Αποκαλυπτική η μελέτη Ρογκάν για τις καταπατήσεις, τις κακοτεχνίες και τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αχαϊας

Δεν φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός για τις καταστροφές.Στις εκβολές του Πείρου έχουν χαθεί 101 μέτρα ακτής.

Μελέτη

Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου θυμίζει η ακτογραμμή της Πάτρας από τα Αραχωβίτια μέχρι και τα Βραχναίικα, λίγες ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Οι ζημιές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου είναι ανυπολόγιστες και αφορούν τόσο δημόσιες υποδομές, όσο και ιδιωτικές περιουσίες.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της ακτογραμμής της περιοχής μας, ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένο στη διάβρωση. Η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει αυτό το φαινόμενο και το κακό που έγινε, είχε κατά κάποιο τρόπο προβλεφθεί εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν είχε κάνει κάτι για να προστατευθεί η εκτεθειμένη ακτογραμμή.

Το 2018, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε αναθέσει μελέτη στο τεχνικό γραφείο Ρογκάν για την αποτύπωση και αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών της δυτικής Αχαΐας. Η μελέτη είχε ως αντικείμενο τον σχεδιασμό σημειακών έργων σε μήκος ακτογραμμής περίπου 14 χιλιομέτρων, σε παραλιακές περιοχές των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, από τα Ροϊτικα μέχρι την παραλία Καλαμακίου.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται κυματοθραύστες, έργα θωράκισης της ακτογραμμής, καθώς και εγκάρσιοι πρόβολοι με έναν προϋπολογισμό περίπου 20 εκατ, ευρώ.

Για τα δεδομένα της Περιφέρειας, τα έργα αυτά δεν θεωρούνται μεγάλα. Θα βοηθούσαν όμως σημαντικά να μειωθεί η ένταση του κυματισμού που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες την περιοχή και οι ζημιές θα ήταν πολύ μικρότερες.

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ

Η μελέτη κατέγραψε κατ αρχάς την υφιστάμενη κατάσταση, για να προσδιορίσει τα έργα προστασίας και τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά:
@ Ανεξέλεγκτες επιχώσεις με ακατάλληλα υλικά που λειτουργούν ως πρόβολοι, δημιουργώντας πρόβλημα διάβρωσης
@ Κατασκευή έργων που εξυπηρετούν άλλες λειτουργίες και ανάγκες
@ Κατασκευή εξωστών για την εξυπηρέτηση καταστημάτων εστίασης
@ Κατασκευή παραλιακών δρόμων στη ζώνη αιγιαλού για την εξυπηρέτηση κατοίκων, ξενοδοχείων ή καταστημάτων με αποτέλεσμα καταστροφή τμήματος αιγιαλού που λειτουργούσε ως απόσβεση κυματισμών.
@ Κατασκευή κακότεχνων προβόλων, αποθέσεων και προσχώσεων

ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ
Το γραφείο Ρογκάν αναφέρε πως η αποδεδειγμένη υπερύψωση της μέσης στάθμης της θάλασσας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, επαυξάνει το βάθος επέλασης των κυμάτων στην ακτή με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών.

Μελέτη ιστορικής εξέλιξης της ακτογραμμής της Πάτρας, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, διαπίστωσε κάποια τρομακτικά μεγέθη.

Στην παραλία Καλαμακίου Νιφορείκων ένας πρόβολος έχει κάνει παρακράτηση ιζύματος που δεν διαχέεται στην παραλία.

Η μεταβολή της ακτογραμμής από το 1965 μέχρι σήμερα σε αυτή την περιοχή, κυμαίνεται από +8,89 μέτρα έως -5,29 μέτρα.
Στην παραλία Αλισσού στην περιοχή εκβολής του Πείρου, η διάβρωση είναι εντυπωσιακή και από το 2008 που έγινε η τελευταία καταγραφή, έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο σήμερα. Από το 1965 η υποχώρηση της ακτής φτάνει μέχρι και 101 μέτρα.

Η περιοχή των εκβολών του ποταμού Πείρου, παρουσιάζει από χρόνια μεγάλη διάβρωση και λόγω της κατακράτησης της άμμου από το φράγμα που συντηρούσε την παραλία.

Στις περιοχές Νιφορεϊκων και Καλαμακίου, ο μέσος ρυθμός διάβρωσης σε τμήματα της ακτής μπορεί να είναι και 60 εκ. το χρόνο.

Τα έργα που προτείνει η μελέτη του γραφείου Ρογκάν

Η μελέτη Ρογκάν, τονίζει ότι, οι παρεμβάσεις στην ακρογραμμή πρέπει να επιτρέπονται μόνο αν τα ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας είναι πιο σημαντικά από την διατήρηση των παράκτιων φυσικών πόρων. Πρέπει να μένουν τμήματα της ακτής που να αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, να αποξηλωθούν ακατάλληλα μέτρα προστασίας, να διατηρηθεί η πρόσβαση στη ζώνη αιγιαλού, όχι μόνο με κανονιστικές απαγορεύσεις αλλά και στην πράξη και κυρίως, να περιοριστεί η νέα οικιστική ανάπτυξη κοντά στην ακτή και να μεταφερθεί σε βάθος προς την ενδοχώρα.

Η μελέτη προτείνει τις εξής παρεμβάσεις με έργα:
 Σε Βραχνέικα, Τσουκαλέικα και Μονοδένδρι:
-Τρία παράκτια έργα προστασίας (θωρακίσεις) σε Ροίτικα, Μονοδένδρι, Χατζία και μεταξύ Βραχνεϊκων και Μονοδεδρίου
– Εννέα ύφαλους αποσπασμένους κυματοθραύστες στο Μονοδένδρι
– Εννέα έξαλους αποσπασμένους κυματοθραύστες ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου Τσουκαλεϊκων
– Εξι έξαλους αποσπασμένους κυματοθραύστες δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου Τουκαλεϊκων
– Επτά εγκάρσιους πρόβολους στα Βραχναίικα

 Στις περιοχές Νιφορεϊκων και Καλαμακίου:
– Να αποκοπεί ο πρόβολος που βρίσκεται εξωτερικά του αλιευτικού καταφυγίου Αλυκών για να απελευθερωθεί το ίζημα και με κατασκευή έργου μήκους 326 μέτρων δυτικά του καταφυγίου για να να τροφοδοτήσει την ακτή με ίζημα
– Οκτώ έξαλους αποσπασμένους κυματοθραύσατες από το ξενοδοχείο «Αχαιός» μέχρι το ξενοδοχείο «Παυλίνα»
– Τρεις έξαλους αποσπασμένους κυματοθραύστες 1150 μέτρα δυτικά της συστάδας των ως άνω κυματοθραυστών
– Αποξήλωση υφιστάμενων προβόλων
– Παράκτιο έργο προστασίας μήκους 480 μέτρων δυτικά του προβόλου του ξενοδοχείου «Παυλίνα»

Στην περιοχή Αλισσού και στην απορροή του Πείρου:
– Πέντε αποσπασμένους κυματοθραύστες χαμηλής στέψης στην περιοχή του κάμπινγκ
– Ανακατασκευή δύο υφιστάμενων προβόλων πλησίον της εκβολής του Πείρου
– Εργο θωράκισης της ακτογραμμής στην περιοχή μεταξύ των δύο προβόλων