Τεράστια απάτη από κινέζικο fake δίκτυο e-shop, πως την πάτησαν χιλιάδες Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι

Κινεζικό δίκτυο με e-shop πίσω από τεράστια διαδικτυακή απάτη

απάτη,e-shop,Κίνα

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως έδρα τους την Κίνα.

Διεθνής έρευνα από τις εφημερίδες Guardian, Die Zeit και Le Monde εξέτασε τους μηχανισμούς που το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute περιέγραψε ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, με 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες e-shop που δημιουργήθηκαν.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το δίκτυο είναι εξαιρετικά οργανωμένο, τεχνικά άρτιο – και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη αναφέρει ο Guardian. Οι απατεώνες προγραμματιστές δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν εκπτωτικά προϊόντα από εταιρείες όπως οι Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες πασίγνωστες μάρκες.

Εντωμεταξύ, το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες γλώσσες από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά που μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες στους ιστότοπους, δεν έδειχνει ότι πρόκειται για απάτη.

Ωστόσο, οι ιστότοποι, όπως αποδείχθηκε, δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους δήλωσαν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Τα πρώτα fake e-shop του δικτύου δημιουργήθηκαν το 2015

Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο «παραγγελίες», σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι απατεώνες πίσω από αυτό το δίκτυο φέρεται να προσπάθησαν να αρπάξουν έως και 50 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «κατέβει», αλλά το ένα τρίτο από αυτά – περισσότερα από 22.500 – εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν δώσει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ 476.000 από αυτούς έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι τους παρέδωσαν επίσης τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους στο fake δίκτυο.

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα – Ανατίναξη ΑΤΜ: «Φύγε θα γίνει έκρηξη…»

Οι πυρκαγιές… «φέρνουν» στην Πάτρα σήμερα τον Βασίλη Κικίλια

Γιατί φωταγωγείται απόψε η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

AstraZeneca: Μετά την παραδοχή παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου για τον covid-19

Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι με πυραύλους και drones από Ουκρανούς αξιωματούχους

Eurovision 2024: Προκρίθηκε στον Τελικό η Κύπρος με την Silia Kapsis, οι χώρες που πέρασαν ΒΙΝΤΕΟ

«Λύγισε» ο 25χρονος Γιάννης Μητρόπουλος, θύμα τροχαίου στην Πάτρα

Eurovision 2024: «Φωτιά» στην σκηνή έβαλε με την εκρηκτική της παρουσία η Ελένη Φουρέιρα

Κατάθλιψη: Τα 7 κρίσιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

 

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ