Δυτική Ελλάδα: Έρχεται ο βοριάς και φέρνει 40άρια – Πότε περιμένουμε τον πρώτο καύσωνα

Κάθε μέρα θα ανεβαίνει και λίγο ο υδράργυρος μέχρι να φτάσει στους 40 βαθμούς, στα μέσα της εβδομάδας που έρχεται.

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται ο βοριάς και φέρνει 40άρια - Πότε περιμένουμε τον πρώτο καύσωνα

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από το πρώτο κύμα καύσωνα που θα χτυπήσει την Πάτρα και συνολικά τη Δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία έχει ξεκινήσει να τραβά την ανηφόρα εδώ και λίγες ημέρες και από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανέβει για πρώτη φορά ο υδράργυρος φέτος το καλοκαίρι πάνω από τους 40 βαθμούς.

Ο προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος είχε αναφέρει από το προηγούμενο διάστημα στο pelop.gr ότι από τις αρχές Ιουλίου και κυρίως το δεύτερο ήμισυ του καλοκαιριού θα ζεστάνει αρκετά η ατμόσφαιρα και θα είναι πιο θερμό σε σχέση με το πρώτο μισό.

«Μετά από έναν ασυνήθιστο βροχερό Ιούνιο για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, πλέον η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο πιο πάνω από τις κανονικές τιμές» δήλωσε συγκεκριμένα και εξήγησε για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανεβαίνει διαρκώς από λίγο. Το Σάββατο ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και 35 με 37 βαθμούς Κελσίου με τους ανέμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις της τάξης των 4 με 6 μποφόρ. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και τις επόμενες ημέρες.

Τα δύσκολα όμως, θα έρθουν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς από την Πέμπτη 13 Ιουλίου και προς το τέλος της ίδιας, έρχονται «40άρια». Από τις 16-17 Ιουλίου θα κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος καύσωνας στη Δυτική Ελλάδα με βόρειους ανέμους και θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς. Στα ηπειρωτικά Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Πάτρα στο εσωτερικό ακόμα και 42 βαθμούς, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσει και στους 44 βαθμούς.

Το πρώτο κύμα καύσωνα ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα πολύ πιθανό να συνδυαστεί με ενισχυμένους βοριάδες. Ο λεγόμενος λίβας θα φτάσει στα 4-6 μποφόρ και θα αυξήσει τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Από την αρχή του καλοκαιριού, ο προγνώστης μετεωρολόγος Ν. Θεοδοσόπουλος είχε «προαναγγείλει» πως θα κυλήσουν οι καιρικές συνθήκες από τον Ιούλιο και έπειτα. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι στη Νότια Ελλάδα θα σημειωθούν ελάχιστες έως μηδαμινές βροχές μέχρι τα τέλη του μήνα με τις μέγιστες θερμοκρασίες κάθε ημέρας να μένουν σχεδόν καθημερινά κοντά στους 40 βαθμούς.

Σημείωσε επ’ αυτών των ευρημάτων: «Ιδιαίτερα το δεύτερο ήμισυ του καλοκαιριού θα είναι το πιο θερμό σε σχέση με το πρώτο μισό. Αυτό δείχνουν οι διαθέσιμοι προγνωστικοί χάρτες και τα διαγράμματα. Επίσης, ο Αύγουστος θα είναι σε μέσο όρο τιμών θερμοκρασίας ο πιο θερμός μήνας του καλοκαιριού. Συμπεραίνεται ότι αυτό που λέμε ότι από μέσα Ιουλίου γυρίζει ο καιρός, δεν θα συμβεί φέτος. Αναμένουμε και διαδοχικά κύματα καύσωνα προς το τέλος Ιουλίου και τον Αύγουστο».

Πάντως, με βάση την εποχική πρόγνωση του κ. Θεοδοσόπουλου, και ο Σεπτέμβριος θα είναι θερμός μήνας για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο θα υπάρχει πτώση των θερμοκρασιών.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χθες ζήτησε την προσοχή των πολιτών, καθώς για σήμερα η πρόβλεψη της πολιτικής προστασίας φέρει κίτρινο «συναγερμό» για τους νομούς της Αχαΐας και της Ηλείας.

Με βάση το χάρτη που εξέδωσε η πολιτική προστασία,η Αχαΐα και η Ηλεία ανήκουν στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας και οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα και χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες,στους κτηνοτρόφους και στους μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ