6 σημάδια ότι έχεις βολευτεί υπερβολικά πολύ στη σχέση σου

Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες στη σχέση σου, που μπορείς να πέσεις χωρίς καν να το καταλάβεις, είναι να βολευτείς με έναν τρόπο που να αρχίσεις να θεωρείς δεδομένα πρόσωπα, καταστάσεις και συνθήκες.

σχέση-βόλεμα Φωτογραφία από Lê Đức (pexels.com)

Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες, στην οποία μπορείς να πέσεις χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις, όταν ξαφνικά τα πάντα βρουν μία ροή μέσα στη σχέση ή τον γάμο σου, είναι να βολευτείς με έναν τρόπο που να θεωρείς δεδομένα πρόσωπα, καταστάσεις και συνθήκες.

Κάτι που προφανώς, σε βάθος χρόνου, δε μπορεί να σου προσφέρει εξέλιξη εντός και εκτός της σχέσης, ουσιαστική επαφή και σύνδεση με τον άνθρωπό σου, αλλά περισσότερο σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία κρίση ή ακόμα και ρήξη.

Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα να βολεύεσαι σε οποιαδήποτε συνθήκη, όση ασφάλεια και εάν σου προσφέρει, γιατί είναι η στιγμή που σταματάς να εξελίσσεσαι και να θες κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου. Και τα πράγματα πάντα μπορούν να είναι πιο όμορφα γύρω μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως βρισκόμαστε σε ένα εμμονικό κυνήγι όλη την ώρα.

Αλλά ακόμα και για να διατηρήσεις κάτι όμορφο, χρειάζεται δουλειά και όχι βόλεμα.

via GIPHY

6 σημάδια ότι έχεις (παρά) βολευτεί στη σχέση σου

Κανείς δεν είναι δεδομένος, αυτό να το θυμάσαι, οπότε εάν αισθάνεσαι πως ίσως και να έχεις βολευτεί κάπως μέσα στη σχέση σου και πλέον δεν κάνεις καμία απολύτως κίνηση για την ατομική και την κοινή σας εξέλιξη, ώρα να δώσεις προσοχή.

Έχεις (παρά) βολευτεί εάν:

1. Έχετε σταματήσει να βγαίνετε ραντεβού

Οι περισσότεροι θα μιλήσουν για την έλλειψη χρόνου ή για το πώς η ζωή αλλάζει μόλις έρθουν τα παιδιά, και μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο θέλω και μπορώ να κατανοήσω αυτά τα επιχειρήματα, όμως από ένα άλλο σημείο και έπειτα μου φαίνονται απλές δικαιολογίες. Είναι πολύ συνειδητή η επιλογή να ζείτε απαραίτητες στιγμές σαν ζευγάρι, ειδικά με την ενέργεια που είχατε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας.

2. Περνάτε χρόνο μαζί, αλλά δεν επικοινωνείτε

Το να κάθεστε στις δύο άκρες του ίδιου καναπέ, χωρίς να ανταλλάσσετε ούτε βλέμμα και με το κινητό στο χέρι αμφότεροι, αυτό δε λέγεται και πολύ περνάω χρόνο με τον σύντροφό μου, γιατί ουσιαστικά δεν έχει απολύτως καμία συναισθηματική σύνδεση αυτή η τακτική. Μπορεί ναι, να είναι απαραίτητο να έχετε και προσωπικό χρόνο, ακόμα και εάν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, όμως η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο συντρόφους προφανώς και αποτελεί τη βάση μίας ευτυχισμένης σχέσης. Δεν είναι χωροταξικό το θέμα, απλά να βρεθείτε στο ίδιο σημείο.

3. Αποφεύγετε να κάνετε δύσκολες συζητήσεις

Αυτό σημαίνει ή ότι βαριέστε να ασχοληθείτε ή ότι βαριέστε να ασχοληθείτε, γιατί δεν έχει και πολύ νόημα να δώσετε παραπάνω σημασία και προσοχή στη σχέση σας. Ακούς κάποιο από αυτά τα σενάρια να είναι θετικό για το μεταξύ σας; Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να μπουν σε μία δύσκολη συζήτηση, γιατί πιστεύουν ότι έτσι απειλείται η ασφάλειά τους, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

σχέση-βόλεμα

Φωτογραφία από Trần Long (pexels.com)

4. Θεωρείτε δεδομένο ο ένας τον άλλον

Μπορεί να έχετε φτάσει σε αυτό το επίπεδο γνώσης ο ένας του άλλου που πλέον να μην αισθάνεστε την ανάγκη να επικοινωνείτε σε βάθος, όμως αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τη σχέση σας εάν ξαφνικά σταματήσετε να ενδιαφέρεστε ο ένας για τον άλλον. Το ιδανικό είναι να ακούμε, να δίνουμε προσοχή και να ξεχωρίζουμε τις στιγμές που ζούμε με τον σύντροφό μας.

5. Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα ο ένας για τον άλλον

Και αυτό μπορεί ως έναν βαθμό να είναι πραγματικότητα. Μπορεί όντως να έχει φτάσει η σχέση σας στο σημείο να γνωρίζεστε λες και είχατε μεγαλώσει μαζί από πιτσιρίκια. Το ζήτημα είναι όμως, πως διαρκώς αλλάζουμε ως άνθρωποι. Μπορεί η βάση μας να είναι ίδια, όμως όσο περνάνε τα χρόνια, μπορεί να αλλάζουμε συνήθειες, σκέψεις, τακτικές, οπότε είναι καλό να κάνει ο ένας με τον άλλον ένα γενικό catch up ζωής και mindset.

6. Επικοινωνείτε για τα πρακτικά μόνο

Ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς, ποιος θα βγάλει τα σκουπίδια, ποιος θα μαγειρέψει, πού θα κάνετε γιορτές, πού θα πάτε διακοπές, όλα αυτά τα καθημερινά και απλά, που γίνονται ρουτίνα με το πέρασμα του καιρού και «τρώνε» από την ενέργειά σας ως ζευγάρι. Εάν αρχίζει αυτή η επικοινωνία να μοιάζει λες και μιλάς στον συγκάτοικό σου και όχι στον σύντροφο ή τον σύζυγό σου, πάρτε το όλο από την αρχή. Μη φοβηθείτε να δομήσετε ξανά τη σχέση σας από την αρχή, ειδικότερα σε ένα πλαίσιο συναισθηματικής ασφάλειας που θεωρητικά έχετε ήδη κατακτήσει.

 

Με πληροφορίες από purenow.com