Πάτρα: Στο δημοτικό συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 – Πολιτική η εισήγηση του Π. Μελά

Πολιτική η εισήγηση του αντιδημάρχου Έργων Παναγιώτη Μελά για το τεχνικό πρόγραμμα του 2024

Τεχνικό πρόγραμμα

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων, για το 2024, το οποίο και συζητείται αυτή την ώρα.

Εισηγητής του θέματος, είναι ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων αποτελεί το σχεδιασμό των έργων και μελετών που θα προχωρήσει και θα υλοποιήσει ο Δήμος το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες του πατραϊκού λαού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΤΡΙΤΣΗΣ κλπ) με την ταυτόχρονη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, ο πληθυσμός του Δήμου, έχει διαμορφωθεί στους 213.984 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά τη συνένωσή του με τους Πρώην Δήμους Παραλίας, Μεσσάτιδας, Βραχνεΐκων και Ρίου, καταλαμβάνει συνολική έκταση που αγγίζει τα 334 τ.χλμ.

Ο Δήμος Πατρέων απασχολεί μαζί με τα Νομικά του Πρόσωπα λίγο περισσότερους από 900 εργαζόμενους (μόνιμους και ΙΔΑΧ), με τις κενές οργανικές θέσεις να είναι εκατοντάδες και την υποστελέχωση να μεγαλώνει λόγω και των συνταξιοδοτήσεων. Ως απότοκο αυτής της κατάστασης οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως η Καθαριότητα, η Αυτεπιστασία και το Πράσινο, να μην μπορούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα έπρεπε, ώστε να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες που υπάρχουν σε όλη την έκταση του δήμου μας. Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει τόσο την κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και τις προηγούμενες, που εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., υλοποίησαν μια σειρά αντιδραστικών νόμων, απαγόρευσαν τις προσλήψεις στο δημόσιο και εφαρμόζοντας προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, οδηγώντας σε ομηρία χιλιάδες ανέργων.

Οι νόμοι που διαδοχικά έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, Καποδίστριας (Ν.Δ.), Καλλικράτης (ΠΑΣΟΚ), Κλεισθένης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ),  αλλά και οι πρόσφατοι νόμοι της κυβέρνησης, διαμόρφωσαν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών.

Επί της ουσίας δε μιλάμε πλέον για αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αλλά για κρατική διοίκηση εχθρική απέναντι στο λαό, έναν μηχανισμό της κυβέρνησης και των Υπουργείων που παίζει το ρόλο γραφείου διασύνδεσης των επιχειρηματικών συμφερόντων με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω και πέρα από τα αιρετά σώματα που έχουν ψηφίσει οι πολίτες.

Πάνω από 200 αρμοδιότητες που έπρεπε να είναι κρατική ευθύνη πέρασαν τα τελευταία χρόνια στις Περιφέρειες και τους Δήμους, χωρίς αυτό να συνοδευτεί ούτε καν από επιπλέον χρηματοδότηση και άλλα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, ο προσανατολισμός των έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία κράτους όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των λαϊκών περιουσιών από φυσικές καταστροφές αποδεικνύουν τους στόχους που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι κρατικοί θεσμοί. Είναι εκπληκτική η ταχύτητα, του ίδιου αναποτελεσματικού για το λαό αστικού κράτους, όταν πρόκειται να τρέξουν χρηματοδοτικά πακέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους, επενδύσεις, με επιδοτήσεις εκατομμυρίων βγαλμένα από την άγρια φορολόγηση των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η παντελής έλλειψη έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, η δημοτική οδοποιία, τα πεζοδρόμια, το σχέδιο πόλης.

Κυβέρνηση και περιφέρεια μιλούν για επενδύσεις,  που τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και ταυτόχρονα θέλουν να τους παραχωρηθούν μια σειρά από προνόμια και διευκολύνσεις, αλλά και οικόπεδα «φιλέτα» στο Δήμο Πατρέων, όπως η βόρεια λιμενολεκάνη για την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής.

Χωρίς να λένε κουβέντα για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε μια σειρά μεγάλα έργα και εργοτάξια, αλλά και την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων, με συμβάσεις έργου, μπλοκάκια, εργολαβικούς ή συμβασιούχους και πετσοκομμένα δικαιώματα.

Παράλληλα σχεδιάζουν την παράδοση μια σειρά υπηρεσιών του δήμου όπως η καθαριότητα, η αυτεπιστασία και ο ηλεκτροφωτισμός, στους ιδιώτες, για να μπει ζεστό χρήμα στις τσέπες τους και ο πατραϊκός λαός να χρυσοπληρώνει, ενώ δεν είναι πολύς ο καιρός που η κυβέρνηση της ΝΔ με νομοσχέδιό της έκανε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι προτεραιότητες που βάζει ο καθένας, ο προσανατολισμός των έργων που ζητάει κανείς να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, ακόμη και από ιδίους πόρους. Άλλωστε όλα είναι λεφτά των εργαζομένων, του λαού, που προκύπτουν από τη διπλή και τριπλή φορολογία, τη φοροαφαίμαξη με κάθε τρόπο, όταν μάλιστα το 95% του συνόλου των φόρων πληρώνονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Δημοτική Αρχή της Πάτρας σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τα μέτρα ανακούφισης της πλειοψηφίας του λαού, στοχεύοντας και διεκδικώντας όλα τα αναγκαία έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος .

Όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, να μην πιέζεται από φορομπηχτικές πολιτικές. Παρά το δύσκολο και ασφυχτικό πλαίσιο λειτουργίας, παράγεται τεράστιο έργο, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, αλλά και με πρωτοπόρους τους εργαζομένους μας που κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και την προηγούμενη χρονιά, τόσο στις καθημερινές ανάγκες, όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, όπου μαζί με τα μηχανήματα του δήμου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αποκατάστασης ζημιών και σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους.

Μαζί με την υποστελέχωση των Δήμων, εμπόδιο και η υποχρηματοδότηση. Οι Δήμοι θα έπρεπε να παίρνουν το 12% του ΦΠΑ, το 11,7% του ΕΝΦΙΑ και το 20% από τη φορολογία. Με βάση αυτά ο Δήμος Πατρέων θα έπρεπε να χρηματοδοτείται με 91 εκατ. , αλλά τελικά του αποδίδονται μόνο 24 εκατ. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα τα παρακρατηθέντα, που είναι χρήματα από την τσέπη του λαού μας, που έχουν πληρωθεί και πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, και μάλιστα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τις λαϊκές οικογένειες, και κόντρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων με τα χρήματα αυτά. Θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά, και όλων όσων δικαιούται ο Δήμος μας.

Τα προβλήματα για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην πόλη μας ολοένα και μεγαλώνουν. Το κύμα ακρίβειας σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ολοένα και μεγαλώνει, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και την ενέργεια είναι συνεχείς, οι πλειστηριασμοί είναι προ των πυλών, με χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφού είναι χαρακτηριστικό πως για το 60% των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των πρώτων 19 ημερών του μήνα, το 72,7% των νοικοκυριών μείωσε δαπάνες εξαιτίας των αυξήσεων τιμών στα τρόφιμα, ενώ 6 στους 10 μισθωτούς έχουν μισθό κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά. Χιλιάδες αυταπασχολούμενοι και εμποροβιοτέχνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με το νέο νομοσχέδιο να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μαγαζιών και των γραφείων τους.

Όλοι μας είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την ανύπαρκτη σχεδόν ΠΦΥ, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κανονικότητα το «φακελάκι», απλησίαστα τα φάρμακα και αποψιλώνει τα νοσοκομεία με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, την ώρα που στερούμαστε βασικών υποδομών, όταν μόνο εδώ στην πόλη μας έχουμε 2 νοσοκομεία, το «Νοσημάτων Θώρακος» και το «409» που μένουν κλειστά με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που τους έβαλε λουκέτο.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη στρατηγική της «γκριζοπράσινης» μετάβασης της ΕΕ που σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους και την ακρίβεια να τρώει την ίδια τους τη σοδειά.

Οι μαθητές, οι φοιτητές και οι λαϊκές οικογένειες βλέπουν την απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας να κλιμακώνεται με το νέο νομοσχέδιο τερατούργημα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να σπιλώσει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των μαθητών για πτυχία με αξία, την ώρα που κυριολεκτικά κλέβει τον κόπο τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.

Όλα μπαίνουν στο ζύγι «κόστους-οφέλους» για την Περιφέρεια, την κυβέρνηση, την ΕΕ, αφού πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένες «ανάγκες» που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.  Το ίδιο ζύγι μπαίνει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, στην προστασία από τις πλημμύρες, τις πυρκαγίες και τους σεισμούς, στις ανάγκες για σχολική στέγη, στην αναψυχή του λαού μας, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ότι δεν αποφέρει κέρδος για βιομηχάνους, εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους, μένει να ρημάζει, δεν είναι επιλέξιμο ή περνάει σε ιδιώτες για να αποδώσει κέρδη και να ενισχύσει τους δημοσιονομικούς δείκτες.

Στην άλλη πλευρά οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα 11 δισ. το 2023 και οι 5 μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι είχαν πάνω από 1,6 δισ. κέρδη (2022), οι τράπεζες εδώ και 10 χρόνια δεν πληρώνουν φόρους, ενώ οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες το 2024 αναμένεται να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ του 2022.

Τα κρατικά ταμεία είναι γεμάτα όταν πρόκειται για τα F35 -που στοίχησαν 9δις, τις φρεγάτες που στέλνονται με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας και τη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ που δολοφονεί αμάχους και παιδιά στη Παλαιστίνη. Το ίδιο γεμάτα είναι για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών, με λεφτά από τις τσέπες του λαού μας που αδειάζουν για να γεμίσουν των «επενδυτών».

Το ζήτημα είναι τελικά ποιανού τις ανάγκες υπηρετούν τα διάφορα έργα και χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες ή υπηρετούν την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη των λίγων; Και σε αυτό το ερώτημα η Δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει απαντήσει όλα αυτά τα χρόνια, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Κόντρα στην συνολικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους Δήμους,  τις διαφορές και τις «κόντρες» μεταξύ επιχειρηματιών, τη γραφειοκρατία και τις κανονιστικές εταιρειών που μπλοκάρουν τη ροή έργων, αναδεικνύοντας και το πρόβλημα του τρόπου υλοποίησης των έργων Δήμων και Περιφερειών, κόντρα στη λογική της χρηματοδότησης των δήμων με ίδια έσοδα, δηλαδή με επιπλέον φορολεηλασία των δημοτών, την ώρα που οι ΚΑΠ συρρικνώνονται με τα νέα χαράτσια που φορτώθηκαν στους Δήμους συνεχίζουμε με το ίδιο κριτήριο.  Απαντώντας στην προσπάθεια να μπουν οι ιδιώτες από το παράθυρο σε μία  σειρά υπηρεσιών, προσπάθεια που πλασάρεται με διάφορους τρόπους όπως  οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» των ΟΤΑ.

Συνολικά σαν Δημοτική Αρχή, κάναμε προσπάθεια να ιεραρχούμε έργα που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες ή διευκολύνουν γενικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας. Υλοποιήσαμε έργα και σε σύγκρουση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, που πολλές φορές πραγματοποιήθηκαν με ίδια μέσα και πόρους. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε εργαλείο, ώστε να υλοποιούνται έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου, της υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, που δίνει τον καλύτερό του εαυτό, θα συνεχίσουν να προχωρούν μελέτες και έργα, είτε με ιδίους πόρους, είτε μέσω προγραμμάτων που θα δίνουν ανάσες ανακούφισης στον πατραϊκό λαό. Είναι εκατοντάδες τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, που είναι σε εξέλιξη, προς δημοπράτηση ή και σε αναμονή ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε όλο το Δήμο Πατρέων, και που κόντρα σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού και ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, θα προχωρήσουν.

Οι διεκδικήσεις για την υπογειοποίηση του τρένου σε όλο το μήκος του αστικού ιστού, για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στην πόλη, για να παραμείνει ελεύθερη οι πρόσβαση στις παραλίες και τους χώρους αναψυχής, η απειθαρχία στους νόμους και την τάξη προκειμένου εκτάσεις που ρήμαζαν όπως το Νότιο Πάρκο και ο Κόκκινος Μύλος να διαμορφωθούν προς όφελος όλων των πατρινών, αλλά και η υπεράσπιση της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου του τόπου μας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας για δουλειά με δικαιώματα και δημόσια και δωρεάν υγεία, η προσπάθεια για παρεμβάσεις με στόχο την κάλυψη των αναγκών για άθληση, πρόσβαση στον πολιτισμό, τις κοινωνικές παροχές, το καθαρό, φθηνό και ποιοτικά ελεγμένο νερό είναι οι «επενδύσεις» και τα έργα που η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να στηρίζει και να υπερασπίζεται καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν, κόντρα στην κατεύθυνση υλοποίησης έργων με γνώμονα τις ανάγκες μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Συγκρουστήκαμε με την εκάστοτε κυβέρνηση για παρεμβάσεις και έργα, δουλέψαμε ως λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στα αντιδραστικά πλαίσια του θεσμού, κόντρα σε κυβερνήσεις και ΕΕ. Διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την πόλη μας και τους ανθρώπους της, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με βάση το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα, δομές Υγείας και Παιδείας δημόσιες και δωρεάν, αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα βρεθούμε μαζί με τον πατραϊκό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία στο δρόμο του αγώνα για κάθε διεκδίκηση, για τα καθημερινά και τα μεγάλα. Όπως βρεθήκαμε στις 10 του Φλεβάρη κάναμε την αρχή με μια πόλη να διεκδικεί αυτά που δικαιούται, έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί τίποτα δεν μας χαρίζεται. Οι αγώνες του πατραϊκού λαού είχαν αποτελέσματα και θα συνεχίσουν να έχουν.

Προτεραιότητα μας είναι η νεολαία και τα παιδιά μας, τα σχολεία τους, ελεύθεροι χώροι για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, χώροι άθλησης και πολιτισμού που να μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την παρούσα περίοδο, διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την περιφέρεια την υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την προστασία του λαού μας και των παιδιών μας, αλλά και έργα υποδομών για την κάλυψη  των σύγχρονων αναγκών μας. Διεκδικούμε:

  • Αναπλάσεις λαϊκών γειτονιών.
  • Την υλοποίηση ολοκληρωμένου δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου, με σύνταξη μελετών στατικής επάρκειας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα τα σχολεία, τις εργατικές κατοικίες, τις δημόσιες δομές υγείας, τις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών και του πρώην ΤΕΙ.
  • Την κατασκευή ενός σύγχρονου, νέου, μεγάλου δικτύου Όμβριων Υδάτων και αντλιοστασίων για την αντιπλημμυρική προστασία της Πάτρας.
  • Να προχωρήσουν άμεσα με ευθύνη του κράτους οι αποζημιώσεις των ιδιοκτησιών, που βρίσκονται στη ζώνη 80 μέτρων εκατέρωθεν του ρήγματος της Αγίας Τριάδας, που έχει κηρυχτεί επικίνδυνη ζώνη με απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Άμεση μετεγκατάσταση των δύο σχολείων, του 13ου και 28ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας που βρίσκονται πάνω στο ρήγμα της Αγίας Τριάδας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς το Υπουργείο για την κατασκευή νέων σχολείων.
  • Κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων στον Άγιο Βασίλειο, στις Ιτιές, τα Καμίνια.
  • την αποκατάσταση ζημιών με ταυτόχρονα έργα προστασίας από τη διάβρωση των ακτών και των παραλιακών περιοχών σε όλη την έκταση του Δήμου.
  • Έργα αντιπυρικής προστασίας στις περιαστικές περιοχές, τα άλση και τα δάση της περιοχής μας.
  • Την ανακατασκευή κι επαναλειτουργία των βοηθητικών κλειστών γηπέδων του σταδίου “Δημήτρης Τόφαλος” και κατασκευή αθλητικού Κέντρου Τοξοβολίας στον περιβάλλοντα χώρο του.
  • Την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου.
  • Την παραχώρηση του τμήματος του εμπορικού λιμένα στο Δήμο Πατρέων.
  • Την παραχώρηση του Ριγανόκαμπου για τη δημιουργία Ανατολικού Πάρκου 140 στρεμμάτων, στο χώρο του πρώην σκουπιδότοπου.
  • Την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα με αγωγό και άμεση σύνδεση όλων των κατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς επιβάρυνση των πολιτών.
  • Καμία συγχώνευση των ΔΕΥΑ.
  • Συντήρηση όλων των υποδομών και κατασκευών του Δήμου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο σχολικής στέγης και κατασκευή νέων σχολείων.

 

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2024

Στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2024 περιλαμβάνονται και είναι σε εξέλιξη πάνω από 290 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 250εκ ευρώ. Έργα και μελέτες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτήρια και σχολεία, χώρους αθλητισμού,  δρόμους και πολεοδομικές παρεμβάσεις αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη. Όπως φαίνεται και στους πίνακες.

Διανύοντας τον 10ο χρόνο μας ως Δημοτική Αρχή συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και θα καταβάλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του πατραϊκού λαού, τη διαμόρφωση κοινόχρηστων και δωρεάν χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, τη διεκδίκηση έργων για την ασφάλεια όλων όσων εργάζονται, φοιτούν και γεμίζουν τον ελεύθερο τους χρόνο στα κτίρια και τις υποδομές του Δήμου Πατρέων».