Ερευνα – Πάτρα: «Αγνωστος πόλεμος» με… αμίαντο στο ΚΕΤΧ – Το αποκαλυπτικό έγγραφο ΦΩΤΟ
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», αποκαλυπτει έγγραφο των εργαζομένων στο ΚΕΤΧ Πάτρας, στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Αρχηγείο του Στρατού.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω το αίτημα για άμεση απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κτιρίων του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πάτρας.
Με υπόμνημά του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την «απειλή» που στέκει πάνω από τα κεφάλια πολιτικού, στρατιωτικού προσωπικού και στρατεύσιμων, στο Στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Μουζάκη», στα Σύνορα Πάτρων.
Το έγγραφο με ημερομηνία αποστολής, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, προς τον υπουργό ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα Αντώνη Οικονόμου, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και αρχηγό ΓΕΣ, τον αντιστράτηγο Αγγελο Χουδελούδη κ.λπ., φαίνεται πως έχει μείνει στα «αζήτητα», καθώς μέχρι σήμερα, 22 ημέρες μετά, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση.
Οπως αποκαλύπτει η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», στο επίσημο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά πως αμίαντος και επεξεργασμένα προϊόντα του υπάρχουν σήμερα στις στέγες της ομάδας συντηρήσεως, του Τμήματος Μηχανοδήγησης, στον χώρο των Πλυντηρίων και στα χωρίσματα του Σχολείου Αρμάτων. Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός πως η οποία επιχείρηση μεταφοράς και αντικατάστασης του απαγορευμένου υλικού για τον ανθρώπινο οργανισμό έγιναν, για πρώτη φορά, πριν από περίπου 20 χρόνια(!). Διαδικασία, η οποία άγνωστο γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Εκτοτε το αίτημα της απομάκρυνσης, αποτελούσε ένα εκ των βασικών ζητημάτων διεκδίκησης των εκάστοτε προεδρείων του συλλόγου υπαλλήλων πολιτικού προσωπικού του ΚΕΤΧ.
Η χωρίς απάντηση, επί σειρά ετών, καθυστέρηση απομάκρυνσης του αμιάντου σε συνδυασμό με τη στάση που φέρεται να επιδεικνύει και κατά την πρόσφατη «όχληση» η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε κεντρικό επίπεδο, προβληματίζει και εντείνει την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι από τη στιγμή που είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την έκθεση στο συγκεκριμένο υλικό για τους εργαζόμενους που απασχολούνται επί ώρες σε καθημερινή βάση στους συγκεκριμένους χώρους.
«Μιλάμε για χιλιάδες τετραγωνικά»
Οπως καταγγέλλεται στην «ΠτΔ» από συνδικαλιστικούς κύκλους, η έκταση που καταλαμβάνει ο αμιάντος στη στρατιωτική μονάδα της Πάτρας, «είναι ένα “Π” χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «πλην του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων υπάρχουν τμήματα, όπου εργαζόμενοι απασχολούνται σε καθημερινή βάση κάτω από στέγες αμιάντου, που όλοι γνωρίζουμε τι εστί αυτό για την υγεία τους». Γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για μια ιδιαιτέρως κοστοβόρα ενέργεια, που προϋποθέτει τη μεταφορά του επικίνδυνου υλικού από εξειδικευμένο προσωπικό και αποθήκευσή του σε ειδικό χώρο, υποστηρίζουν, ωστόσο δεν γίνεται αποδεκτό το γεγονός πως εδώ και 20 χρόνια δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα αντικατάστασης. Εκείνο που ζητείται από την Ενωση Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας είναι η άμεση απομάκρυνση του αμιάντου, καθώς όπως τονίζουν, πλέον, πρόκειται για ζήτημα «ζωής και θανάτου», και η λήψη των προβλεπόμενων μέτρων μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών της πλήρους αντικατάστασης στεγάστρων αμιάντου.
Π. Γκινόπουλος: «Ινες εισπνέονται από τον κόσμο και δημιουργούνται καρκίνοι»
Ο Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος (ιατρός παθολόγος-ογκολόγος, τ. διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» και του Πανεπιστημιακού Πατρών), μιλώντας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για τις βλαβερές επιπτώσεις του αμιάντου στον άνθρωπο, δήλωσε: «Ο αμίαντος σε κτίρια όπου βρίσκεται κόσμος είναι μεγάλο πρόβλημα. Ο αμίαντος σιγά-σιγά αποδυναμώνεται, φεύγει από εκεί που υπάρχει, όσο περνά ο καιρός αλλοιώνεται και γίνεται πάρα πολύ μικρές ίνες, οι οποίες φεύγουν με τον αέρα και εισπνέονται από τον κόσμο που είναι δίπλα. Αυτή η εισπνοή αποθηκεύεται στον οργανισμό του ανθρώπου, ιδιαίτερα στον πνεύμονα και στο ουροποιητικό σύστημα, και δημιουργεί καρκίνους. Γιατί πρώτα κάνει φλεγμονή ο οργανισμός, αντιδρώντας απέναντι στις ίνες αμιάντου και αυτή η χρόνια φλεγμονή προκαλεί καρκίνο -περνάνε χρόνια βέβαια».
Οπως εξηγεί «θέλει τουλάχιστον 6 -7 χρόνια κάποιος να εκτίθεται. Ενα μεγάλο ποσοστό, χωρίς αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί απόλυτα και αυτό γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός σ’ ένα ξένο σώμα αντιδρά διαφορετικά, θα εμφανίσει πρόβλημα. Αυτοί που κάνουν τη μεγαλύτερη αντίδραση, αυτοί έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν καρκίνο, γιατί δημιουργούν μεγαλύτερη φλεγμονή».
Καταλήγοντας, ο κ. Γκινόπουλος τόνισε πως «πρέπει οι Αρχές μεθοδικά να απομακρύνουν αυτό το υλικό και χωρίς να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής του, γιατί εάν τον κουνήσεις τον αμίαντο, πάλι θα φύγουν πολλές ίνες του στον αέρα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News