Ενεργειακή κρίση: Το εφιαλτικό σενάριο για ρεύμα με «δελτίο»

Έρχεται «δύσκολος χειμώνας» εκτιμούν αναλυτές για την ενεργειακή κρίση παγκοσμίως.

Ενεργειακή κρίση: Το εφιαλτικό σενάριο για ρεύμα με «δελτίο»

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα που έρχεται στο πεδίο της ενέργειας. Την ίδια ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένονται οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 14 του μήνα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για «πλαφόν» στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ενώ «τρόμο» προκαλούν και μόνο τα σενάρια για προμήθειες με «κουπόνια»…

«Δεδομένης της στενότητας στην προσφορά φυσικού αερίου δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το δελτίο σε μη καθοριστικές για την οικονομία βιομηχανίες ή κυλιόμενες διακοπές αυτόν τον χειμώνα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες» προειδοποιούν αναλυτές της JP Morgan.

Σε δικό σημείωμα η Goldman Sachs σημειώνει πως οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αυτό που όλοι επισημαίνουν είναι πως η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα μέτρα από την κάθε χώρα.

Με τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου να μην αποδίδουν αυτά που οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν και τα ρωσικά αντίποινα να προκαλούν στη γηραιά ήπειρο οικονομικό πόνο και κοινωνική αναταραχή, είναι σαφές πως μία πανευρωπαϊκή λύση έχει αργήσει.

Η πρόταση της Κομισιόν 

Η πρόταση της Κομισιόν θα έχει ως στόχο:

  • Να μειωθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια
  • Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών
  • Να βοηθηθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις με έσοδα που εξαρτώνται από τον ενεργειακό κλάδο
  • Να παρασχεθεί στήριξη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας εξαιτίας της μεταβλητότητας στις αγορές ενέργειας.

Το σύνολο των 27 κρατών – μελών της ΕΕ έχει συγκροτήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία στηρίζονται πρωτίστως στη μείωση της κατανάλωσης (μέσω συσκότισης δημοσίων κτιρίων ή και πιο δραστικών σεναρίων, όπως το ρεύμα με δελτίο και τα υποχρεωτικά μπλακ άουτ).

Παράλληλα προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας, όπως LNG από ΗΠΑ και Κατάρ, ενώ λαμβάνουν μία σειρά μέτρων για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το κόστος των οποίων έχει προσεγγίσει πλέον τα 350 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ