παίξουν τα πληρώματα.

Μέσω της Καρναβαλικής Ακαδημίας, του Καρναβαλικού Κομιτάτου και κάθε άλλου είδους καρναβαλικής συλλογικότητας, πρέπει να κληθούν για να σχεδιάσουν το Καρναβάλι του 2025. Οχι στα λόγια, στην πράξη. Για να μην φτάσουμε τον Δεκέμβριο και σχεδιάζουμε το Καρναβάλι του 2025»

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς τόνισε στην «Π»:

«Ηταν ένα ακόμα μοναδικό Πατρινό Καρναβάλι. Πολύχρωμο, ευφάνταστο, δημιουργικό, Καρναβάλι πολιτισμού, ομαδικότητας, υψηλού επιπέδου, ευγενούς άμιλλας.

Πατρινό

Πέτρος Ψωμάς

Η Πάτρα στο Καρναβάλι έχει καταφέρει πολλά και στο επίπεδο των συνεργασιών, εκεί που δυστυχώς πάσχουμε ως τοπική κοινωνία. Κι όμως το φετινό Καρναβάλι έλαμψε πολλαπλά όταν συνεργάστηκαν μεταξύ τους άνθρωποι, φορείς, συλλογικότητες, πληρώματα, καρναβαλικά σωματεία, ομάδες ατόμων ακόμα και ετερόκλητες. Θα ήταν υπέροχο αν συμμετείχε σε αυτόν το χορό των συνεργασιών και ο Δήμος Πατρέων, μέσω του αρμόδιου Καρναβαλικού Οργανισμού. Δεν το έκανε.

Τα κύρια συστατικά του Πατρινού Καρναβαλιού βρίσκουν διαχρονικά αντίθετη την ιδεολογία της δημοτικής αρχής: το κέφι, το ανεξέλεγκτο, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, η αισιόδοξη ματιά στη ζωή, η εξωστρέφεια και η δικτύωση, οι σύγχρονοι τρόποι προώθησης (μάρκετινγκ, διαφήμιση, προβολή), ο ακραιφνής εθελοντισμός, οι συνεργασίες, η συνύπαρξη λαϊκών και μη στοιχείων σε μια μεγάλη γιορτή, η εντοπιότητα του θεσμού και των επιμέρους εθίμων του.

Θα χρειαστεί να πορευτεί με αυτή την αδυναμία (μάλλον μη επιθυμία) διαχείρισης το Καρναβάλι μας για λίγα χρόνια ακόμα. Θα το καταφέρει. Γιατί το Καρναβάλι το Πατρινό έχει τη δική του δυναμική, τη δική του ορμή και τη δική του ιστορία. Και η 196η χρόνια του εορτασμού του, φέτος, είχε μια σφραγίδα γνησιότητας, μια υπογραφή επιτυχίας».