Πώς μπορεί να σε ωφελήσει το σούσι εάν το εντάξεις στη διατροφή σου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα οφέλη της ιαπωνικής κουζίνας δεν περιορίζονται στην απόλαυση, αλλά προφυλάσσουν και την υγεία του ήπατος.

σούσι-διατροφή Φωτογραφία από Pixabay (pexels.com)

Μπορεί να έχει οφέλη για τον οργανισμό σου το σούσι; Σύμφωνα με νέα δεδομένα, ναι!

Υπάρχουν λόγοι και μάλιστα σοβαροί για τους οποίους πρέπει να βάλεις λίγο σούσι στη διατροφή σου. Σου αρέσουν δεν σου αρέσουν τα ωμά, αξίζει να κάνεις την υπέρβαση και να εντάξεις στη διατροφή σου λίγο σούσι, καθώς μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο σε άτομα με λιπώδες ήπαρ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα οφέλη της ιαπωνικής κουζίνας δεν περιορίζονται στην απόλαυση, αλλά προφυλάσσουν και την υγεία του ήπατος.

Δώδεκα βασικά στοιχεία της ιαπωνικής διατροφής έχουν συμπεριληφθεί σε ένα σύστημα που ονομάζεται Δείκτης Ιαπωνικής Διατροφής (mJDI12), με το οποίο εκτιμάται κατά πόσο υιοθετείται το ιαπωνικό διατροφικό μοντέλο. Οι 12 τροφές και ομάδες τροφίμων περιλαμβάνουν το ρύζι, τη σούπα miso, τα τρόφιμα τουρσί, τα προϊόντα σόγιας, τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, τα φρούτα, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα φύκια, το πράσινο τσάι, τον καφέ και το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 12, με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη εναρμόνιση της υπό αξιολόγηση διατροφής με το ιαπωνικό μοντέλο.

Τι μελέτησαν οι ειδικοί

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Hideki Fujii και τον αναπληρωτή καθηγητή Yoshinari Matsumoto από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση του του παραπάνω μοντέλου με τη μυϊκή μάζα και την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης σε 136 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύστημα mJDI12 παρουσίασε μικρότερη εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης. Επιπλέον, μεταξύ των τροφίμων που περιλαμβάνει το διατροφικό μοντέλο, η υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, θαλασσινών και φυκιών συνδέθηκε με κατασταλτική δράση έναντι της ηπατικής ίνωσης ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας συνδέθηκε με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της σχετίστηκε με βραδύτερη εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης.

 

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop