Δήμοι Αχαΐας – Απογραφή: «Επανάσταση» στα Καλάβρυτα, «μάχες» αλλού

Και οι 4 Δήμαρχοι, των οποίων δηλώσεις φιλοξενεί σήμερα η «Π», συμφώνησαν ότι η αύξηση του πληθυσμού θα πρέπει πλέον να αποτελέσει βασική στρατηγική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε βάθος 10ετίας.

απογραφή

Ο πληθυσμός στους δήμους της Αχαΐας μειώθηκε, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, όμως αναμφίβολα ο μεγάλος «χαμένος» στην φετινή απογραφή είναι ο Δήμος Καλαβρύτων.

Και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος αποκαλύπτει στην «Π» ότι θα γίνουν κινήσεις, μεμονωμένα αλλά και σαν ΚΕΔΕ, προκειμένου τόσο σε επίπεδο ΕΛΣΤΑΤ, όσο και σε επίπεδο υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και ο Δήμος να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις από πλευράς χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αιγιαλείας, κατεγράφησαν μεν απώλειες και δεν ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 50.000 κατοίκων, όμως όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, με δεδομένη τη συγκυρία, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Τέλος, στον Δήμο Ερυμάνθου θέτουν πλέον, με αφορμή και το αποτέλεσμα της απογραφής, το ζήτημα του να συνυπολογίζονται στα κριτήρια χρηματοδότησης των δήμων και η έκταση, η ορεινότητα και τα δίκτυα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την ικανοποίηση του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά για τη σχεδόν μηδαμινή μείωση του αριθμού των δημοτών του, αλλά και τη δέσμευση, ταυτόχρονα, εκ μέρους του ίδιου για «ανάταξη της δημογραφικής καθήλωσης» του Δήμου.

Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗ ΜΕ ΚΕΔΕ»

Η απογοήτευση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του Θανάση Παπαδόπουλου όταν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της απογραφής, όμως ο ίδιος έκανε λόγο για εκατοντάδες μη απογραφόμενους δημότες, αλλά και για «στατιστικό λάθος».

«Τι να πούμε; Η απογραφή έγινε μεν, όμως δεν απογράφηκε το 100% του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό το λένε όλοι και δεν αφορά μόνο τα Καλάβρυτα, την Πάτρα και το Αίγιο που έχουν προβλήματα. Η απογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο σε περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργήσει απώλειες. Γνωρίζω πολλούς συνδημότες μου στα Καλάβρυτα που δεν απογράφηκαν. Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά. Για εμάς ειδικά είναι οριακό το αποτέλεσμα. Οι υπηρεσίες μας υπολόγιζαν να έχουμε πληθυσμό γύρω στις 10.500-11.0000. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ένταση στην ΕΛΣΤΑΤ, όμως πέρα από αυτό, το θέμα θα πρέπει να το δει και το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ. Ηδη εκεί συζητείται έντονα το αποτέλεσμα της απογραφής. Σίγουρα υπάρχει στατιστικό λάθος». Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις για τον Δήμο Καλαβρύτων, ο Θ. Παπαδόπουλος ήταν απογοητευμένος: «Ολα μειώνονται, χρηματοδοτήσεις, θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, .κλπ. Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός μας είναι πάνω από 10.000. Είμαστε ορεινή περιοχή, έχουμε μεγάλη έκταση, είναι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν ούτως ή άλλως. Η ΚΕΔΕ θα το δει και σε επίπεδο χώρας συνολικά. Το ό,ι κάτι δεν πάει καλά φαίνεται και στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας».

Δ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΣΟΔΑ»

«Εχουμε απώλειες, όμως η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν για πολύ χειρότερα αποτελέσματα με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες και τη συγκυρία που δεν επέτρεπαν πολλές παρεμβάσεις εκ μέρους μας», εξομολογήθηκε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος. «Εχουμε μια πτώση της τάξης του 4-5%, όση είναι περίπου κι εκείνη του εθνικού μέσου όρου. Εξακολουθούμε μεν να είμαστε στην ίδια κατηγορία χρηματοδοτήσεων, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, όμως θα έχουμε μια μείωση της τάξης του 5-10% στα τακτικά μας έσοδα, κάτι που πρέπει να υπολογίσουμε στον επόμενο προϋπολογισμό. Στόχος μας πρέπει να είναι η αύξηση του πληθυσμού που θα επαναφέρει την κοινωνική δυναμική», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Θ. ΜΠΑΡΗΣ: «ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ»

«Κάναμε προσπάθεια σαν Δήμος να κινητοποιήσουμε τους δημότες μας να συμμετάσχουν στην απογραφή», δήλωσε ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που έγινε η διαδικασία και υπό το βάρος της πανδημίας, είχε επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Και στον δικό μας Δήμο έλειψαν αρκετοί πολίτες, αλλά σε σχέση με άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, τα αποτελέσματα είναι σαφώς πιο ικανοποιητικά. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια ορεινή περιοχή με οικισμούς αδύναμους, χωρίς μόνιμη στελέχωση και κάποιοι εξ αυτών στα όρια της ερήμωσης. Μαζί με τη βοήθεια των κατά τόπους Συλλόγων προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Τα προβλήματα, όμως, θα υπάρχουν όσο παραμένει ως μοναδικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση των Δήμων ο αριθμός του μόνιμου πληθυσμού. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχουν κι άλλα κριτήρια, να συνυπολογίζονται η έκταση, η ορεινότητα, τα δίκτυα, κ.ά.».

ΣΠ. ΜΥΛΩΝΑΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ»

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς εξέφρασε την ικανοποίησή του, με την παρακάτω γραπτή δήλωση: «Ουσιαστικά καταγράφτηκε σχεδόν ίδιος πληθυσμός με εκείνον της προηγούμενης απογραφής του 2011. Το γεγονός έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι σε όλους τους Δήμους της Αχαΐας καταγράφτηκε μείωση του πληθυσμού. Σε όλους πλην του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Τα χωριά μας, ιδιαίτερα τα ημιορεινά, εξακολουθούν να ερημώνουν. Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι λιγοστές και σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι μας αναζητούν τις τύχες τους μακριά από τη γενέθλια γη. Εχουμε μπροστά μας μεγάλο και δύσκολο δρόμο προκειμένου να αναταχθεί η δημογραφική μας καθήλωση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που είναι η βάση για τη δημογραφική ανάκαμψη. Σε αυτό το δύσκολο δρόμο ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας δίνει και θα συνεχίσει να δίνει σκληρή καθημερινή μάχη».