Λιθογραφείον: Έγινε 22 χρόνων και μας παρουσιάζει «Καλλιγούλα», «Νούμερο 31328», «Κυρία Μαργαρίτα» κ.ά

Η παρουσίαση του νέου προγράμματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο χώρο του θεάτρου, σε φιλικό κλίμα.  Συγκινητική η στιγμή του αφιερώματος στον Κώστα Καζάκο.

Λιθογραφείον

Το θέατρο «Λιθογραφείον», όχι απλά ενηλικιώθηκε, αλλά έφτασε τα 22 χρόνια ζωής και το βράδυ της Πέμπτης, παρουσιάστηκε στο χώρο του το πρώτο μέρος του προγράμματος των παραγωγών για τη νέα θεατρική σεζόν.

Μίας θεατρικής σεζόν γεμάτης από δημιουργούς της πόλης και νέα πρόσωπα. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς, ήταν το μικρό αφιέρωμα στον Κώστα Καζάκο, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί τόσο ο υπεύθυνος του θεάτρου Λιθογραφείον Φάνης Δίπλας, όσο και οι Χρήστος Στρέπκος (ας μην ξεχνάμε πως το Άρμα Θέσπιδος ιδρύθηκε από τον Κώστα Καζάκο) και ο Διονύσης Βούλτσος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν παραγωγές τους στη νέα θεατρική σεζόν.

Ο Φάνης Δίπλας, ανοίγοντας τη βραδιά, πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο ο Κώστας Καζάκος αναφερόταν στην παράσταση «Η ζωή του Γαλιλαίου», ενώ μίλησε και ο ίδιος για την μεταξύ τους συνεργασία. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα «ανοίξει» με την παράσταση «Καλλιγούλας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η οποία είχε παρουσιαστεί και την περασμένη σεζόν, με πρώτο σταθμό της όμως να αποτελεί το θέατρο του Κώστα Καζάκου «Τζένη Καρέζη» και να μεταφέρεται στην Πάτρα αργότερα.

Παράλληλα, φέτος θα έχουμε τη δράση της σκηνικής ανάγνωσης, για την οποία έχουν αποσταλεί συνολικά 53 προτάσεις από νέους δημιουργούς.

Λιθογραφείον

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Χρήστος Στρέπκος, ο οποίος έκανε λόγο για έναν χώρο που κρατά ψηλά το λάβαρο, καθώς πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό θέατρο της Πάτρας. Όπως είχε γράψει πριν λίγο καιρό το pelop.gr, ο Χρήστος Στρέπκος θα παρουσιάσει το έργο του Ηλία Βενέζη «Νουμερο 31328», το οποίο μάλιστα επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ. Όπως σημείωσε ο Χρήστος Στρέπκος, πρόκειται για μια αφήγηση αντοχής μέσα από την οποία δίνεται η εικόνα των πρώτων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στην παράσταση παίρνουν μέρος τέσσερις ηθοποιοί και όπως τόνισε ο σκηνοθέτης της «Ζούμε με έναν άγριο γείτονα και είναι μία μνήμη και ένας φόρος τιμής σε όλους όσους ήρθαν από την Μικρασία κι έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους». Σημειώνεται πως στην παράσταση θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τον Σπήλιο Καστάνη.

Λιθογραφείον

Η σκυτάλη του λόγου δόθηκε στον Διονύση Βούλτσο,  ο οποίος παρουσιάζει την «Κυρία Μαργαρίτα» με τις Έφη Κεραμιδά, Μαρίνα Παντελάκη και Ιωάννα Στεφανάτου. «Πρόκειται για ένα επίκαιρο, έγκαιρο και έγκυρο, πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο έργο» σημείωσε ο κ. Βούλτσος ενώ αναφέρθηκε και στην  «φιλοτιμία με την οποία ο Φάνης Δίπλας και όλο το δυναμικό του θεάτρου Λιθογραφείον αγκαλιάζουν τα φρεσκούδια από τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας» σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα δείγμα γραφής για το πώς κτίζεται ανά την Ελλάδα η ανάπτυξη του πολιτισμού». Αναφερόμενος στην παράταση τόνισε πως πρόκειται για ένα τόλμημα το οποίο ελπίζει να κάνει τη διαφορά, καθώς επί σκηνής θα δούμε 3 Μαργαρίτες. «Όπως σε ένα λιβάδι ανθίζουν πολλές μαργαρίτες, έτσι και σε ένα σύστημα που παράγει εγκλεισμούς είναι πολλοί οι κλώνοι» ανέφερε ο Διονύσης Βούλτσος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εκταθεί έως τον Δεκέμβριο, ενώ τον Μάρτιο, το θέατρο Λιθογραφείον επανέρχεται με την παράσταση «Μάκβεθ» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.