Διυλιστήριο Ερυμάνθου-Καταγγέλλουν ως προβληματικό έργο εκατομμυρίων ευρώ
«Εκτελούμε εργασίες συντήρησης και προληπτικού ελέγχου πλην όμως τα προβλήματα στο δίκτυο με το σπάσιμο των σωληνώσεων εξακολουθούν να υπάρχουν», είπε ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου, Ν. Κοτσώνης.
Σοβαρές καταγγελίες, υπονοούμενα για επιλογή μη κατάλληλων υλικών και υποσχέσεις ότι το θέμα θα διερευνηθεί σε βάθος για την αναζήτηση των υπευθύνων, που κατέστησαν το έργο της ύδρευσης προβληματικό.
Αυτό ήταν το «μενού» της χθεσινής συνέντευξης τύπου του δημάρχου Πύργου, Π. Αντωνακόπουλου, του προέδρου του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου, Ν. Κοτσώνη και του αντιπροέδρου, Ν. Μαρούντα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του έργου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως σταθμός για την Ηλεία.
Η συνέντευξη τύπου δόθηκε λίγες ώρες μετά τη ζημιά που υπέστη ο κεντρικός αγωγός του διυλιστηρίου στο ύψος του χωριού Πλάτανος και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ο δρόμος που συνδέει τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία και παρακείμενες εκτάσεις.
Ερωτηματικά
«Εκτελούμε εργασίες συντήρησης και προληπτικού ελέγχου πλην όμως τα προβλήματα στο δίκτυο με το σπάσιμο των σωληνώσεων εξακολουθούν να υπάρχουν», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου, Ν. Κοτσώνης. Η συνέχιση των προβλημάτων αυτών «μας οδηγεί σε ερωτηματικά όσον αφορά το είδος και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο 2ο υποέργο», τόνισε ευθέως ο κ. Κοτσώνης. Όπως ο ίδιος εξήγησε, το 1ο υποέργο αφορούσε την κατασκευή του δικτύου μέχρι το Λούβρο ενώ το 2ο την κατασκευή του υπόλοιπου δικτύου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Πύργος. «Για το 2ο υποέργο χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό είδος σωληνώσεων και με διαφορετική μεθοδολογία συνδέσεων απ’ ότι στο 1ο», είπε ο κ. Κοτσώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό αποτελεί τη «ρίζα του κακού».
Έρευνα
Ο δήμος του Πύργου είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει έρευνα-με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων- ώστε να ανακαλύψει τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν το σπάσιμο του κεντρικού αγωγού του δικτύου και να δώσει λύσεις. Αυτό διεμήνυσε ο δήμαρχος του Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος. «Όταν ένα έργο, που είναι καινούργιο, έχει τόσες πολλές βλάβες, τότε τρία πράγματα ελέγχεις, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία. Δεν μπορεί να φταίει κάτι άλλο», είπε ο κ. Αντωνακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανεπάρκεια και οι μικροπολιτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να φορτώνονται στο παρόν.
Μόλις 10 ετών
Το έργο της ύδρευσης απ’ τον Ερύμανθο παραδόθηκε σε λειτουργία το 2012. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν γίνει στην Ηλεία καθώς στοίχισε συνολικά 34.900.000 ευρώ και έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 70.000 κατοίκους, κι άλλους τόσους επισκέπτες, των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να πιούν καθαρό νερό. Εκτός από το διυλιστήριο και τις εγκαταστάσεις, ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος που είναι ο διαχειριστής του έργου διαθέτει δίκτυο αγωγών μεταφοράς νερού μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, υδροδοτώντας τις ευρύτερες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου με κατάληξη σε Κατάκολο και Ιάρδανο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News