Αποκάλυψη «βόμβα» για τον τουρκικό στρατό: Τεράστιες ελλείψεις σε μάχιμους και εξοπλισμό
Σύμφωνα με το έγγραφο οι Τούρκοι στρατιωτικοί διοικητές εκφράζουν ανησυχία για τα προβλήματα του στρατού επιχειρησιακό και υλικοτεχνικό επίπεδο και ζητούν άμεσες και αναγκαίες λύσεις.
Απόρρητη έκθεση του τουρκικού στρατού που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, αποκαλύπτει ο στρατός και ιδιαίτερα στις χερσαίες δυνάμεις υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από έτοιμους μάχιμους σε ενδεχόμενο συναγερμό πολέμου, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις στον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό για κάποια αποστολή.
Τεράστια προβλήματα
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να λύσουν προβλήματα. Παράλληλα, θίγονται ζητήματα έλλειψης εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδων αντιπυραυλικής προστασίας, συστημάτων ακρίβειας καθοδήγησης καθώς και την απόκτηση πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Την ίδια ώρα, η έλλειψη δυναμικού αποτελεί νέο πλήγμα για τις χερσαίες δυνάμεις.
«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατευμένοι στρατιώτες δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων. Η κατάσταση δεν φαίνεται δυνατόν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι τα όσα συνέβησαν στο επίπεδο μείωσης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές.
Η αγωνία των διοικητών
Σύμφωνα με το έγγραφο οι Τούρκοι στρατιωτικοί διοικητές εκφράζουν ανησυχία για τα προβλήματα του στρατού επιχειρησιακό και υλικοτεχνικό επίπεδο και ζητούν άμεσες και αναγκαίες λύσεις.
«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία μας προτεραιότητα, ως Χερσαίες Δυνάμεις, θα πρέπει να είναι να βρούμε μία λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα» αναφέρεται στην έκθεση.
Πού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις – Ανάμεσα και τα ελληνικά σύνορα
Μάλιστα στο έγγραφο υπάρχουν και προβλέψεις για το που οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, σε περιορισμένης κλίμακας εμπλοκή, όπως κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Επίσης, υπήρξε πρόβλεψη για συνέχιση της αστάθειας στη Συρία και το Ιράκ, χωρίς να αποκλείεται να δημιουργηθεί νεκρή ζώνη. Επίσης, αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τη Ρωσία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα ενάντια στη ρωσική απειλή, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί για εκπαιδευτικά προγράμματα σε ξένες χώρες.
«Μεγάλες οι ανάγκες λίγοι οι στρατευμένοι»
Λόγω των παραπάνω το έγγραφο υποστηρίζει ότι η ζήτηση για χρήση χερσαίων δυνάμεων αναμένεται να αυξηθεί.
Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι δεσμευμένο σε πολεμικές εμπλοκές που προέρχονται από τη φύλαξη των συνόρων και τον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων, κάτι που δυσκολεύει την αναδιάρθρωση του στρατού. Γι’ αυτό προτείνεται ότι τέτοια καθήκοντα μπορούν να μεταφερθούν στην αστυνομία των συνόρων και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Με τον τρόπο αυτό, θα αποδεσμευτούν στρατεύματα για τις Χερσαίες Δυνάμεις.
Αποτυχία υπάρχει και στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του στρατεύματος στις χερσαίες δυνάμεις, που ξεκίνησε προ δεκαετίας. Το αποτέλεσμα είναι η αβεβαιότητα μεταξύ των μονάδων και η αποτροπή των απαιτούμενων επενδύσεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Αναδιαμόρφωση 35 ταξιαρχιών
Στην έκθεση προτείνεται η αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που έχουν οι Χερσαίες Δυνάμεις, πλην αυτής που σταθμεύει στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ειδικότερα, προτείνεται ο ανασχεδιασμός 15 ταξιαρχιών -πέντε καταδρομέων και δέκα τεθωρακισμένων – για να είναι ετοιμοπόλεμος στο υψηλότερο επίπεδο. Όλες θα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες οπλίτες. Επίσης, άλλες 15 ταξιαρχίες θα ανασχεδιάζονταν με στόχο να είναι ετοιμοπόλεμες σε διάστημα 1-3 μηνών.
Για τις υπόλοιπες πέντε ταξιαρχίες, η έκθεση προτείνει αναδιάρθρωση που να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης που θα είναι έτοιμες για μάχη σε διάστημα 3-6 μηνών. Σε αυτές θα γίνεται και η εκπαίδευση για ξένο στρατιωτικό προσωπικό και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ή αναδιάρθρωση στρατιωτικών δυνάμεων για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη, που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία.
Πότε συντάχθηκε η έκθεση
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η συρρίκνωση του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν. Αντίθετα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε χωρίς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Χερσαίων Δυνάμεων. Η έκθεση δεν φέρει ημερομηνία.
Με βάση τις ενδείξεις, εκτιμάται ότι χρονολογείται από το 2015. Κι αυτό επειδή αναφέρει ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές θα υποβληθούν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2015. Παράλληλα, η έκθεση συντάχθηκε σε επίπεδο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσες αλλαγές έγιναν στις Χερσαίες Δυνάμεις έκτοτε. Ορισμένες από τις προβλέψεις για την προοπτική ασφάλειας στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν. Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ. Περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή υπήρξε στη Λιβύη και στον Καύκασο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News