Δυτική Αχαΐα – Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος: Λαθραλιεία ή προστασία; – Απαντά ο Βασιλόπουλος

Η λιμνοθάλασσα υπηρεσιακώς αντιμετωπίζεται ως ιχθυοτροφείο (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του, καθότι επίσημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «προστατευόμενη» περιοχή «Natura».

Πρόκοπος

Τρωτά σημεία, που σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν γραφειοκρατικά, επί της ουσίας όμως αφορούν στην ύπαρξη ενός μοναδικού οικοσυστήματος της Δυτικής Αχαΐας, επανέρχονται στο προσκήνιο, λίγους μόνο μήνες μετά τη μίσθωσή του από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Πρόκειται για τη λιμνοθάλασσα «Πρόκοπος», που εντάσσεται στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου –Στροφιλιάς, ωστόσο υπηρεσιακώς αντιμετωπίζεται ως ιχθυοτροφείο (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του, καθότι επίσημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «προστατευόμενη» περιοχή «Natura».

Την περασμένη άνοιξη, που ο χώρος μισθώθηκε για 5 χρόνια, οι εισηγήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΠΔΕ, για υπαγωγή του «Πρόκοπου» σε αυτή – λειτουργικά και ελεγκτικά – δεν έγιναν δεκτές από το Τμήμα Αλιείας Αχαΐας της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να υιοθετηθούν μεν όροι περιβαλλοντικής προστασίας του, χωρίς όμως η τήρηση ή μη αυτών να υπάγεται στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η επιχειρηματική εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας, προτάθηκε να έχει ως προϋπόθεση τη σύνταξη ειδικής μελέτης προστασίας εκ μέρους του ιδιώτη μισθωτή, όμως η προκήρυξη που τελικά εκδόθηκε δεν αποτύπωσε έναν τέτοιο όρο. Δηλαδή το Τμήμα Αλιείας της ΠΔΕ δεν υιοθέτησε την προτροπή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επίσης της ΠΔΕ!

Ενδεικτική της περίπτωσης είναι η ένσταση που καταθέτει στην «Π» ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Είναι, σαν να θέλω ν’ ανοίξω μια καντίνα στην Ακρόπολη, να μου λέει η Αρχαιολογική Υπηρεσία… κάνε αυτό κι εγώ δεν θα το κάνω, αλλά θα κάνω ό,τι μου λέει μια άλλη Υπηρεσία. Είναι σαν να με ελέγχει το ΣΔΟΕ και όχι η Αρχαιολογία»!

Το θέμα, κατά συνέπεια, εύκολα ανάγεται σε πολιτικό, αφού στον «Πρόκοπο», την ίδια στιγμή διαπιστώνεται τεράστια λαθραλιεία, με βάρκες να κινούνται κρυφά και ανεξέλεγκτα. Εξαιτίας αυτού, προτείνεται μάλιστα, για να αποφεύγεται η ενοχοποίηση των νόμιμων μισθωτών – ψαράδων, οι βάρκες τους να βαφτούν με το ίδιο χρώμα, οπότε αν εντοπίζονται κάποιες άλλου χρωματισμού, να υπάρχουν τα ανάλογα μέτρα.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Περιφέρεια να διαχειρίζεται έναν προσταυτευόμενο χώρο σαν να είναι μία απλή υδατοκαλλιέργεια, μία δεξαμενή με κεφαλόπουλα…» υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Βασιλόπουλος: «Μη δημιουργούμε θορύβους και εντυπώσεις»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, μιλώντας για το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ανέφερε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 8/6/21 νομότυπα με μίσθωση στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Αγιο Ιωάννη Αράξου, με σαφείς δεσμεύσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, χωρίς να απαιτούνται περιβαλλοντικοί όροι για ιχθυοτροφική δραστηριότητα. «Μη δημιουργούμε θορύβους και εντυπώσεις. Η τήρηση των όρων ελέγχεται ανελιπώς από το Τμήμα Αλιείας Αχαΐας που ενημερώνει Λιμενικό, ΣΔΟΕ κ.ά. για αστυνόμευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες των μισθωτών» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.