Ερχεται ο Προσωπικός Γιατρός, με πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενή

Ο Προσωπικός Γιατρός έρχεται να αντικαταστήσει τον Οικογενειακό Γιατρό, θεσμός ο οποίος δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και δεν λειτούργησε.

Ερχεται ο Προσωπικός Γιατρός, με πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενή Το θετικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης άκουσε με προσοχή τα όσα του έθεσαν οι εκπρόσωποι των γιατρών για τη λειτουργία της ΠΦΥ

Ο Προσωπικός Γιατρός μπαίνει στο επίκεντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σύμφωνα με τα όσα συζήτησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με τη διοίκηση της Ενωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ την Πέμπτη.

Οπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, ο Προσωπικός Γιατρός έρχεται να αντικαταστήσει τον Οικογενειακό Γιατρό, θεσμός ο οποίος δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και δεν λειτούργησε.

«Η διαφορά είναι ότι εκτός από τις ειδικότητες παθολογίας, γενικής ιατρικής και παιδιατρικής μπορεί να εντάξει κι άλλες ειδικότητες π.χ. καρδιολόγους, εάν υπάρχει χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα κ.ά.» μας μεταφέρει η πρόεδρος της Ενωσης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Το δεύτερο σημαντικό που προωθείται με το καινούργιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης, είναι ότι «δεν θα υπάρχει ανακοπή στην κυκλοφορία του ασθενή εντός της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Εκεί που θα υπάρχει έλεγχος της ροής θα είναι η μεταφορά ασθενών από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι κανένας ασθενής δεν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο χωρίς παραπεμπτικό γιατρού από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή το ΕΚΑΒ».

Ο Υπουργός, στη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενή από κάθε γιατρό αλλά την τελική ευθύνη του φακέλου θα την έχει ο Προσωπικός Γιατρός.

Από την πλευρά τους οι γιατροί τού έθεσαν τρεις βασικές παραμέτρους. «Του θέσαμε το θέμα της αμοιβής. Οτι δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι ανά ασθενή όπως το δρομολογεί το Υπουργείο αλλά κατά πράξη και περίπτωση. Κάθε φορά που ασκεί μία ιατρική πράξη να αμείβεται. Κι αυτό το επισημαίνουμε διότι η λογική του Υπουργείου δεσμεύει τον γιατρό και τον ασθενή. Επίσης, ζητήσαμε να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή όπως και καμία ιατρική πράξη να μην εκτελείται από μη γιατρούς. Ζητήσαμε μέτρα και στο θέμα της άυλης συνταγογράφησης, καθώς έχουμε φτάσει στο σημείο οι ασθενείς να παραγγέλνουν από μακρά τα φάρμακα χωρίς να τους εξετάζει ο γιατρός. Είπαμε ότι πρέπει να επανέλθει η προσωπική επαφή του γιατρού με τον ασθενή. Δεν μπορεί να μπαίνει ο ασθενής στον αυτόματο πιλότο».

Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών επισήμαναν ότι δεν μπορούν να καλούνται να καλύψουν πάγιες και χρόνιες ανάγκες των νοσοκομείων. «Αλλο να προκύψει μία έκτακτη ανάγκη, όπως για παράδειγμα η πανδημία, οπότε οφείλουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, κι άλλο οι πάγιες ανάγκες που υπάρχουν λόγω των κενών που έχει το σύστημα» εξηγεί η κ. Μαστοράκου τονίζοντας:
«Είναι πολύ θετικό ότι ο υπουργός κάθισε και μας άκουσε για όλα τα ζητήματα που του θέσαμε και όπως ανέφερε θα τα λάβει υπ’ όψιν του». Το νομοσχέδιο θα βγει από Δευτέρα στη διαβούλευση.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ