Πώς τα Android κινητά «μεταμορφώνονται» σε σεισμογράφους

Το πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Google

Πώς τα Android κινητά «μεταμορφώνονται» σε σεισμογράφους

 

Τα κινητά τηλέφωνα Android δεν είναι πλέον μόνο εργαλεία επικοινωνίας – μπορούν να λειτουργούν και ως φορητοί σεισμογράφοι. Η τεχνολογία που αξιοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες των smartphones για την ανίχνευση σεισμών ονομάζεται Android Earthquake Alerts (AEA) και έχει σχεδιαστεί από τη Google σε συνεργασία με τον σεισμολόγο δρ Richard Allen από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η λειτουργία του AEA βασίζεται στη συλλογική συμμετοχή: όταν πολλαπλές συσκευές σε μια περιοχή ανιχνεύσουν απότομες δονήσεις μέσω των επιταχυνσιόμετρων τους, τα δεδομένα αποστέλλονται στους διακομιστές της Google. Αν τα μοτίβα μοιάζουν με σεισμό, ενεργοποιείται αυτόματη ειδοποίηση στους χρήστες της περιοχής – πολλές φορές, ακόμη και δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το κύριο σεισμικό κύμα.

Από το 2020, το σύστημα έχει επεκταθεί σε 98 χώρες, με περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες. Μέχρι το 2024, είχαν ανιχνευθεί πάνω από 11.000 σεισμοί, με 1.200 και πλέον ειδοποιήσεις να έχουν σταλεί σε πραγματικό χρόνο.

Οι ειδοποιήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα: από ένα απλό «BeAware» έως πιο επείγουσες «TakeAction», που παρακάμπτουν ακόμη και τη ρύθμιση «Μην ενοχλείτε».

Σύμφωνα με συγκρίσεις με επίσημα σεισμολογικά δεδομένα, το AEA επιτυγχάνει πάνω από 99% ακρίβεια. Όμως δεν είναι άτρωτο: στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας το 2023 (7,8 και 7,5 Ρίχτερ), το σύστημα υποτίμησε αρχικά το μέγεθος, λόγω περιορισμένων προηγούμενων δεδομένων. Επίσης, ορισμένα ψευδώς θετικά περιστατικά προκλήθηκαν από… μαζικές ειδοποιήσεις, που προκαλούσαν ταυτόχρονη δόνηση πολλών κινητών.

Η Google έχει βελτιώσει τους αλγόριθμους για να ελαχιστοποιήσει τέτοια φαινόμενα.