Αχαΐα: Σε «ομηρία» 2.000 εκπαιδευτικοί – Πέτυχαν στο ΑΣΕΠ αλλά…

Η πολύπαθη ομάδα εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, μετά από 14 χρόνια άδικης μεταχείρισης διεκδικεί από το κράτος ισονομία και αξιοκρατία

Αχαΐα: Σε «ομηρία» 2.000 εκπαιδευτικοί - Πέτυχαν στο ΑΣΕΠ αλλά... Οι 2.000 εκπαιδευτικοί διεκδικούν τον διορισμό τους σε σχολεία στα οποία σήμερα τα κενά καλύπτονται από 60.000 αναπληρωτές

Αγωνίστηκαν, μελέτησαν, σπούδασαν, αποφοίτησαν, κάθισαν ξανά στα θρανία και συμμετείχαν σε διαγωνισμό, πέτυχαν από τις υψηλότερες βαθμολογίες και θέσεις και 14 χρόνια τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι και θύματα των πολιτικών αλλαγών.

Πρόκειται για τους 2.000 επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί Αχαιοί, του διαγωνισμού του 2008. Ολα αυτά τα χρόνια βιώνουν μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία, που πηγάζει κυρίως από τους πολιτικούς χειρισμούς.

Αχαΐα: Σε «ομηρία» 2.000 εκπαιδευτικοί - Πέτυχαν στο ΑΣΕΠ αλλά...

Η Φωτεινή Νικολοπούλου

«Οταν επέλεξα να σπουδάσω φιλόλογος, το έκανα επειδή ήθελα να εργαστώ σε σχολείο. Δεν τελείωσα το πανεπιστήμιο για να είμαι σε φροντιστήριο. Συμμετείχα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και πέτυχα με καλή βαθμολογία. Σήμερα, όμως, βρίσκομαι εκτός σχολικής τάξης σε αντίθεση με άλλους που είτε είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ή δεν συμμετείχαν καν στον διαγωνισμό», δήλωσε στην «Π» η φιλόλογος, Φωτεινή Νικολοπούλου, η οποία είναι ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για το αυτονόητο.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ

«Χωράμε στα σχολεία. Δεν επιβαρύνουμε το κράτος. Μάς έχει ανάγκη το σύστημα, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν στα σχολεία μας 60.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί», τονίζει η Νικολοπούλου δηλώνοντας ότι «αν και έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με μια σειρά ανατροπών και αδικιών, εξαιτίας παραγόντων που συχνά αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε, κρίνουμε πως η όποια παραίτηση από το δικαίωμά μας στο διορισμό, ως επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008, θα καθιστούσε ανακόλουθους τόσο εμάς ως προς τις αρχές και τις αξίες μας για αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, όσο και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ως προς τις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Για την ιστορία το 1998, ο τότε υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, καταργεί την επετηρίδα και καθιερώνει γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά αναπληρωτών εγγεγραμμένων στην επετηρίδα έχει ως αποτέλεσμα την ισχύ μιας μεταβατικής περιόδου, για τους έχοντες ήδη προϋπηρεσία. Ο νόμος Αρσένη προέβλεπε ότι στους τρεις πρώτους γραπτούς διαγωνισμούς (1998, 2000, 2002) θα διοριζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον διαγωνισμό και το μικρότερο από την επετηρίδα και σταδιακά όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, το εκατό τοις εκατό (100%), θα γινόταν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μάλιστα τροποποιήθηκε υπέρ των αναπληρωτών σε ποσοστό εξήντα σαράντα (60-40%), κάτι το οποίο πριμοδοτούσε με μόρια προϋπηρεσίας άτομα, τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή είχαν αποτύχει.

«Αυτό το αίσθημα της αδικίας γιγαντώνεται με το νέο νόμο προσλήψεων, με τον οποίο, εκτός των άλλων, δεν αναγνωρίζεται η επιτυχία μας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η οποία συνιστά τη μοναδική αξιοκρατική και επίσημη αξιολόγηση που έχει διενεργηθεί σε εκπαιδευτικούς στον χώρο της Γενικής Παιδείας στη χώρα μας», τονίζει η κ. Νικολοπούλου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ 

Μάλιστα το 2015 το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους διορισμούς με μόνο προσόν την προϋπηρεσία. Ωστόσο, η κατάφωρη παραβίαση του ποσοστού συνεχίστηκε μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου στο τέλος του 2019 (νόμος Γαβρόγλου) με σχετικό άρθρο του οποίου διορίστηκαν 455 εκπαιδευτικοί από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

«Ωστόσο, ενδιάμεσα-στη σειρά κατάταξης-στους παραλειφθέντες επιτυχόντες και τους 455 τελικώς διορισμένους, ευρίσκεται αριθμός εκπαιδευτικών με υψηλότερη βαθμολογία, ο οποίος δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη διότι δεν γνώριζε και εν συνεχεία δεν άσκησε τα δικαιώματα που απέρρεαν απ’ την απόφαση της Ολομέλειας ώστε να εκδώσουν και αυτοί αμετάκλητες αποφάσεις όπως οι συνάδελφοί τους. Ωστόσο, σε πρόσφατη απόφαση του Στε (1834/2021) αναφέρεται πως οι διορισθέντες, αν και είχαν ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις διορίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή ο διορισμός τους έγινε με πολιτική βούληση. Το ίδιο επιδιώκουμε να συμβεί και με εμάς καθώς έχουμε υψηλότερες βαθμολογίες από τους ήδη διορισμένους. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους ασεπίτες, που διορίστηκαν το 2019» αναφέρει η κ. Νικολοπούλου.

Για το θέμα έχει αποφανθεί θετικά ο Συνήγορος του Πολίτη ενώ το θέμα έχει έρθει στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Επιπροσθέτως, πέραν της απόφασης του ΣτΕ υπάρχουν και αντίστοιχα προηγούμενα δικαίωσης επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, για άλλους τομείς του δημοσίου τομέα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ