Καταυλισμοί Αχαΐας: Καθημερινές οι τριβές ΕΛΑΣ και Ρομά – Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων απαντά στα ερωτήματα της «Π»
Ο πρόεδρος της Ενωσης των αστυνομικών υπαλλήλων της Αχαϊας φωτίζει το ζήτημα από τη σκοπιά των ένστολων και διαμαρτύρεται για την αδράνεια δήμων και πολιτείας.
Νέα αψιμαχία, νέα αψυχολόγητη κίνηση με θανατηφόρο αποτέλεσμα, νέα κοινωνική έκρηξη με πολιτικό απόηχο με τον Ελληνα αστυνομικό στο επίκεντρο, με τον θόρυβο να αγγίζει την κυβερνητική αντίληψη περί αστυνόμευσης και καταστολής. Στις περιπτώσεις αυτές, ενεργοποιείται η γνωστή συνεκδοχή όπου το μέρος χαρακτηρίζει το όλον:Η μεμονωμένη περίπτωση, δεν αντιμετωπίζεται σαν μεμονωμένη, αλλά σαν εύλογο κρούσμα μιας γενικότερης αγριότητας που διέπει το κατασταλτικό πνεύμα της πολιτείας και του ίδιου του αστυνομικού σώματος, ως «βραχίονα της εξουσίας».
Εξυπακούεται ότι το όλο σκηνικό έρχεται να δέσει πάνω στο σχήμα της αυταρχικής δεξιάς, το οποίο αποτελεί ένα κλασικό μοτίβο της αριστερής συνθηματολογίας: Και αν ακόμα η συντηρητική παράταξη του 2022 δεν έχει τέτοιο πνεύμα, «θα έπρεπε να έχει».
Μιλάμε με αφορμή το επεισόδιο της Θεσσαλονίκης με τον συνδικαλιστή Χάρη Τσίτσικα, πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Συμφωνούμε ότι μιλάμε με αφορμή το επεισόδιο, αλλά όχι για το επεισόδιο, καθώς δεν σκοπεύουμε να υποκαταστήσουμε τις δικαστικές αρχές για ένα περιστατικό πεντακόσιαα χιλιόμετρα μακριά μας.
Πώς υποδέχθηκαν το συμβάν οι συνάδελφοί του; Η αντίδρασή τους ήταν διπλής ταχύτητας, μας λέει. Αφενός επικράτησε η άποψη ότι ο συνάδελφός τους έκανε σφάλμα. Την ίδια στιγμή όμως, συνέπεσαν και σε ένα αίσθημα αλληλεγγύης: «Ελεος, μη μας κολλάνε στον τοίχο με τόση ευκολία». Ζητούν δηλαδή μια μετρημένη υποδοχή τέτοιων ατυχών περιστατικών απο την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο. Να μγη νιώθει ο αστυνομικός ότι βρίσκεται «στο έλεος του θεού».
Ο Χάρης Τσίτσικας παραπέμπει σε αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε ξένες κοινωνίες σε αντίστοιχα συμβάντα. Μετά από τον θόρυβο των πρώτων δύο ημερών, το ζήτημα αποσύρεται από την ημερήσια διάταξη και δίνεται τόπος στις αρχές να το διαχειριστούν κατάλληλα. Δεν έχουν τις ταραχές στο τσεπάκι, σύμφωνα με την άποψή του.
Ενα παράπονο του αστυνομικού, προσθέτει, είναι ότι οι επιτυχίες των αστυνομικών ξεχνιούνται μετά από ένα – δύο 24ωρα. Οι ατυχείς στιγμές, όμως, «θα είναι πρώτη είδηση για έναν μήνα».
Πώς ελέγχεται προκαταβολικά η ψυχολογική και συναισθηματική καταλληλότητα του αστυνομικού στον οποίο το κράτος εμπιστεύεται όπλο και χειρισμό απαιτητικών καταστάσεων; Υποτίθεται ότι είχαν θεσπιστεί στοχευμένα «ψυχοτεχνικά τεστ» όπως μας εξηγεί, αλλά παραδέχεται ότι «τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία αυτή είχε ατονήσει», κάτι που προφανώς- λέμε εμείς- δεν κολακεύει τη διαχρονική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Προσθέτει όμως ότι εισάγεται νέο σχέδιο που αναβαθμίζει και θεσμοθετεί τον έλεγχο.
Εστω κι έτσι, τι ποσοστό αστυνομικών σε έναν τέτοι έλεγχο προκύπτει ακατάλληλο; «Μικρό» μας διαβεβαιώνει ο συνομιλητής μας. Βέβαια, και ένα μικρό ποσοστό, τη ζημιά μπορεί να σου κάνει, αν σου διαφύγει.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης και λαϊκής αγανάκτησης, ήταν μια περίοδος διαρκούς τριβής του Ελληνα αστυνομικού στο ανοιχτό κοινωνικό πεδίο. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συγγενείς και φίλους» σχολιάζει παραστατικά ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων. Προσθέτει ότι ο αστυνομικός είναι και αυτός μέλος της κοινωνίας και ζει τα ίδια προβλήματα. Αλλά ο πολίτης βλέπει στο πρόσωπο του αστυνομικού το «πρόσωπο του κράτους». Με κάποιο τρόπο ο αστυνομικός «γίνεται σάκος του μποξ» στις μεγάλες αντιθέσεις. Πράγματι, είναι δύσκολο για τον αστυνομικό να μένει ανεπηρέαστος ότι η μάζα τον βλέπει εχθρικά και βιώνει μια πολεμική συνθήκη στο πεζοδρόμιο.
Μέχρι πού φτάνουν τα όρια της επίδρασης αυτής; Ο κ. Τσίτσικας παραδέχεται ότι όταν ήταν νέος στο σώμα υπήρχαν στιγμές που τον επισκεπτόταν η παρόρμηση να παρατήσει την ασπίδα στην άσφαλτο και να βουτήξει τον διαδηλωτή που τον έχει προκαλέσει προπετώς. Αλλά με τον καιρό κέρδισε το παιχνίδι μέσα του ο συγκροτημένος, αυτοκυριαρχημένος επαγγελματίας, και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο ο αστυνομικός αντιμετωπίζει την αντιπαράθεση.
Χάρης Τσίτσικας: Ο έλληνας αστυνομικός σαν επαγγελματίας και σαν άνθρωπος
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι οι αστυνομικοί δεν παύουν να είναι και «καθημερινοί άνθρωποι» μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Η τοποθέτηση του Χάρη Τσίτσικα για την «Πελοπόννησο» έχει ως εξής:
«Αποτελεί κοινό τοπο το γεγονός ότι οι αστυνομικοί βιώνουν έντονο στρες καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ταυτόχρονα απαιτητική αφού απαιτεί ένα συνδυασμό γνώσεων και δεξιοτήτων . Δεν είναι τυχαίο οτι ως επάγγελμα έχει χαμηλό προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με μελέτες. Αρκετές είναι και οι αυτοκτονίες καθώς απο το 2007 έως σήμερα φτάνουν περίπου τις πενήντα. Το εργασιακό περιβάλλον είναι πολλές φορές κατεξοχήν συγκρουσιακό κάτι το οποίο από μόνο του είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Συχνά έρχεσαι αντιμέτωπος με περιπτώσεις ιδιαίτερης σκληρότητας τις οποίες δεν μπορείς να τις βιώνεις κυνικά αν σε διακρίνουν οι αξίες ενός σύγχρονου ανθρώπου. Μη ξεχνάμε οτι μέρος της κοινωνίας απαξίωσε την Ελληνική Αστυνομία θεωρώντας την μέρος του συστήματος ειδικά στα μνημονιακά χρόνια που υπήρξαν συγκρούσεις τόσο σε διαδηλώσεις όσο και σε πλειστηριασμούς και πολλές φορές ήρθαμε αντιμέτωποι με φίλους μας ακόμα και συγγενείς ο καθένας από τον δικό του ρόλο.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την μείωση των ήδη χαμηλών αποδοχών καθώς και την απρόσωπη αντιμετώπιση απο την ίδια την υπηρεσία η οποία στερούσε σημαντικά εφόδια από τους συναδέλφους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους μεγιστοποίησαν το ήδη κακό κλίμα στους Έλληνες Αστυνομικούς οι οποίοι εκτός από όλα αυτά είχαν να διαχειριστούν και τα προβλήματα τους ως απλοί καθημερινοί άνθρωποι».
Ρομά: Η παραβατικότητα των καταυλισμών έχει πάει στα ύψη
Με τους ρομά τι γίνεται;
Ο Χάρης Τσίτσικας δεν θα κρύψει λόγια. Υπάρχει καθημερινή τριβή με μέλη των καταυλισμών. Καταδιώξεις και έκρυθμες καταστάσεις σε ημερήσια διάταξη. Δεν διστάζει να σχολιάσει ότι η παραβατικότητα που εκπορεύεται από πυρήνες των καταυλισμών έχει παροξυνθεί τα τελευταία χρόνια και έχει πατήσει στο κόκκινο. Εκτιμά ότι τα επίπεδα της παραβατικότητας αυτής φτάνει ακόμα και στα επίπεδα του 60-70%, αριθμός που μας εντυπωσιάζει, αλλά η εμπειρία της ΕΛΑΣ είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δικαιολογούνται καταχρηστικές αντιδράσεις από τους αστυνομικούς πάνω στο καθήκον.
Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων δηλώνει ότι είναι προβληματισμένος με την περίπτωση των καταυλισμών, εννοώντας τα αυθαίρετα παραπήγματα που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μας. Πιστεύει ότι Δήμος και Πολιτεία αδιαφορούν, ενώ θα έπρεπε να είχαν πάρει αποφασιστικά μέτρα, κυρίως με όπλο τα επιδόματα, από τα οποία οι ρομά εξαρτώνται πλήρως.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News