Πώς μπορείς να υποστηρίξεις τους συναδέλφους σου και γιατί πρέπει να το κάνεις
Τα οφέλη του σαπόρτ μεταξύ συναδέλφων έχουν αποδειχτεί πολλάκις σε αντίστοιχες έρευνες.
Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι εκεί έξω έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μάλλον τοξικό εργασιακό περιβάλλον, που συνήθως ξεκινά από την κεφαλή της κάθε επιχείρησης, μιας που αρκετοί managers δεν είναι οι σωστοί, για να κάνουν λειτουργικό και αποδοτικό management ανθρώπινου δυναμικού.
Επειδή συνήθως όμως, δε μπορεί να αλλάξει εύκολα η «διοίκηση», ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μεταξύ μας οι υπόλοιποι, ώστε να επιβιώσουμε των συνθηκών Άγριας Δύσης που επικρατούν στα εργασιακά.
Δε μπορώ να σου περιγράψω επαρκώς το πόσο σημαντική έχει υπάρξει για μένα τα τελευταία χρόνια, η ουσιαστική και πραγματική υποστήριξη που έχω δεχτεί και συνεχίζω να δέχομαι από συναδέλφους. Χωρίς αυτούς, τις μισές μέρες θα είχα χάσει τον εαυτό, την παραγωγικότητα και μάλλον, το μυαλό μου, οπότε οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων είναι ύψιστης σημασίας για εμένα και ένα μεγάλο κίνητρο, για να πηγαίνω κάθε μέρα με καλή διάθεση στη δουλειά.
Τα οφέλη του σαπόρτ μεταξύ συναδέλφων έχουν αποδειχτεί πολλάκις σε αντίστοιχες έρευνες. Αυτού του είδους η υποστήριξη κρατάει ψηλά το ηθικό, ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ των ατόμων, εξελίσσει ικανότητες ηγεσίας, μειώνει το άγχος και τα επίπεδα του στρες, αυξάνει την παραγωγικότητα.
Επομένως, γιατί να μην το προσπαθήσουμε; Τουλάχιστον με εκείνους τους συναδέλφους που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς και μπορούμε να συνεννοηθούμε ανθρώπινα.
Πώς θα πετύχεις το σωστό σαπόρτ στους συνεργάτες σου;
1. Συχνή επικοινωνία
Συνήθως η δουλειά, έτσι όπως την έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, δεν ευνοεί την επικοινωνία με τους συναδέλφους, όμως εμείς θα πάμε κόντρα σε αυτό. Να χαιρετάς πάντα τους συνεργάτες σου όταν φτάνεις στη δουλειά, να τσεκάρεις μέσα στην ημέρα πώς είναι και εάν χρειάζονται βοήθεια, να ακούς ουσιαστικά και πραγματικά αυτά που έχουν να μοιραστούν μαζί σου, να δείχνεις τον απαραίτητο σεβασμό στο πρόσωπό τους. Τίποτα δύσκολο.
2. Αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν
Ενίοτε έχουμε την αίσθηση πως εμείς αντιμετωπίζουμε δυσκολότερες συνθήκες από τους γύρω μας, όμως ο καθένας από εμάς έχει και διαφορετικές προκλήσεις, τις οποίες μπορούμε τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όταν και εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη δική μας εμπειρία.
3. Δώσε τη συμβουλή σου
Προσοχή, μη φανείς ξερόλας, κάνε το με σεβασμό και αφού έχεις ρωτήσει εάν κάποιος χρειάζεται όντως τη συμβουλή σου. Ρώτα πριν μιλήσεις, να είσαι ευγενική, να μην κρίνεις, άκου και φυσικά, δείξε θέληση για συνεργασία, χωρίς να κρύβεται κάποια παγίδα πίσω από αυτό.
4. Πρόσφερε τον έπαινό σου
Για κάποιον λόγο, οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τη δύναμη που έχει αυτό που λέμε «μια καλή κουβέντα», οπότε εάν αυτό δεν έρχεται από τον εργοδότη, ας έρθει τουλάχιστον από εσένα. Η καλοσύνη και η ευγένεια μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά σε έναν άνθρωπο, από το να του φτιάξουν τη διάθεση μέχρι να αυξήσουν την παραγωγικότητά του όταν αισθάνεται πως κάποιος τον εκτιμά.
5. Μικρές πράξεις καλοσύνης
Δε χρειάζονται πολλά-πολλά. Το να ρωτήσεις εάν ένας συνάδελφος θέλει καφέ ή να φέρεις ντόνατς για όλους είναι μικρές, απλές και καθημερινές πράξεις που μπορείς να κάνεις. Εάν έχεις και μία άλλη άνεση με κάποιον, μπορείς να αφήσεις ένα μήνυμα θετικής διάθεσης σε ένα post-it χαρτάκι ή να τον επαινέσεις μπροστά σε κάποιον υπεύθυνο.
Γενικότερα, το σημαντικό είναι να φέρνεις στη δουλειά την καλή και θετική σου ενέργεια, γιατί αυτό ίσως να μοιάζει μικρό, όμως μπορεί αισθητά να βελτιώσει το κλίμα του εργασιακού περιβάλλοντος, στο οποίο κινείσαι. Όπως ακριβώς είναι σημαντικό να τσεκάρεις τα δικά σου συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχεις επίγνωση του εαυτού σου, ώστε να χτίζεις ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον, όπου θα θες να προσφέρεις και να βρίσκεσαι καθημερινά.
Με πληροφορίες από indeed.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News