Comfort zone – 5 λόγοι για να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου
Οι άνθρωποι κάνουν διαρκώς δύσκολα πράγματα, παίρνουν αποφάσεις που στην αρχή τους φοβίζουν και όμως, καταφέρνουν να επιβιώνουν και να ευδοκιμούν.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, τις τελευταίες ημέρες αναρωτιέμαι εάν έχω βρει πλέον έναν ικανοποιητικό ρυθμό στη ζωή μου ή εάν απλά κάπως έχω βολευτεί σε μία ζώνη άνεσης και σε μία ρουτίνα που επαναλαμβάνω καθημερινά τελείως ασυναίσθητα, αποφεύγοντας να σκεφτώ τις χαμένες προοπτικές μου.
Η αλήθεια είναι, κατά πάσα πιθανότητα, κάπου στη μέση, γιατί όντως είμαι άνθρωπος με συγκεκριμένες ρουτίνες, όπως και οι περισσότερες από εμάς. Ακολουθώ την ίδια διαδρομή για τη δουλειά σχεδόν κάθε μέρα, παίρνω τον καφέ μου από την ίδια καφετέρια (όπου πλέον δε χρειάζεται καν να κάνω την παραγγελία μου, ξέρουν ήδη) και έχω το ίδιο πρόγραμμα δουλειάς καθημερινά.
Δε ξέρω εάν είναι τα άστρα, το ζώδιό μου, ο χαρακτήρας μου ή απλά μία πανανθρώπινη αλήθεια, όμως αισθάνομαι ότι που και που χρειάζεται να αλλάζουμε λίγο αυτή τη ζώνη άνεσης.
Πώς μπορεί αυτό να μας ωφελήσει;
1. Βλέπουμε τι μας περιμένει όταν πραγματικά αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε φόβους που μας καθηλώνουν στο ίδιο σημείο και μας περιορίζουν από το να προχωρήσουμε παρακάτω και να κάνουμε το επόμενο βήμα στην εξέλιξή μας. Και όσο περισσότερο σκεφτόμαστε αυτούς τους φόβους, τόσο περισσότερο μένουμε στάσιμοι, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να βουτήξουμε σε ό,τι μπορεί να μας περιμένει στην άλλη πλευρά. Οι άνθρωποι κάνουν διαρκώς δύσκολα πράγματα, παίρνουν αποφάσεις που στην αρχή τους φοβίζουν και όμως, καταφέρνουν να επιβιώνουν και να ευδοκιμούν και όσο κάνεις σταθερά αυτό που φοβάσαι, τόσο καλύτερη γίνεσαι σε αυτό και στο τέλος, νιώθεις απλά την ευγνωμοσύνη που τόλμησες.
2. Παρατηρείς ότι δεν είσαι μόνο ο φόβος σου
Κάθε εμπειρία, απόφαση ή κίνηση που μπορεί να σε φοβίζει, κατά πάσα πιθανότητα κρύβει και την ευκαιρία να νιώσεις και άλλα συναισθήματα που ίσως αγνοείς. Μπορεί σε μία εμπειρία, πέρα από τον αρχικό σου φόβο, να κρύβονται και συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός, η περιέργεια, η επιθυμία και η απόλαυση, οπότε παρατηρώντας και όσα επιπλέον μπορεί να αισθάνεσαι, αυτό σου δίνει ώθηση να μην παραλύεις από τον φόβο.
3. Βγαίνεις από δύσκολες καταστάσεις
Με έναν μαγικό τρόπο, καταφέρνουμε πολύ συχνά να μένουμε σε καταστάσεις που δε μας κάνουν ευτυχισμένες, δικαιολογώντας αυτή την παραμονή με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο ή κάνοντας την ασυνείδητη επιλογή να ζήσουμε λιγότερο ευτυχισμένες, σα να είναι κάτι δεδομένο και απολύτως φυσιολογικό. Το να βγαίνεις από μία κατάσταση που σου είναι γνώριμη, είτε αυτό λέγεται τοξική σχέση, μία καριέρα που δε σε ενθουσιάζει ή το να κόψεις μία κακή συνήθεια που ξέρεις πολύ καλά ότι δεν ωφελεί το σώμα σου, είναι κάτι που σε φοβίζει. Είναι όμως, και κάτι που κρύβει αμέτρητες πιθανότητες που δε ξέρεις ποτέ πού μπορεί να σε οδηγήσουν. Κάτι που θα μάθεις μόνο εάν βγεις από τη ζώνη άνεσής σου.
4. Δείχνεις περισσότερη καλοσύνη και αυξάνεις τα επίπεδα ευτυχίας
Για πολλούς ανθρώπους, οι μικρές κινήσεις καλοσύνης καθημερινά δεν είναι στο μενού των προτεραιοτήτων, είτε λόγω χαρακτήρα είτε λόγω ρουτίνας και βαρεμάρας είτε λόγω κοινωνικού άγχους. Το να χαμογελάσεις όμως, στην ταμία του σούπερ μάρκετ ενώ σου δίνει την απόδειξη ή να ευχηθείς «καλή συνέχεια» στον barista που σου φτιάχνει τον καφέ είναι τόσο μικρές στιγμές και πράξεις καλοσύνης που θα εντυπωσιαστείς από το πόσο μπορούν να φτιάξουν την ημέρα και τη διάθεση ενός άλλου ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα και τη δική σου. Ακόμα και εάν δεν το έχεις συνηθίσει.
5. Κυνηγάς περισσότερο τα όνειρά σου
Ξέρω πολύ καλά πώς είναι να έχεις όνειρα και φιλοδοξίες που μοιάζουν με άπιαστοι στόχοι, χωρίς να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και εάν αξίζει να τολμήσεις το βήμα και ξέρω επίσης, πώς είναι να βολεύεσαι σε ό,τι έχεις και να κάνεις πατ-πατ στην πλατούλα σου, ψιθυρίζοντας μέσα στο κεφάλι σου πως «καλά είσαι, που πας να μπλέξεις τώρα;». Όμως, ποτέ δε ξέρεις εάν αυτό το όνειρο που έχεις είναι τελικά πολύ πιο κοντά από ό,τι φαντάζεσαι και πολύ πιο υλοποιήσιμο από ό,τι σκέφτεσαι εάν δεν κάνεις το βήμα να το κυνηγήσεις, βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής σου. Θα είναι εύκολο; Όχι απαραίτητα. Θα είναι πετυχημένο; Όχι απαραίτητα. Όμως είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις, να τολμήσεις και να μην πετύχει, παρά να αναρωτιέσαι διαρκώς «τι θα γινόταν αν…;».
Με πληροφορίες από yourtango.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News