Γιατί μισούμε τις πρώην του συντρόφου μας με τόση ευκολία;

Ας δούμε γιατί μας είναι τόσο εύκολο να «μισούμε» τις πρώην ή την πρώην του συντρόφου μας.

proin Φωτογραφία από Pixabay (pexels.com)

Εάν θέλεις να δεις ένα πάρα πολύ ξεκάθαρο παράδειγμα αυτής της κατάστασης, μπορείς να ρίξεις μία ματιά σε όλο αυτό το drama που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Selena Gomez και την Hailey Bieber, με το ίντερνετ να έχει διχαστεί σε δύο στρατόπεδα και την κατάσταση πραγματικά εκτός ελέγχου. Και όλα αυτά… για έναν άνδρα!

Η Selena είναι η πρώην, η Hailey είναι επίσημα η σύζυγος.

Για να σου είμαι ειλικρινής, βρίσκω πραγματικά ανούσιο να τσακώνονται ή να «μισιούνται» δύο γυναίκες για την προτίμηση ενός άνδρα, θεωρώ ότι είναι ο τρόπος που έχουμε προγραμματιστεί έτσι από προηγούμενες γενιές, να βρίσκουμε την αποδοχή και την αναγνώριση μόλις μας επιλέγει ένας άνδρας, με αποτέλεσμα αυτός να μπαίνει πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Όχι, όχι και πάλι όχι!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Grazia Middle East (@grazia_me)

Βέβαια στο παρελθόν έχω υπάρξει αυτή η κοπέλα που μάθαινε το παραμικρό για την πρώην και αμέσως ανέβαζε τοίχους, έφερνε τις άμυνες μπροστά και ήταν έτοιμη για καβγά. Εάν με ρωτάς, αυτό ήταν ξεκάθαρα και η ανασφάλεια η προσωπική, αλλά και η ανασφάλεια για τη σχέση γενικότερα.

Ας δούμε όμως, γιατί μας είναι τόσο εύκολο να «μισούμε» τις πρώην ή την πρώην του συντρόφου μας:

Ανασφάλεια

Ακριβώς αυτό που σου περιέγραψα και για τη δική μου προσωπική ιστορία. Εάν είσαι άτομο με πολύ έντονες ανασφάλειες, υπάρχει μία περίπτωση να εξιδανικεύεις πάρα πολύ μέσα στο μυαλό σου την πρώην του συντρόφου σου, μία εικόνα πλασματική μεν, αλλά τόσο αψεγάδιαστη που νοητά συγκρίνοντάς την με σένα, θεωρείς πως χάνεις την «μάχη». Έτσι, αρχίζεις να αναρωτιέσαι ακόμα και για τα βασικά, όπως το τι βρήκε σε σένα ο σύντροφός σου, διαλέγοντας να μοιράζεται τη ζωή του μαζί σου, όπως επίσης εάν και κατά πόσο όντως σε αγαπά.

Ανταγωνισμός

Ίσως για να κερδίσεις περισσότερο τη θέση σου δίπλα στον σύντροφό σου, προσπαθείς να δημιουργήσεις μία εικόνα που να αποδεικνύει περίτρανα πως είσαι καλύτερη από την πρώην και πως έχεις ένα σαφώς υψηλότερο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνεις σε μία διαδικασία να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που μπορεί να μην ταιριάζει πραγματικά σε αυτό που είσαι, καλλιεργώντας μέσα στο μυαλό σου έναν άτυπο και ανύπαρκτο ίσως ανταγωνισμό, επιτρέποντας ουσιαστικά στην πρώην του συντρόφου σου να καταλάβει τόσο μεγάλο κομμάτι του μυαλού σου, που σταματάς να δίνεις την προσοχή σου σε αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία: στη σχέση σου. Είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς κανένα όφελος.

proin

Φωτογραφία από Godisable Jacob (pexels.com)

Ζήλεια

Πολύ ανθρώπινο συναίσθημα, μη λέμε και βλακείες. Βέβαια, εάν δεν έχεις ασφαλή τρόπο συναισθηματικής σύνδεσης με τον σύντροφό σου, είναι ακόμα μεγαλύτερες οι πιθανότητες να επηρεαστείς από αισθήματα όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ζήλεια. Εάν ο σύντροφός σου δε σε βοηθά να νιώσεις ασφαλής μέσα στη σχέση σας, μπορεί αυτό να το κάνεις προβολή στην πρώην του αντί να ψάξεις να βρεις τι ακριβώς συμβαίνει εντός της σχέσης και σε επηρεάζει ή σου κάνει trigger η συμπεριφορά του συντρόφου σου. Η έλλειψη ασφάλειας θα οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης και το μεταξύ σας σύντομα θα καταρρεύσει εάν δε δώσετε τη σημασία που σας αξίζει. Η πρώην δεν έχει να κάνει με αυτό.

Πώς θα διαχειριστείς όλα αυτά τα συναισθήματα για να μην χωρίσεις

Είναι πολύ σημαντικό τι ακριβώς έχει κάνει και η άλλη πλευρά, η πλευρά του συντρόφου σου για όλη αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν πράγματα που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί με την πρώην; Υπάρχει κάποιου είδους ένταση που τους φέρνει ξανά και ξανά σε επικοινωνία; Έχει προσπαθήσει ο σύντροφός σου να δημιουργήσει ανάμεσά σας την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την ασφάλεια που πρέπει; Έχει φροντίσει κάτι αντίστοιχο και για την πρώην, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού στέκονται;

proin

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Μπορεί όλα να ξεκαθαρίσουν μέσα στο μυαλό σου εάν απαντήσεις με ειλικρίνεια στα παρακάτω ερωτήματα:

– Τι μου κάνει trigger αυτά τα συναισθήματα;
– Υπάρχει κάποια λογική σε όλο αυτό;
– Ποια είναι η ρίζα αυτών των συναισθημάτων;
– Μήπως έχω δημιουργήσει στο κεφάλι μου μία εικόνα για την πρώην που είναι ψεύτικη ή λανθασμένη;

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κάτι κακό στο να έχεις αυτά τα συναισθήματα για την πρώην του συντρόφου σου, όμως είναι κάτι που σίγουρα δεν αποδεικνύεται παραγωγικό για κανέναν. Ούτε για σένα, ούτε για τον σύντροφό σου και ίσως, ούτε για την πρώην του. Δε μπορείς για πάντα να μένεις εγκλωβισμένη σε μία διαφορετική βερσιόν της πραγματικότητας που στέκεται στο παρελθόν ούτε να υποβιβάζεις έτσι τον εαυτό σου, μπαίνοντας σε άτυπες «μάχες» και συγκρίσεις.

Κάνε τις συζητήσεις που πρέπει, κράτα τους δρόμους επικοινωνίας ανοιχτούς και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου!

 

Με πληροφορίες από theeverygirl.com