Τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικά νησιά, τι προβλέπει το σχέδιο
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο

Σε νέα φάση εμβάθυνσης περνά η αμυντική συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ, καθώς νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων νέων στρατιωτικών βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών σε ελληνικά νησιά. Το σχέδιο φέρει τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», και κατατέθηκε από ομάδα Αμερικανών βουλευτών με έντονο ενδιαφέρον για την ελληνοαμερικανική σχέση, όπως οι Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη.
Σε ποια νησιά σχεδιάζονται οι βάσεις
Αν και η τέταρτη τοποθεσία παραμένει αδιευκρίνιστη, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες:
- Σκύρος
- Λήμνος (σε νησί με ιδιαίτερο γεωστρατηγικό βάρος και στοχοποίηση από την τουρκική πλευρά για αποστρατιωτικοποίηση)
- Κάρπαθος
βρίσκονται ήδη στη λίστα των υποψήφιων σημείων για αμερικανικές εγκαταστάσεις.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας θα ενημερώνει τακτικά το Κογκρέσο με εκθέσεις για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις βάσεις που δύναται να χρησιμοποιηθούν, βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Η προοπτική αυτής της ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας προκαλεί ήδη ανησυχία στην Άγκυρα, με εθνικιστικούς κύκλους να κάνουν λόγο για αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία. Ενδεικτικά, η Λήμνος έχει επανειλημμένα τεθεί στο στόχαστρο από τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία ερμηνεύουν την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων ως στρατηγική περικύκλωσης.
Αντίθετα, από την αμερικανική πλευρά, η ενίσχυση των βάσεων στην Ελλάδα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η βάση στη Σούδα της Κρήτης παραμένει βασικός πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Αλεξανδρούπολη έχει αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στον ανεφοδιασμό των δυνάμεων στην Ουκρανία και την επιτήρηση της Μαύρης Θάλασσας.
Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’50
Η παρουσία των ΗΠΑ ξεκίνησε με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1952, με την Σούδα να αποτελεί έκτοτε διαρκές στρατηγικό σημείο αναφοράς. Στη συνέχεια, προστέθηκαν και άλλες τοποθεσίες, ενώ οι νέες βάσεις στοχεύουν σε:
- Στρατιωτικό συντονισμό και υποστήριξη
- Ανεφοδιασμό και μεταφορά στρατιωτικού υλικού
- Αποτροπή επιθετικών ενεργειών και στρατηγική προβολή ισχύος
- Κοινές ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα
- Ανταπόκριση σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Πηγή: newsbeast
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News