Τα παράδοξα Τραμπ, δασμοί σε στρατιωτική βάση και σε νησιά που έχουν μόνο πιγκουίνους!
Εκτός της λίστας έχουν μείνει τέσσερις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπορικές σχέσεις, όπως η Κούβα, η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα, με πρώτη όλων τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδείκνυε από τους κήπους του Λευκού Οίκου τους πίνακες με τους δασμούς που βάζουν στο στόχαστρο 185 χώρες, ομάδες χωρών αλλά και κάποιες ειδικές περιπτώσεις.
Ακόμη όμως και αν πει ότι οι δασμοί του Τραμπ στη Βρετανία ή σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάποιο νόημα, κάποιες άλλες περιπτώσεις προκαλούν απορία. Εκτός της λίστας, για παράδειγμα, έχουν μείνει τέσσερις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπορικές σχέσεις, όπως η Κούβα, η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα, με πρώτη όλων τη Ρωσία. Περιέργως, όμως, δασμοί ύψους 10% επιβλήθηκαν στο Ιράν.
Τι ακριβώς σκέφτονταν στον Λευκό Οίκο ή όπου αλλού σχεδιάστηκαν όλα αυτά; Και τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Τραμπ όταν έβαλε την υπογραφή του;
Δασμοί στα νησιά με τους πιγκουίνους
Τα νησιά Χερντ και Μακντόναλντ, κάπου μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της Ανταρκτικής, δεν έχουν ανθρώπους, αλλά έχουν σημαντικό πληθυσμό από πιγκουίνους σε τέσσερα διαφορετικά είδη και κάποια θαλασσοπούλια. Η οικονομική δραστηριότητα στο νησί πρακτικά έχει τερματιστεί από το 1877, όταν έφυγαν ψαράδες που εμπορεύονταν το λίπος από τις φώκιες. Όπως και αν έχει, οι δασμοί φτάνουν πλέον το 10%.
Ανάλογη είναι η περίπτωση για το νησάκι Γιαν Μάγεν που ανήκει στη Νορβηγία, δεν έχει μόνιμους κατοίκους, παρά μόνο μια ομάδα 18 ατόμων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας που εναλλάσσεται κατά διαστήματα. Η οικονομική δραστηριότητα είναι μηδενική, όχι όμως και οι δασμοί ύψους 10% που επιβληθήκαν από τον Λευκό Οίκο.
Η στρατιωτική βάση και τα ψάρια της
Στη λίστα, όπως σημειώνει το CNN, βρέθηκε και το Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού, μια συστάδα νησιών, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακατοίκητα. Εκεί βρίσκεται, ωστόσο, η στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, που διοικούν από κοινού ΗΠΑ και Βρετανία.
Το Έδαφος καταγράφεται στο CIA Factbook ως εξαγωγές ψαριών, αλλά δεν είναι σαφές ποιος τα ψαρεύει ή ποιος τα αγοράζει στις ΗΠΑ.
Μεγάλοι δασμοί για μικροσκοπικά νησιά
Στη λίστα, για λόγους που δεν κατάλαβε κανένας, βρέθηκε και η Νήσος Νόρφολκ στην Αυστραλία και μάλιστα με δασμούς που φτάνουν το 29%. Όλες και όλες οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ φτάνουν τα 650.000 δολάρια τον χρόνο, κυρίως σχετικές με σόγια. Όταν το Politico ρώτησε τον Λευκό Οίκο γιατί το Νόρφολκ περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, η απάντηση ήταν απλά: «Είναι μέρη της επικράτειας της Αυστραλίας».
Βαριοί είναι οι δασμοί και για τα Νησιά Κόκος που επίσης ανήκουν στην Αυστραλία. Το 32% των εξαγωγών του νησιού των 600 ανθρώπων πηγαίνουν στις στις ΗΠΑ και πλέον θα δασμολογούνται με 10%.
Το Τοκελάου στον Ειρηνικό Ωκεανό, με μόνιμο πληθυσμό 1.600 ανθρώπων και συνολικό ΑΕΠ που μόλις φτάνει τα 8 εκατ. δολάρια θα υπόκειται και αυτό σε δασμούς της τάξης του 10%. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι μόλις 100.000 δολάρια.
Ανάλογη είναι η περίπτωση των Νήσων Μάρσαλ στον Ειρηνικό, όπου ζουν 82.000 άνθρωποι. Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την άμυνα των νησιών, ενώ διατηρούν και στρατιωτική πυραυλική βάση. Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι από τους βασικούς προορισμούς εξαγωγών του νησιού (στο σύνολο τους 130 εκατ. δολάρια), τα Νησιά υπόκεινται σε δασμούς.
Η περίπτωση της Ρεϊνιόν είναι και αυτήν παράδοξη. Οι δασμοί για το γαλλικό έδαφος φτάνουν το 37%, όσο και οι τοπικές Αρχές διαμαρτύρονται γιατί τελωνιακά υπάγονται στη Γαλλία (και το 20% της), οπότε και δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετικός δασμός.
Τεράστια είναι, τέλος, η επiβάρυνση στα γαλλικά νησιά Σαν Πιέρ και Μικελόν που βρίσκονται ανοιχτά του Καναδά. Οι 5.000 άνθρωποι του νησιού βασίζονται στις εξαγωγές οστρακοειδών που πλέον έχουν δασμούς ύψους 50%, πολύ μεγαλύτερους από το 20% στις εξαγωγές της ΕΕ, άρα και της Γαλλίας.
Υπέρογκοι δασμοί για τις φτωχές χώρες
Το Λεσότο, η χώρα που πριν από ένα μήνα περίπου ο Τραμπ ειρωνευόταν λέγοντας ότι «κανένας δεν έχει ακούσει για αυτή τη χώρα», θα επιβαρυνθεί με δασμούς στο 50%. Εξάγει στις ΗΠΑ διαμάντια, μαλλί, ενδύματα και άλλα εργαλεία, περίπου το 20% από τα 900 εκατ. δολάρια του συνολικού εξωτερικού εμπορίου του.
Σκληρή είναι η τιμωρία και στη Μαδαγασκάρη, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) λίγο πάνω από 500 δολάρια (περίπου 360 ευρώ). Πέρυσι είχε εξαγωγές που φτάνουν τα 733 εκατ. δολάρια, κυρίως βανίλια, μέταλλα και ενδύματα. Και όμως ο Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς που φτάνουν το 47%. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για την επίσης φτωχή Καμπότζη με δασμούς που φτάνουν το 49%.
Δεν είναι περίεργο που οι δασμοί είναι τόσο υψηλοί σε αυτές τις χώρες που πλήττονται δυσανάλογα. Εξάγουν πολύ λίγα προς τις ΗΠΑ και, με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ εισάγουν ακόμη λιγότερα. Έτσι εμφανίζονται να έχουν ένα τεχνητό πλεόνασμα που «τιμωρεί» ο Λευκός Οίκος με έναν αμφίβολης αξίας υπολογισμό.
Και ο μπακαλίστικος υπολογισμός
Μέχρι χθες δεν γνωρίζαμε με ποιον τρόπο θα υπολογίζονταν οι δασμοί καθώς οι δηλώσεις των υπευθύνων δεν ήταν και τόσοι σαφείς.
Τελικά ο μαθηματικός τύπος ήταν μάλλον απλός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιστημονικά ήταν βάσιμος.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) περιέγραψε σε ανακοίνωσή του πώς διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας με τις ΗΠΑ με το σύνολο των εξαγωγών της, με βάση τα στοιχεία για το 2024. Στη συνέχεια ο αριθμός αυτός διαιρείται δια του δύο, παράγοντας τον συντελεστή.
Η Κίνα, για παράδειγμα, είχε πέρυσι εμπορικό πλεόνασμα 295 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ επί συνολικών εξαγωγών 438 δισ. δολαρίων – ένας λόγος 68%. Διαιρούμενο δια του δύο, σύμφωνα με τον τύπο του Τραμπ, αυτό απέδιδε ένα δασμολογικό ποσοστό 34%.
Είναι ένας «εξαιρετικά ανόητος» τρόπος υπολογισμού, έγραψε ο οικονομολόγος Τζειμς Σιροβίκι.
Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συντελεστές θα είναι ένας υπολογισμός που θα συνυπολογίζει τόσο τους δασμούς όσο και τα μη δασμολογικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για αυτόν τον λόγο ο πίνακας του Τραμπ εμφάνιζε τους συντελεστές σε μια κατηγορία με τίτλο «Δασμοί που χρεώνονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης του νομίσματος και των εμπορικών φραγμών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές – Χρηματιστηριακή αναταραχή λόγω νέου γύρου δασμών από τις ΗΠΑ
Πάτρα: Κεράκια για την Κυριακή, ένα χρόνο από τη δολοφονιά έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Θάνατος Λυγγερίδη: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού – «Δεν φοβάμαι, δεν υποχωρώ»
Στη Βουλή το θέμα δημόσιας υπηρεσίας χωρίς ρεύμα στην Πάτρα μετά το δημοσίευμα της «Π»
Λέων στην Πάτρα για Πισπιρίγγου, Μουρτζούκου και…Ιατροδικαστές
Πάτρα: Σοκάρει ΒΙΝΤΕΟ με διαρρήκτες να «χτυπούν» σε επιχείρηση στο κέντρο ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Αγνοείται ψαράς στο Μεσολόγγι, που εθεάθη τελευταία φορά ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News