Αμερικανικές Εκλογές: Οι επιπτώσεις μιας επανεκλογής Τραμπ, οι πιθανότητες και οι κρίσιμες πολιτείες

Τι θα συμβεί όμως αν ούτε η Κάμαλα Χάρις ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στις 5 Νοεμβρίου;

ΤΡΑΜΠ - ΧΑΡΙΣ

Κορυφώνεται η αγωνία μεταξύ της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ με τα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων να παίρνουν «φωτιά», λίγες ώρες μόνο από τις αμερικανικές εκλογές.

Κι ενώ απέχουμε στην ουσία μόνο λίγες ώρες από τις αμερικανικές εκλογές, πολλές είναι οι αναλύσεις που έρχονται από διεθνή μέσα για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που ένας από τους δύο υποψηφίους, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ πάρουν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Το τοπίο των επόμενων ημερών επιχειρεί να χαρτογραφήσει το Politico, το οποίο χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εφιαλτική για την Ευρώπη.

Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση που Χάρις και Τραμπ κερδίσουν ίσο αριθμό εκλεκτόρων

Ήδη, κορυφαία στελέχη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη μεγάλη επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους από όλη την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος γι’ αυτό το ενδεχόμενο και συγκεκριμένα για μία από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές στην αμερικανική ιστορία, όπως γράφει το Politico.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες η Κάμαλα Χάρις να είναι η μεγάλη νικήτρια, με την ενδεχόμενη εκλογή της να είναι σε μεγάλο βαθμό μία συνέχεια του status quo. Αντίθετα, μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλούσε ένα κύμα πανικού σε «μία ήπειρο χωρίς πηδάλιο που ήδη αγωνίζεται να πλοηγηθεί ανάμεσα σε δύο πολέμους στην περιφέρειά της».

Ενθάρρυνση Πούτιν για εμπορικό πόλεμο

Ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβιώσει από μία προεδρία Τραμπ. Μερικοί ηγέτες θα υποστήριζαν ότι βγήκε και ισχυρότερη εξαιτίας αυτού. Αλλά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι γνωστό ότι η επιστροφή του θα ενθάρρυνε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πυροδοτούσε ενδεχομένως έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο και παράλληλα, θα πυροδοτούσε πολιτικό διχασμό σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τραμπ: «Δεν έπρεπε να είχα φύγει» από τον Λευκό Οίκο

Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αδύναμη αυτή τη στιγμή, με μία οικονομία που τραυλίζει. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν διαφορετικός διατηρώντας μία υπεροπτική στάση στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και στις διεθνείς συγκεντρώσεις σε σχέση με τη στάση που είχε την περίοδο 2016-2020.

«Μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν διαφορετική», δήλωσε η Λέσλι Βινζαμούρι, διευθύντρια προγράμματος ΗΠΑ και Αμερικής στο Chatham House, ένα βρετανικό think tank.

«Πλέον δεν υπάρχει Μέρκελ»

Μετά την πρώτη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούσαν να παρηγορηθούν από το γεγονός πως, ό,τι κι αν συνέβαινε πέρα ​​από τον Ατλαντικό, η ίδια η ήπειρος παρείχε σταθερότητα υπό την καθοδήγηση της πανίσχυρης Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Πλέον όμως δεν υπάρχει Μέρκελ. Ο διάδοχός της, Όλαφ Σολτς, μετά βίας κρατά τον συνασπισμό του ενωμένο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει συρρικνωθεί από μία τολμηρή ακροδεξιά.

Ομπάμα: Το «καρφί» για το ρατσιστικό σχόλιο του Τραμπ για τον Αντετοκούμπο

Εν τω μεταξύ, η περιοχή γύρω από την Ευρώπη «φλέγεται». Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή τραβούν την προσοχή των ηγετών και εξαντλούν τους δυτικούς στρατιωτικούς και οικονομικούς της πόρους. Χωρίς τη συνέχιση της υποστήριξης από την Ουάσιγκτον, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το πόσο ακόμη η Ουκρανία θα μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Φόβοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στο Λονδίνο, η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ ανησυχεί ότι ο Τραμπ θα τραβήξει το χαλί κάτω από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κόβοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ή εξαρτώντας την από άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες που θα εκχωρούσαν εδάφη στη Μόσχα.

Η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών εάν αναλάβει την εξουσία αντιμετωπίζεται με παρόμοια σοβαρότητα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η βοήθεια θα μπορούσε να σταματήσει εν μία νυκτί», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο Πούτιν θα θέλει να το εκμεταλλευτεί και να πει ότι παίρνω το Ντονμπάς, την Κριμαία και μετά θα πάρω τον χρόνο μου πριν την επόμενη φορά».

Τραμπ: Ψεύτικες οι δημοσκοπήσεις που μειώνουν τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων

Η Γαλλία υπό το φόβο μιας κυβέρνησης Τραμπ παροτρύνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ψηφοφόρους στο Ουισκόνσιν να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε στο Politico ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας Μπέντζαμιν Χαντάντ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, υποστηρίζουν την εξάσκηση των στρατευμάτων τους τα τελευταία δύο χρόνια. Και όμως, εκτός από την Πολωνία, λίγοι το έχουν καταφέρει να το κάνουν πραγματικά.

Χάρις - Τραμπ

Reuters

Τι θα σημάνει ένας εμπορικός πόλεμος

Ωστόσο, στη περίπτωση που τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ πάρει ξανά τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο, προκύπτει και μία δεύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων. Προβληματίζονται είναι ότι ο Τραμπ θα αναζωπυρώσει έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο. Έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς από 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ για να φέρει τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση πίσω. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αποκάλεσε «μίνι Κίνα» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι εμπορικοί αξιωματούχοι είπαν πρόσφατα στους πρεσβευτές της ΕΕ ότι θα είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε πιθανές εμπορικές διαμάχες εάν χρειαστεί. Στο Λονδίνο, επίσης, ο κίνδυνος ενός αναζωπυρωμένου εμπορικού πολέμου παίζει επίσης στο μυαλό της ομάδας του Στάρμερ. Όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, οι Βρετανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν ο Τραμπ κερδίσει και αποφασίσει να ακολουθήσει τις απειλές του για τους δασμούς.

Ο Τραμπ έχει προτείνει δασμούς 100% σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα, κάτι που θα ήταν καταστροφικά νέα για χώρες με σημαντικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η γερμανική οικονομία, για παράδειγμα, που ήδη δυσκολεύεται, θα υποστεί πλήγμα -0,23% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ως αποτέλεσμα των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το London School of Economics (LSE).

Ο ανταγωνισμός που θα μπορούσε να προκληθεί από έναν εμπορικό πόλεμο δεν θα είχε μόνο οικονομικό αντίκτυπο. Όσον αφορά την ασφάλεια, το Λονδίνο ήταν παραδοσιακά ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Όμως οι πολιτικές εντάσεις εμφανίζονται ήδη.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης του Στάρμερ είναι ήδη προβληματικές. Ο Ρεπουμπλικάνος επέκρινε το «ακραίο αριστερό» Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ επειδή έστειλε ακτιβιστές στην εκστρατεία της Χάρις στις εκλογές, ισχυριζόμενος ότι ισοδυναμούσε με ξένη παρέμβαση στην αμερικανική δημοκρατία. Η εκστρατεία του έχει καταθέσει νομική καταγγελία κατά του κόμματος με ισχυρισμό «ξένη παρέμβαση».

Το ρεκόρ του Τραμπ στη Μέση Ανατολή είναι ένας άλλος λόγος για τους Ευρωπαίους να ανησυχούν. Στην πρώτη του θητεία, απέρριψε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα έβλεπε την επιστροφή της πολιτικής της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πιθανότητα άμεσων χτυπημάτων στο Ιράν και στοχευμένες δολοφονίες», σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης θα ήταν να αποκαταστήσει την αποτροπή, ο κίνδυνος μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης θα αυξανόταν».

Πίεση στην ίδια την Ευρώπη

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που απασχολεί την ΕΕ είναι η πίεση που θα ασκούσε μία δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στην ίδια την Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico. Στις ΗΠΑ είναι ο πιο διχαστικός πολιτικός της εποχής. Διαχωρίζει επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μεταξύ τους, ένας παράγοντας που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο τον συντονισμό οποιασδήποτε απάντησης σε επίπεδο ΕΕ για το εμπόριο ή την ασφάλεια για τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες σε Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι ενδέχεται να αποκρούσουν τη νίκη του Τραμπ. Αλλά οι αυταρχικοί και οι ηγέτες της σκληρής δεξιάς της Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, θα το δουν ως δικαίωση των θέσεων τους.

Ο Όρμπαν ήταν τακτικός σε συγκεντρώσεις υπερσυντηρητικών στις ΗΠΑ που κυριαρχούσε ο Τραμπ. Αυτό οδήγησε μερικούς να εικάζουν ότι μπορεί να χαρεί και να του δώσει γρήγορα τα συγχαρητήρια ακόμα κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

Όσο για τη Μελόνι, οι σύμμαχοί της στη Ρώμη λένε ότι θα ήταν τέλεια θέση για εκείνη να ενεργήσει ως ο ψίθυρος του Τραμπ στους Ευρωπαίους.

Ο Αντρέα Ντι Τζιουζέπε, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τους Ιταλούς στη Βόρεια Αμερική και μέλος του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ θα ήταν ευπρόσδεκτη από τη Ρώμη.

«Αν ο Πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται έναν ενδιάμεσο με την Ευρώπη, ποιος καλύτερος από τη Τζόρτζια Μελόνι;» είπε ο Ντι Τζουζέπε. «Είναι Τραμπίστρια από την πρώτη ώρα».

Ακόμη και στη Γερμανία, ορισμένοι βλέπουν ευκαιρία σε μια νίκη Τραμπ. Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ιδιωτικά ότι ο συνασπισμός του καγκελαρίου Σολτς θα ήταν πιο πιθανό να διαλυθεί εάν κερδίσει η Χάρις.

Τι δείχνουν οι στοιχηματικές

Στο χορό των προβλέψεων έχουν μπει και οι στοιχηματικές εταιρείες, Stoiximan και Novibet να «δίνουν» τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, στη Stoiximan ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται νικητής με επίδοση 1.70 έναντι της Κάμαλα Χάρις με 2.20.

Αμερικανικές εκλογές Αμερικανικές εκλογές

Νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν οι προβλέψεις και στη Novibet, με επίδοση 1.70, ενώ η Καμάλα Χάρις συγκεντρώνει επίδοση 2.25.

Τι θα γίνει αν κερδίσουν τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων

Διακόσιοι εβδομήντα εκλέκτορες απαιτούνται για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρόεδρος τις αμερικανικές εκλογές, τι θα συμβεί όμως αν ούτε η Κάμαλα Χάρις ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στις 5 Νοεμβρίου;

Το ενδεχόμενο, που προκαλεί άγχος στους Αμερικανούς οι οποίοι ήδη ανησυχούν για την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών όπου θα μονομαχήσουν Κάμαλα Χάρις και Ντόνανλτ Τρανπ, είναι θεωρητικά σχεδόν αδύνατο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, σε αυτή την περίπτωση το Κογκρέσο θα αναλάβει να εκλέξει τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκλέξουν τον πρόεδρο και της Γερουσίας τον αντιπρόεδρο.

Προκειμένου οι δύο υποψήφιοι να συγκεντρώσουν 269 εκλέκτορες έκαστος, σε σύνολο 538, θα πρέπει η Χάρις να κερδίσει στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια και ο Τραμπ να κερδίσει στη Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και μία εκλογική περιφέρεια που παραδοσιακά ψηφίζει Δημοκρατικούς στη Νεμπράσκα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα σχεδόν απίθανο σενάριο, το οποίο έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824.

Πώς ακριβώς θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου 2025, σε περίπτωση ισοψηφίας;

«Κάθε πολιτεία, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της, έχει μία ψήφο», διευκρινίζει το Congressional Research Center.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές, αλλά μια αντιπροσωπεία των βουλευτών του κόμματος που έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε πολιτεία: το Άινταχο, δηλαδή, με τους δύο βουλευτές του θα έχει μία ψήφο, όπως και η Καλιφόρνια με τους 52 βουλευτές.

Καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ είναι 50, ο υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 26 ψήφους για να κερδίσει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο θα οξύνει την ένταση στις ΗΠΑ μια τέτοια διαδικασία, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί ήδη πιστεύουν ότι έχουν γίνει παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πολιτείες – κλειδιά που βγάζουν πρόεδρο

Πρόκειται για τις «swing states», τις «αμφίρροπες πολιτείες» ή αλλιώς τις πολιτείες – κλειδιά που θέλουν πάση θυσία να κερδίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι.

Ποιες είναι αυτές; Η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν. Αυτές οι πολιτείες κρατούν φέτος τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου.

Αυτό που τις κάνει ιδιαίτερες είναι ότι δεν έχουν σταθερή κομματική προτίμηση, όπως συμβαίνει με τις «παραδοσιακά» Δημοκρατικές ή Ρεπουμπλικανικές πολιτείες και μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

αμερικανικές εκλογές

This combination of photos shows Vice President Kamala Harris, left, on Aug. 7, 2024 and Republican presidential candidate former President Donald Trump on July 31, 2024. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι «swing states»

Οι swing states τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

Και ακριβώς επειδή αυτές οι πολιτείες αυτές είναι καθοριστικές για το ποιος θα ξεπεράσει το όριο των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων και θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, οι υποψήφιοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και πόρους σε αυτές, προσπαθώντας να κερδίσουν τις ψήφους τους.

Αυτή η στρατηγική ενισχύει τη σημασία των ψήφων σε συγκεκριμένες πολιτείες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ψήφος των ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές έχει περισσότερο βάρος από άλλες.

Ως εκ τούτου, και οι δύο εκστρατείες έχουν στοχεύσει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε αυτές τις πολιτείες.

Αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν βομβαρδιστεί με τηλεφωνήματα από ρομπότ, με SMS, με επισκέψεις πολιτικών, διαφημιστικά πόστερ, φυλλάδια και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι αντίπαλες εκστρατείες προσπαθούν να επηρεάσουν το μικρό κομμάτι του εκλογικού σώματος που μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από τις 22 Ιουλίου έως τις 8 Οκτωβρίου, 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα πλέον των 1,3 δισ. δολαρίων των προεδρικών διαφημιστικών δαπανών ήταν στις αμφίρροπες πολιτείες, σύμφωνα με το AdImpact, το οποίο παρακολουθεί την πολιτική διαφήμιση.

Περίπου 279 εκ. δολάρια ξοδεύτηκαν μόνο στην Πενσιλβάνια, ακολουθούμενα από περισσότερα από 200 εκ. δολάρια στο Μίσιγκαν.

Περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της κας Μπρόουερ, στα περίχωρα του Ντιτρόιτ, ο 50χρονος αρχιτέκτονας Τόμας Μίλερ, ο οποίος υποστηρίζει την Αντιπρόεδρο Χάρις, έχει παρόμοια αντίρρηση για τις πολιτικές διαφημίσεις στο YouTube.

«Κάθε διαφήμιση πριν από κάθε βίντεο που βλέπω είναι είτε με τον (πρώην πρόεδρο) Ομπάμα είτε με την Κάμαλα», είπε ο κ. Μίλερ.

«Ομως εάν βάλω να δω οτιδήποτε με πυροβόλα όπλα ή μαχαίρια ή άλλο σχετικό… τείνουν να έχουν τον Τραμπ, οι διαφημίσεις του Τραμπ ρίχνονται εκεί», πρόσθεσε.

Οι 7 «αμφίρροπες πολιτείες» στη φετινή αναμέτρηση

Στις φετινές αμερικανικές εκλογές οι ακόλουθες πολιτείες θεωρούνται swing states (σε παρένθεση ο αριθμός των εκλεκτόρων):

  • Πενσιλβάνια (19)
  • Τζόρτζια (16)
  • Βόρεια Καρολίνα (16)
  • Μίσιγκαν (15)
  • Αριζόνα (11)
  • Ουισκόνσιν (10)
  • Νεβάδα (6)

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times η διαφορά ανάμεσα στην Χάρις και στον Τραμπ η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν κρίνεται στον πόντο.

Η δημοσκόπηση έδειξε την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις με οριακό προβάδισμα στη Νεβάδα, στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ελάχιστα στην Αριζόνα.

Τα ποσοστά των δύο υποψηφίων καταγράφουν μικρή διαφορά στο Μίσιγκαν, στη Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 7.879 πιθανών ψηφοφόρων σε επτά πολιτείες από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το newsit, στις επτά πολιτείες, οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων βρίσκονται εντός του 3,5% που είναι το ποσοστό στατιστικού λάθους.

Η πιο κρίσιμη από τις κρίσιμες Πολιτείες θα είναι η Πενσιλβάνια. Με 19 εκλεκτορικές ψήφους συχνά αποτελεί βαρόμετρο για τη συνολική πορεία της εκλογής. Όποιος επικρατήσει εκεί, θα είναι κατά 90% πιθανόν να εξασφαλίσει την προεδρία. Ωστόσο και εκεί η κούρσα διαφαίνεται αμφίρροπη, αν και ο Τραμπ παρουσιάζεται να διατηρεί προβάδισμα.

Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Το Ουισκόνσιν, με πιο μικρό πληθυσμό, είναι επίσης στρατηγικά σημαντικό καθώς μπορεί να κρίνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Όσον αφορά στην Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μίσιγκαν και τη Τζόρτζια, που, παρόλο που παραδοσιακά ήταν Ρεπουμπλικανικές, στις τελευταίες εκλογές παρουσίασαν ισχυρή δημοκρατική δυναμική. Η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων και η αύξηση συμμετοχής συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων ενισχύουν την αβεβαιότητα και την πολιτική σημασία αυτών των περιοχών, καθιστώντας τες πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Ο 36χρονος βομβιστής των Αμπελοκήπων κλειδοκράτορας του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου

Πάτρα: Στη ΜΕΘ γυναίκα μετά από σοβαρό επεισόδιο με πρώην σύντροφο της

Στα πρόθυρα διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ με τα αποτελέσματα, τι λέει η κάθε πλευρά

Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση που Χάρις και Τραμπ κερδίσουν ίσο αριθμό εκλεκτόρων

Παρίσι: Επίθεση με τσεκούρι σε σιδηροδρομικό σταθμό, τουλάχιστον 4 τραυματίες