«Ψήνεται» μάχη για το κατεψυγμένο ψωμί
Ξανά στο στόχαστρο των αρτοποιών οι παρατυπίες στο ψήσιμο κατεψυγμένου ψωμιού.
Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Θάνο Πλεύρη, είχε τις προηγούμενες ημέρες η διοικητική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, για θέματα του κλάδου.
Τα μέλη της διοικητικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχει ως ταμίας της Ομοσπονδίας και ο αιγιώτης αρτοποιός Ανδρέας Παπαϊωάννου, έθεσαν στους υπουργούς κεντρικά ζητήματα, σχετικά με τη λιανική πώληση αρτοσκευασμάτων από καταστήματα σούπερ μάρκετ, που δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρτοποιητικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τον ανταγωνισμό στην αγορά όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οπως είπε ο Α. Παπαϊωάννου στην «Π», το 2015 η τότε κυβέρνηση, εκπληρώνοντας μια από τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου, εκχώρησε τον τίτλο «φούρνος – αρτοποιείο» σε σημεία πώλησης bake off. Τα σημεία αυτά, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, δεν είναι φούρνοι, αλλά σημεία όπου γίνεται η τελική έψηση κατεψυγμένου και πολλές φορές, άγνωστης προέλευσης ψωμιού. Και παρότι έχουν την υποχρέωση από τον νόμο, να αναγράφουν αυτή την διαφορά, εντούτοις δεν έχουν καν σήμανση, για να ξεχωρίζει ο καταναλωτής από πού και τι αγοράζει.
Ο ταμίας της ομοσπονδίας αρτοποιών τόνισε ότι από το 2018 ο κλάδος προσπαθεί να σταματήσει αυτές τις πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών και στο πλαίσιο αυτό, έχει προσκομίσει στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία, για τον όγκο αγορών από καταναλωτές που δεν γνωρίζουν τι ψωμίζουν.
Επιπλέον, ο κλάδος ζήτησε από τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης, να υποστηρίξουν το αίτημα παράτασης της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, τα αρτοποιία ανήκουν στις επιχειρήσεις εκείνες, που είχαν σημαντική βοήθεια από τις κρατικές επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να συγκρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανατιμήσεις που σάρωσαν την αγορά το προηγούμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι του κλάδου διατύπωσαν ενστάσεις για την ένταξη προϊόντων αρτοποιίας στο καλάθι του νοικοκυριού, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους όρους ανταγωνισμού. Παρ’ ότι ο κλάδος είχε δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, ότι το ψωμί και άλλα προϊόντα δεν θα έμπαιναν στο καλάθι του νοικοκυριού, δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα τα βιοτεχνικά αρτοποιία να αντιμετωπίζουν σήμερα άνισο ανταγωνισμό.
«Εξηγήσαμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντιπροσωπεύει το 99% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και θα πρέπει να στηριχθεί, εν αντιθέσει με το 1% που είναι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά διακινούν το 85% του ετήσιου εμπορικού τζίρου του κλάδου» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News